Wijk van de Toekomst: Tilburg-Noord
CAST in actie

Wijk van de Toekomst: Tilburg-Noord

donderdag 29 november 2018 - Aanvang 19.30 uur

Wijk van de Toekomst: Tilburg-Noord
Informatie en inschrijven
Datum:
donderdag 29 november 2018
Aanvang:
19.30 uur
Inloop:
19.00 uur
Locatie:
2College Cobbenhagenlyceum, Brittendreef 5, 5012 AE Tilburg

CAST organiseert op 29 november een bijeenkomst over de toekomst van de wijken.

Nederland gaat van het gas af: de komende dertig jaar worden álle woningen verduurzaamd, een enorme opgave voor de toekomst. Hoe gaan de getransformeerde woningen en wijken vorm krijgen, en hoe kunnen we deze transformatie aangrijpen als een kans om gelijktijdig ook andere urgente opgaven zoals vernieuwing van de openbare ruimte, verdichting of sociale vraagstukken aan te pakken?

CAST duikt vanaf 2019 in dit vraagstuk, maar op 29 november organiseren we met een sprankelende startbijeenkomst in Tilburg-Noord, waar we inspirerende voorbeelden van duurzame wijken in de wereld (en ook dichter bij huis) laten samenkomen met concrete ruimtelijke én sociale opgaves in Tilburg-Noord.

Spreker Thijs van Spaandonk (Bright / The Cloud Collective)
Samen met de Urban Futures Studio deed architect Thijs van Spaandonk (Bright / The Cloud Collective, ontwerpers van o.a. de LocHal en de Willem II-passage) onderzoek naar de Wijk van de Toekomst. Dit onderzoek verkende op internationaal niveau verschillende wijken waar de duurzame ambities al in de praktijk zijn gebracht en die voor Nederlandse steden een lichtend voorbeeld kunnen zijn. Daarnaast is hij betrokken bij de landelijke klimaattafels, waar o.a. wordt nagedacht over hoe de wijken in Nederland op duurzame wijze verwarmd kunnen worden.  

Elisabeth Boersma (Plan B / BPDi)
Elisabeth Boersma is met het award winning Ru Paré, een voormalige school die getransformeerd is tot de huiskamer van de wijk Slotervaart en onderdak biedt aan een bijzonder maatschappelijk experiment. Boersma vertelt over het proces: hoe zij met een klein budget, samen met bewoners uit de wijk op een duurzame wijze iets waardevols toevoegde aan een kwetsbare wijk. Boersma wil met dit voorbeeld laten zien hoe je in één project gelijktijdig kan werken aan maatschappelijke opgaven zoals energietransitie, klimaatadaptatie, sociale inclusie, circulair bouwen en veerkrachtige wijken.
 
Ralf Embrechts (directeur MOM www.momtilburg.nl)
Ralf Embrechts vertelt samen met bewoners en wijkwerkers het verhaal van Dubbele Duurzaamheid, uit het leven gegrepen vanuit buurtbewoners in Tilburg-West. Ook in Tilburg-West is het verduurzamen van woningen een van de grootste opgaves, tegelijkertijd leven er in sommige delen 1 op 3 bewoners onder de armoedegrens. De opgave om dit stadsdeel te verduurzamen is een ideale kans, of beter gezegd een must om ook de mensen die ‘onder de zonnepanelen’ wonen, duurzaam uit de armoede weer vooruit te helpen. Dat is dubbele duurzaamheid. Luister naar het verhaal uit Tilburg-West.

Tilburg-Noord: van het gas af, en de PACT aanpak (People Acting in Community Together)
Recentelijk heeft de wijk Quirijnstok in Tilburg-Noord 4 miljoen euro subsidie van minister Ollongren ontvangen om de wijk als proeftuin aardgasvrij te maken. Hoe gaan de architectuur en openbare ruimte (letterlijk) vorm krijgen en kan de transitie in deze wijk ook gelijk een boost geven aan de sociale opgave die er in deze wijk ligt? Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het lokale arbeidspotentieel?Terug naar overzicht Naar het verslag
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.