Tentoonstelling en lezing: Het Rijtjeshuis
CAST in actie

Tentoonstelling en lezing: Het Rijtjeshuis

donderdag 23 juni 2016 - Aanvang 19.45 uur

Tentoonstelling en lezing: Het Rijtjeshuis
Informatie en inschrijven
Datum:
donderdag 23 juni 2016
Aanvang:
19.45 uur
Inloop:
19.30 uur
Locatie:
Cinecitta, Willem II-straat 29

*LET OP: via bovenstaande link meldt u zich aan voor de lezing van Bernard Hulsman, kaartjes voor de film De Noorderlingen worden verkocht via Cinecitta.

Vanaf 18 juni is bij Cinecitta de tentoonstelling ‘Het Rijtjeshuis’ te zien. De tentoonstelling is een ode aan deze doodgewone, bijna onopvallende woning, waarvan er ruim vier miljoen in Nederland staan. Op donderdag 23 juni geeft architectuurhistoricus en NRC-journalist Bernard Hulsman een lezing over de geschiedenis van het Nederlandse rijtjeshuis. Ook zal die avond de filmklassieker ‘De Noorderlingen’ (1992) te zien zijn.


Het Rijtjeshuis

Geen woonvorm in Nederland is zo gewoon als het rijtjeshuis. Er staan er ruim vier miljoen van in ons land. Het rijtjeshuis hoort bij Nederland. Toch ontsnapt dit woningtype vaak aan de aandacht, en worden rijtjeshuizen gezien als fantasieloos en saai. Tijd voor een ode aan het Nederlandse rijtjeshuis. Bernard Hulsman deed onderzoek en interviewde volkshuisvesters, architecten en (ex-)rijtjeshuisbewoners over de oorsprong, ontwikkeling en toekomst van dit typisch Nederlandse fenomeen. Van de hofjeswoningen en de kazernewoningen tot de arbeiderswoningen uit de 19e eeuw en de Vinexwijken uit de meest recente tijd. Fotograaf Luuk Kramer maakte 60 prachtige foto’s van rijtjeshuizen in alle soorten en maten. Het boek ‘Het Rijtjeshuis’ is het resultaat.

Tentoonstelling Het Rijtjeshuis
Op basis van het boek werd een tentoonstelling samengesteld, die eerder te zien was in Haarlem en Nijmegen. In Tilburg is de tentoonstelling vanaf de Dag van de Architectuur op 18 juni te zien in Ruimte X van filmhuis Cinecitta.

Lezing door Bernard Hulsman
Op donderdag 23 juni geeft Bernard Hulsman een lezing over de geschiedenis van het Nederlandse Rijtjeshuis. Bernard Hulsman (1958) is architectuurcriticus. Hij is redacteur bij NRC Handelsblad en publiceerde diverse boeken over architectuur.

Film ‘De Noorderlingen’
Wat voor leven is er gaande achter de voordeur van het rijtjeshuis? De speelfilm ‘De Noorderlingen’ vertelt het bizarre verhaal van de bewoners van een minimale nieuwbouwwijk, met één straat en een bushalte. Een absurdistische film over de belevenissen en vooral de onderdrukte lustgevoelens van de bewoners van een archetypisch Hollands nieuwbouwwijkje in de zomer van 1960. De film won in 1992 twee Gouden Kalveren.


Wat, waar en hoe?

Vanaf zaterdag 18 juni
Tentoonstelling ‘Het Rijtjeshuis’ in Cinecitta, Ruimte X
Te zien op 18 juni tot 16.00 uur en 23 juni vanaf 19.00 uur, tussentijds bij beschikbaarheid ruimte X

23 juni om 19.45 uur
Lezing Bernard Hulsman over de geschiedenis van het rijtjeshuis
Gratis, aanmelden via castonline.nl

23 juni om 21.15 uur
Film De Noorderlingen (max 48 personen)
Speciaal tarief €2,50, kaarten via cinecitta.nl of aan de kassa.


Dit programma wordt georganiseerd door BNA Kring Midden-Brabant, TiAFF (Tilburgs Architectuur Film Festival), Cinecitta en het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST).

Terug naar overzicht
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.