Stadmakerscafé
CAST in actie

Stadmakerscafé

vrijdag 22 april 2016 - Aanvang 15.00 uur

Stadmakerscafé
Informatie en inschrijven
Datum:
vrijdag 22 april 2016
Aanvang:
15.00 uur
Inloop:
14.45 uur
Locatie:
De Kennismakerij, Burgemeester Brokxlaan 8/79, Tilburg

Op vrijdag 22 april vindt het eerste Tilburgse Stadmakerscafé plaats. Het Stadmakerscafé is er om ideeën, kennis en netwerken met elkaar te delen: op een informele en laagdrempelige manier.

Iedereen kan een stadmaker zijn! Het Stadmakerscafé is er voor wie met een idee voor de stad rondloopt, maar er nog niet in is geslaagd het verder te brengen. Het delen van zo’n idee kan net dat ene zetje geven dat het nog nodig heeft.

In het Stadmakerscafé kun je je idee delen en op ideeën worden gebracht. Je spreekt er met andere Stadmakers, en kunt gezamenlijk jullie ideeën naar een hoger plan brengen.

Heb je (nog) geen concrete ideeën, maar wordt je wel graag op ideeën gebracht, en denk je graag mee met anderen? Ook dan ben je uiteraard van harte welkom.

Speeddating voor stadmakers
Van 15.00 tot 16.00 uur vindt het speeddating voor stadmakers plaats. Met steeds wisselende gesprekspartners bespreek je je eigen en andermans ideeën. Aan iedere tafel zit een ‘meedenker’: iemand die extra ervaring heeft met het maken van de stad, en graag met je meedenkt. Maar eigenlijk is iedereen aan tafel meedenker: ieder deelt vanuit zijn of haar achtergrond kennis en ervaring.

Pitches
Wil je je idee graag met veel mensen delen? Geef je dan op voor de pitch. Je publiek bestaat uit collega-stadmakers en de meedenkers van de speeddating tafels. Alle ideeën zijn welkom, maar bij veel aanmeldingen zullen we een selectie maken. Je krijgt 5 minuten om je idee uit te leggen, en vervolgens 5 minuten om vragen over je idee te beantwoorden.

Borrel
Iemand gesproken en nog even verder praten? Zoek elkaar tijdens de borrel op.

 

Veelgestelde vragen

Wat voor ideeën zijn welkom?
Alle ideeën die de stad prettiger, beter of leefbaar maken zijn welkom. Het gaat ons er niet om onderscheid te maken tussen goede en slechte ideeën of tussen waardevolle of minder waardevolle plannen. Het gaat ons er om het potentieel van de Tilburgers beter te benutten, door mensen met ideeën bij elkaar te brengen. Hoe diverser die ideeën, hoe beter. Van een revolutionair vergezicht voor het Tilburg van de toekomst, tot een plan dat op ludieke wijze het kruispunt om de hoek veiliger maakt.

Wie zijn stadmaker?
Stadmakers zijn bij de stad betrokken actieve burgers en participerende professionals die – meestal van onderop – de stad leefbaarder maken. Dan gaat het bijvoorbeeld over het op alternatieve wijze inrichten van ouderenzorg of werkgelegenheid creëren in een wijk, het met betrokkenen vormgeven van een plein of een straat en lokaal in de buurt voedselproductie realiseren. 

Waarom organiseren jullie dit?
We geloven dat het belangrijkste aan ideeën is dat ze gedeeld worden. Met elkaar ideeën uitwisselen leidt tot nieuwe inzichten en samenwerkingen. We hopen door die uitwisseling te stimuleren te kunnen bijdragen aan duurzame oplossingen voor stedelijke problemen. Met het Stadmakerscafé willen we een infrastructuur bieden aan de stadmakers: een plek om een netwerk op te bouwen en te delen.

Wat ging hieraan vooraf?
Het Stadmakerscafé komt voort uit een samenwerking tussen de Bibliotheek Midden-Brabant (de Kennismakerij), MCSI (Midpoint Centre for Social Innovation) en CAST (het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg). Op 16 september vond de aftrap van het nieuwe netwerk voor stadmakers plaats. Daar vroegen vooral wat de wensen met betrekking tot dat netwerk waren. Op zondag 13 december fietsten we met een groep Stadmakers langs bijzondere initiatieven in de stad.

Wat wordt hiervan het vervolg?
We zijn ondertussen aan het bedenken wat we op de lange termijn voor de stadmakers in Tilburg kunnen betekenen, en denken na over de oprichting van een StadsLab. Op 22 april vertellen we daar iets meer over, en horen we graag reacties en aanvullingen. We zien het Stadmakerscafé als een proef voor de verdere ontwikkeling van het stadslab.

 

Andere plekken voor goede ideeën
Goede ideeën kunnen niet genoeg gedeeld worden. We brengen daarom graag een aantal andere plekken onder je aandacht, waar je je idee kunt delen of verder brengen.
Awesome Foundation – Win 1000 euro voor de uitvoering van je idee (volgende pitchavond: 17 mei)
CuPuDo Stadslab – Cultuur in het publieke domein om de (be)leefbaarheid van de stad te vergroten
Netwerkborrels Marketing Tilburg – Bieden 90 seconden en een zeepkist, de volgende op 7 april
Tilburg aan zet – Tot 1 april kun je een idee inleveren voor het voormalige Van Gend en Loosterrein
Tussenheid - Ondersteunen Brabantse initiatiefnemers bij het tot stand komen van bottom-up initiatieven

 

Terug naar overzicht Naar het verslag
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.