Dag van de Architectuur 2016: Bijzonder wonen
CAST in actie

Dag van de Architectuur 2016: Bijzonder wonen

zaterdag 18 juni 2016

Dag van de Architectuur 2016: Bijzonder wonen
Informatie en inschrijven
Datum:
zaterdag 18 juni 2016
T/m:
donderdag 23 juni 2016
Locatie:
Cinecitta, Willem II-straat

 

Het maximale aantal bezoekers is bereikt. U kunt zich helaas niet meer aanmelden.

 

Informatie voor bezoekers:
- Op de dag zelf moet u zich melden bij ons in Cinecitta (Willem II-straat 29, vanaf 9.15 uur). U krijgt een polsbandje, zodat de bewoners weten dat u zich heeft aangemeldt. Ook liggen er dan gedrukte exemplaren van het programmaboekje klaar.

 

CAST inspireert tot een bredere blik op wonen. Op zaterdag 18 juni vindt de landelijke Dag van de Architectuur plaats. In Tilburg staat die dag in het teken van bijzonder wonen.

Het idee dat alle woningen in Nederland hetzelfde zijn laten we op 18 juni thuis. Wat zijn de mogelijkheden als mensen hun eigen visie op wonen waarmaken? Bewoners komen zelf aan het woord. Hoe ervaren zij het wonen? Hoe zijn ze in hun woning terecht gekomen, en waarom? Wat kwam erbij kijken om hun woning te realiseren?

We bezoeken woningen in gebouwen die eerder een andere bestemming hadden, plekken waar meerdere families bij elkaar wonen, woningen die door de bewoner zelf tot in detail werden vormgegeven, uitzonderlijk energiezuinige woningen en nog meer.

Hoe werkt het?
Met het programmaboekje kunt u zelf het precieze programma voor de dag bepalen. Sommige woningen worden een beperkte tijd opengesteld, bij anderen zijn er op gezette tijden rondleidingen. De bewoners laten zelf hun woning zien. We vragen van u begrip voor enige wachttijd wanneer veel bezoekers zich tegelijk bij een woning melden. Respecteer de privacy van de bewoners: zij geven zelf aan welke delen van hun woning wel of niet bezichtigd kunnen worden.

Welke woningen doen mee?

In de aanloop naar 18 juni lichten we via onze site vast een tipje van de sluier op. Schrijft u zich in, dan ontvangt u enkele dagen van tevoren het programmaboekje, met de definitieve selectie van woningen, adressen en achtergrondinformatie. Op 18 juni kunt u ook een gedrukt exemplaar van het boekje ophalen bij Cinecitta.

* Centraal Wonen De Stam
Stel je voor: een plek wonen waar de buren elkaar echt kennen, hun spullen en ervaring delen en elkaar de helpende hand toesteken waar nodig... Dit is werkelijkheid bij Centraal Wonen De Stam!

* De Akkerstraat, prefab woning met 0-op-de-meter
Dit prefab-huis van Tiwos in slechts één dag geplaatst, energieneutraal en levensloopbestendig.

* De Ursulinenkapel
Wonen in een kapel, waar de toiletten zich in de oude biechtstoelen bevinden. Het echtpaar Hasperhoven heet u van harte welkom! www.ursulinenkapel.nl

* Woning Joris Bedaux en Anke Bedaux-Louwers, George en Carien Bedaux
In een monumentale stadsvilla wonen twee generaties Bedauxs. Vader George Bedaux besloot het gigantische huis op te delen in twee woningen en ging zelf op zolder wonen. Zoon Joris Bedaux betrok de benedenwoning met zijn jonge gezin.

* Leyhoeve, een luxe wooncomplex voor senioren
De entree en lobby doen bijna vermoeden dat u in een hotel bent beland, maar dit is een heus appartementencomplex voor 55 plussers die onbezorgd oud willen worden. De Leyhoeve representeert een nieuw soort woonzorg-concept.

* Westpoint, wonen met uitzicht
Hoe is het uitzicht vanuit het twee na hoogste woongebouw van Nederland? U gaat dat zien vanuit dit appartement in de Westpoint. 

* Vereniging Van De Nieuwe Dingen
In 1995 kocht Frans Bedaux de voormalige Leo-school , die op de nominatie stond gesloopt te worden en bouwde deze samen met de toekomstige huurders en kopers in zelfbouw om tot 10 (atelier-)woningen, een gastatelier en een studio. De plattegronden van alle woningen zijn destijds door de bewoners zelf bedacht. Inmiddels woont er een aantal mensen al meer dan 20 jaar. De constructie van cascoverhuur is intussen omgezet naar appartementen binnen een VVE. Er is een rondleiding in het gebouw en enkele woningen.

* Kapucijnenklooster, eenvoudig leven
In 1880 werd de Capucijnenkerk en klooster gebouwd, en in 1884 namen 24 kapucijnen er hun intrek. De Minderbroeders Kapucijnen leiden u graag rond door hun klooster en het kloosterleven.

* SuperStedeke
Aan de Stedekestraat staat een voormalige school die werd verbouwd tot ateliers en kunstenaarswoningen.De buitenkant van het gebouw bleef grotendeels intact, en ook in de gangen en trappenhuizen zijn nog veel originele details zichtbaar.

* Stichting Open Door
OpenDoor is een kleinschalige woonvoorziening, dagopvang en dagbesteding voor kinderen en jongeren met een lichte tot ernstige verstandelijke beperking. Harmonie, openheid en betrokkenheid staan centraal. OpenDoor bevindt zich in het buitengebied van Loon op Zand, tussen weilanden en bossen.

* De Nieuwe Stappen
In dit schoolgebouw zijn zeven woningen gekomen, de meeste door de bewoners zelf ingrijpend verbouwd. Voor de buurt werden meerdere ruimtes en een stadtuin gerealiseerd, beheerd door een stichting. U kunt buurtruimtes en de stadstuin bezoeken en een paar woningen.

* Thomashuis Hasseltstraat
Thomashuizen zijn een vernieuwende vorm van zorgen voor volwassenen met een verstandelijke beperking, op basis van intuïtie, ervaring en eigen inzicht en met weinig regels.

* Woonschepen Piushaven
In de Piushaven zijn twee varende woonschepen te bezoeken.U bent onder andere te gast bij John en Caroline. Zij wone op een Groningen Steilsteven uit 1924. Even verderop woont Rendy Huka, die u zijn Katwijker Motor uit 1923 kan laten zien.

* MorgenWonen Lourdeskade
MorgenWonen is een nieuwe bouwstandaard ontwikkeld door VolkerWessels. Woningen worden in hele korte tijd geassembleerd uit kant-en-klare bouwdelen. Het resultaat is een duurzame woning.

En verder?
Filmhuis Cinecitta vormt de centrale plek op 18 juni. Wij zullen daar aanwezig zijn om eventueel vragen te beantwoorden en u te voorzien van een programmaboekje. Bovendien laat CAST bij Cinecitta van 18 tot en met 23 juni een bijzondere tentoonstelling zien. Daarin staat het Nederlandse Rijtjeshuis centraal. Op donderdag 23 juni geeft Bernard Hulsman een lezing. Hulsman maakte met fotograaf Luuk Kramer het boek ‘Het Rijtjeshuis’ en de bijbehorende tentoonstelling.

 

Vaker naar bijzondere plekken en bewoners in Tilburg? Dit programma kwam tot stand met medewerking van Saskia Bodelier van Verrassend Tilburg en meer.

Terug naar overzicht
Agenda
  • 13 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | maandag 13 juli | i.s.m. Omroep Tilburg
  • 21 aug 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Presentaties & debat over ons toekomstig logistiek landschap
  • 21 aug 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Expositie ontwerpidee├źn voor het logistiek landschap van de toekomst
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.