Tilburg als Smart City
CAST in actie

Tilburg als Smart City

woensdag 01 juni 2016 - Aanvang 20.00u

Tilburg als Smart City
Informatie en inschrijven
Datum:
woensdag 01 juni 2016
Aanvang:
20.00u
Inloop:
19.30u
Locatie:
Club Smederij; Burgemeester Brokxlaan 8-81 Tilburg

Stel: iedere inwoner van Tilburg heeft direct toegang tot de meest actuele informatie over de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Of iedereen heeft de meest actuele informatie over de verkeersdrukte of parkeergelegenheid bij de hand. Of, stel dat het webwinkelen het winkelen in de fysieke winkels gaat overtreffen. De effecten van de voortschrijdende digitalisering zullen in de toekomst van grote invloed zijn op de samenleving. Wat betekent dat voor de manier waarop Tilburgers de stad gaan gebruiken? Of op welke manier gaan zij zich bemoeien met hun leefomgeving en wellicht de overheid tot orde gaan roepen? CAST organiseert een doorkijk naar deze toekomst.

Talkshow: Tilburg als Smart City

CAST organiseert een talkshow over de impact van Smart City op Tilburg, waarin ondere andere wethouder Erik de Ridder als gast zal aanschuiven. Aanleiding is een overeenkomst die wethouder De Ridder tekende met Huawei en zijn ambitie van Tilburg een Smart City te maken. Maar wat ís een Smart City eigenlijk en hoe geef je vorm en inhoud aan zo’n Smart City? CAST organiseert een gespreksavond waarin verschillende gasten aanschuiven.

We gaan opvallende voorbeelden van de toepassing van nieuwe technologie uit andere steden bespreken, waaronder het Living Lab in Eindhoven. In een van de drukte uitgaansgebieden van Eindhoven onderzoekt men hoe nieuwe technologie en datagegevens bijvoorbeeld vechtpartijen kan voorspellen.
Ook zullen we de keerzijde van deze nieuwe technologie belichten: van wie is al die data die over ons verzameld wordt? En in hoeverre wordt onze privacy geborgd?

Gasten en sprekers zijn:

- Wethouder Erik de Ridder
- Kees Jansen, Smart City Strateeg, onderzoeker/promovendus op het gebied van Smart Cities. Jansen vertelt wat Smart City inhoudt.
- Hans Nouwens, van SmartDataCity, de Slimste binnenstad en de Smart City serie op RTL 7
- Tinus Kanters, bedenker van het Living Lab in Eindhoven
- Jan Otten van DITSS, houden zich bezig met veiligheid en zijn betrokken bij het Living Lab
- Stefan van Aarle, van de Tilburgse Ondernemersfonds. Zij hebben het gratis wifi in de binnenstad van Tilburg uitgerold.

Striptekenaar Jeroen de Leijer komt live tekenen en geeft met zijn tekeningen commentaar op de gesprekken. 

Smart City
In 2013 beschreef het tijdschrift S+RO al hoe big data de automobiliteit in de stad, het winkelen en de mate van luchtverontreiniging kan beïnvloeden en hiermee het gebruik van de stad veranderen. In een Smart City wordt gebruik gemaakt van ‘big data’ en slimme ICT dienstverlening om de stad te versterken op het gebied van economie, mobiliteit, burgerschap en leefbaarheid. Toch klinkt het Smart city-concept nog abstract en als verre toekomstmuziek. Maar nu de gemeente Tilburg zich gecommitteerd heeft aan Huawei en gaat werken aan Tilburg als Smart City, wil CAST deze gelegenheid in 2016 aangrijpen om de Smart city te bespreken. Op welke wijze gaat deze nieuwe technologie de agenda van de toekomst beïnvloeden?

Terug naar overzicht Naar het verslag
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.