Gezonde lucht in een gezonde stad
CAST in actie

Gezonde lucht in een gezonde stad

woensdag 02 maart 2016 - Aanvang 20.00 uur

Gezonde lucht in een gezonde stad
Informatie en inschrijven
Datum:
woensdag 02 maart 2016
Aanvang:
20.00 uur
Inloop:
19.30 uur
Locatie:
Deprez, Lange Nieuwstraat 172-174, 5041 DJ Tilburg

In de derde en laatste bijeenkomst over de Gezonde Stad organiseert CAST een avond over gezonde lucht. Volgens milieuorganisatie Milieudefensie wonen wij in de smerigste lucht van Europa. De manier waarop wij onze steden inrichten en gebruiken kan de kwaliteit van de lucht verbeteren, maar hoe doe je dat? Ondertussen zijn diverse ontwerpers bezig met innovatieve producten die de lucht zuiveren, of voorkomen dat de lucht in de stad vervuild raakt.

CAST nodigt stedenbouwkundigen en productontwerpers uit en gaat met hen in gesprek. Op welke manier proberen zij een bijdrage te leveren aan schonere lucht? Ook twee specialisten van de gemeente Tilburg komen vertellen op welke wijze Tilburg de slechte lucht wil aanpakken.


De gasten

Dr. Jean Simons
Longarts in het Elisabeth Ziekenhuis. Legt uit wat de gevolgen van vervuilde lucht zijn voor de gezondheid. Is slechte lucht erger dan roken?

Jaap Klaarenbeek – Posad – Spatial Stratgies (Den Haag)
Posad deed in opdracht van o.a. de gemeente Utrecht en het ministerie van I en M een onderzoek naar de principes van gezonde verstedelijking. Er werd gekeken naar directe verbanden tussen de gezondheid van mensen en de inrichting van de stad. Hieruit ontwikkelde zij een toolbox voor ruimtelijke principes. Jaap Klaarenbeek komt zijn visie op de gezonde stad toelichten, en vertelt welke ruimtelijke ingrepen in de stad de leefomgeving en de lucht gezonder kunnen maken. 

Christian Suurmeijer Greenolution
Christian Suurmeijer is winnaar van de innovatiechallenge van de Slimme en Gezonde Stad (ministerie I en M) met zijn Cargo Bike XL. Een hybride voertuig (een combinatie van elektriciteit en spierkracht) waarmee tot 5 kuub en 500 kilo aan goederen vervoerd kan worden. Christian komt zijn alternatief voor de bestelbus presenteren. 

Annemarie Piscaer Studio Dust
Een van de initiatiefnemers van het Rotterdamse Stadslab Luchtkwaliteit en oprichter van Studio Dust. Annemarie is gefascineerd door het industriele afval fijnstof en beschouwt het als waardevol materiaal om in te zetten voor ontwerpen. Ze levert een bijdrage aan schone lucht door fijnstof te upcyclen waardoor het fijnstof een nieuwe bestemming krijgt en niet terugkomt in de lucht. Annemarie vertelt over haar fascinatie voor fijnstof en toont wat je van fijnstof kan maken. 

Martin de Wolf Groenlinks Tilburg
Op 14 februari overhandigde Groenlinks hun duurzaamheidmanifest aan wethouder Berend de Vries. Een van de aanbevelingen en ambities is het aanplanten van 120.000 extra bomen in Tilburg. Bovendien zouden Tilburgers in 2015 75% van alle ritjes korter van 7,5 km per fiets afleggen. Hoe wil Groenlinks dit bereiken? Martin de Wolf legt hun visie op het bereiken van schone lucht uit.   

Koen van Waes en Michiel de Voogd (Gemeente Tilburg)
Koen van Waes werkt momenteel aan de nieuwe mobiliteitsvisie voor Tilburg en Michel de Voogd houdt zich bezig met gezonde lucht in Tilburg. Beide kijken in de toekomst: hoe kan Tilburg de komende jaren er voor zorgen dat de luchtkwaliteit verbetert? Welke maatregelen op het gebied van verkeer, vervoer, inrichting en gebruik van de stad zijn nodig? Zij gaan graag met u in gesprek! 

De avond wordt gemodereerd door Michel Jehae en Henriette Sanders. 

Terug naar overzicht Naar het verslag
Agenda
  • 19 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.