Ontwerpdag Van Gend en Loosterrein
CAST in actie

Ontwerpdag Van Gend en Loosterrein

vrijdag 19 februari 2016 - Aanvang 10.00 uur

Ontwerpdag Van Gend en Loosterrein
Informatie en inschrijven
Datum:
vrijdag 19 februari 2016
Aanvang:
10.00 uur
Locatie:
Van Gend en Loosterrein
Entree:
10 euro (incl. lunch en avondeten)

---

Een deel van het programma van de Ontwerpdag is ook los te volgen. Van 12.30 uur tot 13.30 uur zijn er lunchlezingen. Vanaf 19.30 uur kunt u komen luisteren en meepraten over de resultaten van de Ontwerpdag.

---

CAST roept ontwerpers op voor een gezamenlijke brainstorm over de toekomstige inrichting van het Van Gend en Loosterrein. Op 19 februari wordt ontwerptalent bijeengebracht en in gemixte teams aan het werk gezet. De opgave: de stad inspireren met prikkelend en tegelijk overzichtelijk concept.

Van Gend en Loosterrein
De gemeente Tilburg kocht een aantal jaar geleden het Van Gend en Loosterrein, dat daaropvolgend werd gesaneerd. Sindsdien zijn vele ideeën verzameld voor een nieuwe bestemming. De gemeente heeft een uitnodigend park voor ogen, waar sport, spel en de relatie tussen stad en platteland centraal staan. Het moet een gebied van en voor de stad worden, maar ook dóór de stad. „Het terrein is eigendom van de gemeente, maar we geven het in handen van bewoners en hun vertegenwoordigers, in het vertrouwen dat ze er goed mee om gaan”, kondigde wethouder Berend de Vries volgens in mei aan.

Tilburg aan zet
Het ‘Regieteam Van Gend en Loosterrein’* heeft van de gemeente de verantwoordelijkheid gekregen invulling te geven aan het gebied. Burgers, netwerken, maatschappelijke organisaties en ondernemers worden uitgenodigd om tot 1 april te komen met ideeën. Het regieteam maakt daaruit een selectie, en draagt daarna de verdere ontwikkeling van het park over. Meer informatie over de oproep voor ideeën is te vinden op www.tilburgaanzet.nl.

Ontwerpers
Hoe kan het park van, voor en door de stad ook goed bereikbaar worden gemaakt vanuit de stad? CAST ziet een belangrijke rol voor ontwerpers in deze fase van idee- en visievorming. Ontwerpers zijn volgens CAST door hun expertise en ervaring als geen ander in staat ideeën met elkaar te combineren, deze om te smelten tot samenhangende concepten en daarmee knelpunten en uitdagingen in het gebied aan te pakken. Met het resultaat van de gezamenlijke inspanning van ontwerpers hoopt CAST het regieteam te inspireren en een stap verder te brengen.

Deelname en opgave
Op 19 februari verzamelt CAST deelnemers aan het Ontwerpdag op het Van Gend en Loosterrein voor een dag vol brainstorms en concepten. Op basis van loting worden teams samengesteld uit de deelnemers, die elkaar door hun verschil in opleiding, achtergrond of leeftijd kunnen aanvullen en inspireren. Een week van tevoren wordt de gedetailleerde opgave, met achtergrondinformatie over het gebied en voorgaande plannen, verspreid. De belangrijkste uitdaging tijdens het Ontwerpdag zal liggen in het vormgeven van goede contouren, ontsluiting en entrees van het gebied.


Wat? Een dag brainstormen en concepten ontwikkelen voor het VGL-terrein
Waar? Op het Van Gend en Loosterrein
Wanneer? Vrijdag 19 februari, van 10.00 tot 22.00 uur
Kosten? 10 euro p.p. (incl. lunch en avondeten)

 

LET OP: hierboven kun je je aanmelden voor de gehele Ontwerpdag.
Inschrijven voor de lunchlezingen kan hier, en voor de presentaties in de avond hier.

 

*Het regieteam bestaat uit Johan Dunnewijk (voorzitter) en Tom ter Bekke (gemeentelijk vertegenwoordiger), Anita de Haas (voormalig chef stad- en streekredactie Brabants Dagblad), Noud Derks (voormalig gemeentesecretaris, nu directeur projecten en vastgoed bij de provincie), Frank Vermeulen (wijkbewoner en adviseur participatie bij de gemeente Rotterdam) en Vera van Duren (directeur-eigenaar FabLab013).

Beeld: spoorzone013.nl

Terug naar overzicht
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.