Terugblik Herstructureringen: Wijkbezoek met bewoners
CAST in actie

Terugblik Herstructureringen: Wijkbezoek met bewoners

zaterdag 07 november 2015 - Aanvang 14.30 uur

Terugblik Herstructureringen: Wijkbezoek met bewoners
Informatie en inschrijven
Datum:
zaterdag 07 november 2015
Aanvang:
14.30 uur
Inloop:
14.00 uur
Locatie:
Wassenaerlaan 38 5021 VS Tilburg

 

De Uitvinders- en Zeeheldenbuurt Revisited

In april blikte CAST met (oud-)corporatiebestuurders, gemeente, bewoners en architecten terug op 40 jaar herstructureringen van wijken in Tilburg. Op zaterdag 7 november keren we terug bij één van die herstructureringen – de Uitvinders- en Zeeheldenbuurt – en bevragen we bewoners over hun ervaringen.

De Uitvinders- en Zeeheldenbuurt is een grote herstructurering, waarbij ook de bewoners van de wijk werden betrokken, en die enkele jaren geleden werd afgerond. Het is van oorsprong een wijk uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. In de jaren ’90 werd duidelijk dat iets moest gebeuren aan de woningen en de openbare ruimte in de wijk. Bureau De Zwarte Hond kreeg in 2003 de opdracht een nieuw stedenbouwkundig plan te ontwikkelen. De geschiedenis en identiteit van de buurt en de hechte gemeenschap van bewoners waren uitgangspunten. In de ruim 10 jaren daarna werd de buurt in drie fases aangepakt. Enkele jaren geleden werd de herstructurering afgerond, en bezocht CAST de wijk met de architecten. Nu, bijna 5 jaar later, blikken we terug met bewoners.

We ontmoeten elkaar om 14.30 uur op de centrale plek in de wijk: het tijdens de herstructurering toegevoegde wijkgebouw MFA Zuiderkwartier. Daar gaan we met bewoners in gesprek. Hoe kijken zij, jaren later, terug op de herstructurering? Hoe was het om in een wijk te wonen waar zo’n grote verandering plaatsvindt? Hoe zijn zij bij het proces betrokken geweest? Wat vinden ze inmiddels van hun buurt? Waar zijn ze blij mee, en wat hadden ze achteraf toch liever anders gezien?

Vervolgens maken we vanaf 15.30 uur een informele wandeling door de buurt. U mag zelf, aan de hand van een plattegrond, op verkenning: Wat is het resultaat van deze herstructurering? Kijkt u, na de verhalen van bewoners, anders naar de wijk? Een aantal bewoners loopt mee om verder te praten over hun nieuwe wijk. U bent daarna vrij zelf een eindtijd voor de wandeling te bepalen.

 

Beeld: René de Wit

Terug naar overzicht
Agenda
  • 19 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.