Lege kerken, volle kerken: geslaagde herbestemmingen
CAST in actie

Lege kerken, volle kerken: geslaagde herbestemmingen

vrijdag 04 september 2015 - Aanvang 12.45 uur

Informatie en inschrijven
Datum:
vrijdag 04 september 2015
Aanvang:
12.45 uur
Inloop:
12.30 uur
Locatie:
Wijkcentrum De Poorten, Hasselstraat 194, Tilburg
Entree:
5 euro (vrienden gratis), incl. bus, koffie en gebak

Na de inspiratielezingen in februari, zoekt CAST ditmaal de inspiratie in geslaagde voorbeelden. Herbestemming van religieuze ensembles is een complexe opgave, maar voor sommige kerken of ensembles is dit wel gelukt. CAST organiseert een excursie naar geslaagde transformaties.

Tijdens de excursie worden ontwerpers en opdrachtgevers aan het woord gelaten. Wat waren succesfactoren bij deze projecten? Wat waren obstakels en hoe zijn deze gepareerd? Welke lessen kunnen we mee terug nemen naar Tilburg?

Programma
12.30 - 12.45 uur     Inloop, MFA De Poorten, Hasselstraat 194, Tilburg
12.45 - 13.45 uur     Rondleidingen De Poorten door Ad Smeulders, daarna vertrek per touringcar
14.30 - 15.15 uur     Rondleidingen Elf13 (Eindhoven) door Wijnen Architectuur
15.45 - 16.45 uur     Rondleidingen 't Speelhuis (Helmond) door Eric Lenders, Gemeente Helmond
18.15 uur                Uiterlijk terugkomst in Tilburg

MFA De Poorten, voormalige Hasseltkerk, Tilburg
Hoewel de Hasseltse Kerk formeel geen monumentale status had, zijn de monumentale en architectonische kwaliteiten van het bestaande gebouw als ontwerpuitgangspunt gehanteerd. Als een bootje in de fles, is binnen het kerkgebouw een nieuw eigentijds wijkcentrum in 5 bouwlagen gerealiseerd. Alle nieuwe vertrekken zijn ondergebracht in een aantal “dozen”, soms over meerdere bouwlagen, die zoveel mogelijk vrij blijven van wanden, kolommen en gewelven teneinde zoveel mogelijk moeilijke aansluitingen te voorkomen.  De centrale ruimte is behandeld als een buitenruimte, de bestaande gevels zijn niet geïsoleerd. De invulling van het monumentale gebouw is hiermee omkeerbaar: als de “dozen” worden verwijderd, is het gebouw in zijn oorspronkelijke toestand nauwelijks aangetast.
Meer informatie en bron: Ad Smeulders Architect en Luijten-Smeulders

Elf13, voormalige Pastoor van Arskerk, Eindhoven
De Pastoor van Arskerk, in 1929 door architect M. van Beek ontworpen, is een gemeentelijk monument. De kerk is altijd een gebouw geweest dat een centrale en belangrijke rol vervulde voor de wijk en haar bewoners. Om dit in de toekomst ook te waarborgen kocht woningcorporatie Woonbedrijf de kerk en gaf haar een maatschappelijke bestemming. Om het oorspronkelijke gebouw volledig tot zijn recht te laten komen heeft Wijnen Architectuur ervoor gekozen om de nieuwe invulling te ontwerpen als een losstaand object.
Meer informatie en bron afbeeldingen: Wijnen Architectuur.

Theater ’t Speelhuis, voormalige O.L.V. Tenhemelopnemingkerk, Helmond
Toen in december 2011 het door Piet Blom ontworpen theater ’t Speelhuis in Helmond afbrandde, besloot de gemeente tot een tijdelijke vervanging in de Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming, een neobyzantijnse koepelkerk nabij het centrum die in onbruik was geraakt. Omdat de kerk een monumentale status heeft, van het bisdom ’s-Hertogenbosch blijft en de voorziening tijdelijk is, moesten ingrepen het gebouw zo min mogelijk aantasten en reversibel zijn. Het nieuwe theater speelhuis is bij publiek en artiesten zo’n succes dat inmiddels is besloten het permanent in de kerk gevestigd te laten.
Meer informatie en bron afbeeldingen: Cepezed.

Kosten
Voor deze excursie vragen wij u een bijdrage van 5 euro per persoon. Een verzoek voor betaling hiervan ontvangt u na inschrijving. Deelname is voor Vrienden van CAST gratis.

 

Terug naar overzicht
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.