Koolhoven, een Vinex-dorp in de stad?
CAST in actie

Koolhoven, een Vinex-dorp in de stad?

dinsdag 30 juni 2015 - Aanvang 19.30u

Koolhoven, een Vinex-dorp in de stad?
Informatie en inschrijven
Datum:
dinsdag 30 juni 2015
Aanvang:
19.30u
Inloop:
19.00u
Locatie:
Reeshof, Wijkcentrum Heyhoef, Kerkenbosplaats 1

CAST werkt in 2015 samen met het project De Vinexmensen. De Vinexmensen wil weten hoe de Vinexwijken er, 25 jaar na het verschijnen van de Vierde Nota Extra, voor staan, maar kijkt ook vooruit: hoe ziet de toekomst van de Vinex eruit, en hoe gaan we die vormgeven?  Drie studenten van de opleiding sociale geografie (Universiteit Utrecht) deden afgelopen maanden onderzoek naar de Reeshof - Koolhoven. Hun belangrijkste vraag was: in hoeverre zijn de inwoners van Koolhoven verbonden met hun buurt? Voelen zij zich sterk verbonden met de buurt juist omdat het zo geïsoleerd ligt? Of zorgt de geïsoleerde ligging er juist voor dat mensen veel tijd buiten de buurt doorbrengen en daardoor weinig binding met de buurt hebben?

Op dinsdag 30 juni presenteren Marieke Ekenhorst, Thomas Kuijpers en Nino de Maat hun onderzoeksresultaten. U bent van harte welkom om hun presentatie bij te wonen!

Dit onderzoek maakt deel uit van het project De Vinexmensen. In het kader van het Jaar van de Ruimte, dat georganiseerd wordt door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, onderzoeken De Vinexmensen hoe de Vinexwijken er 25 jaar na het verschijnen van de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra (VINEX) voor staan.

Door middel van onderzoek, discussiebijeenkomsten en journalistieke projecten genereren ze antwoorden op de vragen hoe de vijfentwintig jaar oude Vinex ervoor staat, en wat de opgaven voor de toekomst zijn. Daarbij zoomen we specifiek in op acht wijken: Leidsche Rijn (Utrecht), Vathorst (Amersfoort), Stad van de Zon (Heerhugowaard), Reeshof (Tilburg), de Waalsprong (Nijmegen), Nesselande (Rotterdam), IJburg (Amsterdam) en Almere-Buiten.


In onderstaande blog leest u hoe zij te werk zijn gegaan.


Koolhoven, een Vinex-dorp in de stad


Een vrijdagavond begin mei. De sprinter vanuit Den Bosch brengt ons opnieuw naar Station Tilburg-Reeshof. Vandaag reizen we naar Koolhoven om enquêtes aan te bieden aan buurtbewoners. Koolhoven is een van de negen buurten die samen De Reeshof vormen: een grote uitbreidingswijk in het westen van Tilburg, die in de jaren tachtig is opgezet en waar tegenwoordig meer dan 40.000 mensen wonen.

Net als Witbrant is Koolhoven een buurt die gebouwd is volgens de uitgangspunten van Vinex. En net als Witbrant ligt Koolhoven ten zuiden van de spoorweg. Waar de twee buurten echter sterk in verschillen - zo ontdekten we enkele maanden geleden toen we voor het eerst in De Reeshof waren - is dat Koolhoven veel meer dan Witbrant geïsoleerd ligt ten opzichte van de Reeshof.

De Reeshofweg leidt vanaf het station namelijk onder het spoor door naar een rotonde. De linkerafslag leidt naar de weg die direct Witbrant in gaat. De afslag rechtdoor leidt naar de rest van de Reeshofweg en uiteindelijk naar een T-splitsing met de Bredaseweg. De afslag naar links, die zou moeten leiden naar Koolhoven, is nooit gebouwd. Hierdoor moeten automobilisten rechts afslaan op de eerder genoemde T-splitsing, dan naar links afslaan en via de Bredaseweg en de N260 rijden om de buurt te kunnen bereiken. Dat is toch nog een kilometer of vier omrijden vanaf het station.

Op een bijeenkomst van De Vinexmensen afgelopen februari hoorden we van een stedenbouwkundige die in De Reeshof woont dat Koolhoven door deze geïsoleerde ligging een heel eigen karakter kent. Als Reeshovenaren vertellen waar ze wonen, zullen ze meestal niet de formele naam van hun buurt gebruiken, die weten ze namelijk vaak niet. Ze wonen in de ‘B-buurt’, waar alle straatnamen met de letter B beginnen of in de ‘M-buurt’ waar, inderdaad, alle straatnamen met een M beginnen, in plaats van in Gesworen Hoek of in Tuindorp de Kievit. Reeshovenaren wonen echter niet in de V-buurt, volgens de stedenbouwkundige. Nee zij zijn Koolhovenaar en wonen in Koolhoven.

Een andere deelnemer aan de bijeenkomst van De Vinexmensen zei dat Koolhoven een actieve en sterk verbonden gemeenschap is, waar bewoners elkaar kennen en samen veel activiteiten organiseren. Eigenlijk is het geen nieuwbouwbuurt in de stad, maar een dorp.

Wel een dorp dat afhankelijk is van de rest van De Reeshof voor veel voorzieningen, zo leerden we tijdens ons eerdere bezoek. Koolhoven heeft wel een basisschool, maar voor bijvoorbeeld boodschappen moeten de inwoners naar een van de winkelcentra in De Reeshof, wat dus best een flinke afstand is.

Wij als studenten sociale geografie aan de Universiteit Utrecht, vragen ons dan ook af in hoeverre de inwoners van Koolhoven zich verbonden voelen met hun buurt. Voelen zij zich sterk verbonden met de buurt juist omdat het zo geïsoleerd ligt? Of zorgt de geïsoleerde ligging er juist voor dat mensen veel tijd buiten de buurt doorbrengen en zich daardoor niet verbonden voelen met de buurt?

Door middel van een enquête waar onderwerpen als sociale contacten in de buurt, deelname aan buurtactiviteiten en identificatie met de buurt aan bod komen, hopen wij het antwoord op deze vragen te vinden.

 

(Beeld: René de Wit)

Terug naar overzicht
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.