Lege kerken, volle kerken: inspiratielezingen
CAST in actie

Lege kerken, volle kerken: inspiratielezingen

donderdag 26 februari 2015 - Aanvang 20.00 uur

Lege kerken, volle kerken: inspiratielezingen
Informatie en inschrijven
Datum:
donderdag 26 februari 2015
Aanvang:
20.00 uur
Inloop:
19.30 uur
Locatie:
Wijkcentrum De Poorten, Hasseltstraat 194, 5046 LP Tilburg

CAST besteedt begin 2015 aandacht aan een groeiend vraagstuk voor stad en provincie: het transformeren en herbestemmen van religieuze gebouwen. Veel kerken staan leeg, en daar komen er meer bij: de komende jaren worden in het Bisdom Den Bosch ongeveer honderd kerken aan de eredienst onttrokken. De katholieke identiteit van Tilburg is veranderd, wat betekent dat voor de stad? En wat betekent dat voor de bijbehorende gebouwen? Wat komt er voor in de plaats?

Deze avond is terug te kijken via OpenWebcast. De foto's gemaakt door Willie-Jan Staps vindt u hier.

Problematiek
Aan mooie voorbeelden ontbreekt het niet, en aan enthousiasme bij ontwerpers om deze opgaven aan te pakken evenmin. Toch zijn er veel kerken die lange tijd leeg staan, en waarbij herbestemming niet van de grond komt. Wat is er nodig om deze gebouwen bestendig te maken voor de toekomst? Wat is de rol die kerken kunnen spelen in de stad en buurt? En hoe krijg je deze kerken dan exploitabel? Om tot oplossingen te komen is het volgens CAST nodig om eerst de juiste vragen in beeld te krijgen. We belichten de problematiek daarom breed: niet alleen vanuit de architectuur, maar ook vanuit volkscultuur, sociologie en economie.

Programma
De avond start met een korte introductie over de problematiek van de leegstand van religieus erfgoed in Brabant door Gerard Vrenken (bestuurslid Vereniging Brabantse Gemeenten). Daarna zullen drie sprekers uit verschillende disciplines het publiek inspireren.

Paul Spapens
Paul Spapens was zijn hele leven schrijvend journalist. Daarnaast is hij als cultuuronderzoeker gespecialiseerd in immaterieel erfgoed en identiteit van autochtonen en allochtonen. Over deze onderwerpen publiceerde hij meer dan vijftig boeken. Hij is goed bekend met de eigenheid van de Tilburgers. Paul Spapens nam tientallen culturele initiatieven in Tilburg, de gemeente Oisterwijk/Moergestel, Brabant, Nederland en de laatste jaren ook steeds meer in Vlaanderen en andere Europese landen.

William Arfman
William Arfman heeft een achtergrond in zowel archeologie als religiestudies. Voor zijn proefschrift aan de Universiteit van Tilburg deed William onderzoek naar de dynamiek van hedendaagse collectieve herdenkingsrituelen in Nederland. Momenteel is hij werkzaam als postdoctoraal onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam binnen het onderzoeksproject ‘Religion in the Urban Sphere’. Af en toe ontsnapt hij uit dit ivoren torentje om aan publicaties mee te werken of lezingen te geven.

Jasper van Deurzen
Jasper van Deurzen noemt zijn beroep ‘manager unieke opgaven’. Voor de uitvoering van dat beroep maakt hij gebruik van verschillende methoden op het gebied van project-, proces- en programmamanagement. Hij werkt op dit moment mee aan de herbestemming van specifieke kloosters en kerken in Noord-Brabant. Hij organiseert het proces en bijbehorende actoren en brengt zo nodig inhoud in. Jasper van Deurzen is co-auteur van het rapport ‘Heilige huisjes, verkenning naar de herbestemming van kerkgebouwen in Brabant’.

Na de lezingen krijgt het publiek de kans te reageren.

Locatie
Deze activiteit vindt plaats in de ontmoetingsruimte van wijkcentrum De Poorten, de voormalige Hasseltse kerk. De Hasseltse kerk werd in 1998 gesloten. Het Tilburgse bureau Luijten Smeulders architecten maakte een ontwerp voor een multifunctionele accommodatie, die in 2005 werd geopend.

 


Later dit jaar organiseert CAST in het kader van leegstaand religieus erfgoed ook een expertmeeting en een excursie.

Terug naar overzicht Naar het verslag
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.