Symposium Tilburg van de Toekomst
CAST in actie

Symposium Tilburg van de Toekomst

donderdag 22 januari 2015 - Aanvang 19.30u

Symposium Tilburg van de Toekomst
Informatie en inschrijven
Datum:
donderdag 22 januari 2015
Aanvang:
19.30u
Inloop:
19.00u
Locatie:
Deprez, Lange Nieuwstraat 172-174, 5041 DJ Tilburg
Entree:
0,00

CAST bestaat 20 jaar! 

Ter ere van het 20 jarig bestaan van CAST organiseert CAST op donderdag 22 januari 2015 een speciaal symposium waarin we vooruitblikken op de ontwikkeling van Tilburg. Wij doen dit met twee essayisten, Gerard Rooijakkers en Kai van Hasselt die elk vanuit hun eigen achtergrond en praktijk een toekomstperspectief gaan schrijven voor Tilburg.

U kunt nu de avond terugkijken via OpenwebCast

En bekijk hier de foto's!

Op 22 januari zullen zij beide essays presenteren tijdens een symposium. Daarna gaan met een panel in gesprek. Wat vinden zij van de geschetste perspectieven? Strookt het met uw beeld van Tilburg? Met dit panel starten we een gesprek over de toekomst van Tilburg. Daarna zullen we naar aanleiding van deze essays en enkele stellingen ook met de zaal in discussie gaan.

Essayisten Kai van Hasselt en Gerard Rooijakkers zullen een essay schrijven over de toekomst van Tilburg. Welke koers vaart de stad nu, en waar stevent het op af? Past dit bij het DNA, de identiteit van Tilburg? Welke strategische keuzes zou de stad moeten maken om toekomstbestendig te blijven?
Rooijakkers zal in zijn essay het accent leggen op de Tilburgse volkscultuur, en dat koppelen aan ruimtelijke ontwikkelingen. Kai van Hasselt zal zich meer richten op een pragmatisch en instrumenteler essay, zoekend naar trends, de Tilburgse wortels en dit projecteren op toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen.

Wie is Gerard Rooijakkers? 

Gerard Rooijakkers (Eindhoven 1962), studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen en promoveerde aldaar in 1994 op historische volkscultuur in Noord-Brabant. Voorts studie en onderzoek in Münster en Rome. Was van 2000 tot 2010 bijzonder hoogleraar Nederlandse etnologie aan de Universiteit van Amsterdam vanwege het Meertens Instituut van de KNAW. Kreeg in 2002 de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs voor de Geesteswetenschappen. Was van 2006 tot 2014 kroonlid van de Raad voor Cultuur te Den Haag. Is thans directeur van de BV Limburg, een cultuurbedrijf voor regionale ontwikkeling. Schreef, naast vele andere boeken en artikelen, een essay over verbeelding in Het nieuwste Brabant (2014) waarin de omgang met regionale identiteit centraal staat.

Wie is Kai van Hasselt? 

Kai van Hasselt (1981) is de oprichter van Shinsekai Analysis, een adviespraktijk voor stedelijke strategie en cultural intelligence. Het bureau werkt voor uiteenlopende opdrachtgevers aan stedelijke, maatschappelijke en culturele vraagstukken en biedt hen strategieën en concepten op basis van inzicht in mondiale trends en lokale cultuur. Kai geeft regelmatig lezingen voor bedrijven, organisaties en in het hoger onderwijs in Nederland en daar buiten. Sinds september 2014 is hij parttime als consultant design thinking verbonden aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Hij werkte eerder als trendwatcher en was enige tijd verbonden aan denktank AMO van architectenbureau OMA. Kai studeerde economie en een minor planologie aan de Universiteit van Amsterdam

Terug naar overzicht
Agenda
  • 19 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.