Wonen in Tilburg en Turnhout in beeld
CAST in actie

Wonen in Tilburg en Turnhout in beeld

donderdag 11 december 2014 - Aanvang 19.30

Wonen in Tilburg en Turnhout in beeld
Informatie en inschrijven
Datum:
donderdag 11 december 2014
Aanvang:
19.30
Inloop:
19.00
Locatie:
Lange Nieuwstraat 172-174, Tilburg

Bekijk de foto's van de bijeenkomst hier.

 

Wonen in Tilburg en Turnhout in beeld

Tilburg en Turnhout hebben dezelfde zandgrond, dezelfde natuurlijke begroeiing, de mensen hebben een gelijkaardige inborst en hetzelfde geloof. Toch wonen we anders aan de andere kant van de grens. Voor architectuurcentra CAST (Tilburg) en AR-TUR (Turnhout) bracht fotograaf Paul D’Haese het wonen in beide steden op eigenzinnige wijze in beeld.

CAST en AR-TUR stelden een tentoonstelling samen met een selectie van de beelden van Paul D'Haese. In Tilburg is de tentoonstelling op woensdag 10 en donderdag 11 december te zien in het CASTmobiel. Op donderdagavond gaan we naar aanleiding van de beelden van D'Haese in gesprek over de verschillen tussen woningbouw in Nederland en Vlaanderen.

POP-UP EXPO in het CASTmobiel | 10 EN 11 DECEMBER

Fotograaf Paul D’Haese kreeg de opdracht om zes typische, en juist atypische, woonomgevingen aan beide zijden van de grens vast te leggen: in Turnhout de sociale woonwijk Parkwijk, de in ontwikkeling zijnde Heizijdse Velden en de binnenstedelijke buurt Meuletiende, in Tilburg de hergestructeerde wijk Groeseind, de historische linten en de Vinexwijk Koolhoven. D’Haese keek met een onbevangen maar kritische blik naar onze gebouwde omgeving. Zijn beelden zijn geometrisch en verstild, en nodigen uit om beter te kijken. Wonen we echt zo verschillend? Op donderdagavond 11 december praten we verder!

REFLECTIE | DONDERDAG 11 DECEMBER

Verschillen
Vanuit Nederland zijn we geneigd om, wanneer we kijken naar onze zuiderburen, vooral te letten op verschillen in opdrachtgeverschap en esthetiek. Steeds vaker vragen we ons af of we van de Vlamingen kunnen leren op het gebied van particulier opdrachtgeverschap. Tegelijkertijd zijn we bang dat dat zou leiden tot verrommeling en 'Belgische toestanden'. CAST wil dieper op deze vragen ingaan. Waarin zitten nu werkelijk de verschillen tussen woningbouw in Nederland en Vlaanderen?

Van elkaar leren
CAST nodigt op 11 december twee architecten uit: Ninke Happel van HappelCornelisseVerhoeven uit Nederland en Christine de Ruijter van AWG uit Vlaanderen. Allebei hebben ze ervaring met het werken aan beide zijden van de grens. Met hen brengen we nuance aan in het gesprek over de verschillen tussen de Nederlandse en Vlaamse visies op woningbouw. Hoe groot zijn de verschillen? Waar zitten die verschillen in? Welke rol spelen regelgeving, esthetiek en opdrachtgeverschap? En vooral: wat kunnen beide buren van elkaar leren op het gebied van woningbouw?

WAT EN WANNEER

Woensdag 10 en donderdag 11 december, 12.00 – 17.00 uur
expositie in CAST mobiel, terrein Deprez, Lange Nieuwstraat 172-174

Donderdag 11 december, 19.00 – 21.00 uur
expositie en reflectie, Deprez gebouw, Lange Nieuwstraat 172-174

U wordt van harte uitgenodigd om ook mee te praten en vragen te stellen aan de aanwezige architecten. Na afloop is het mogelijk om na te praten en nog een bezoek te brengen aan de expositie.

 

POP-UP EXPO IN WONING PARKWIJK TURNHOUT

In Turnhout was de expositie in het weekend van 29 en 30 november te zien in een woning in de Parkwijk. Meer informatie: www.ar-tur.be.

 

Beeld: Groeseind, Tilburg (Paul D'Haese)

Terug naar overzicht
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.