Stadsgesprek transformatie Stadskantoor 1
CAST in actie

Stadsgesprek transformatie Stadskantoor 1

donderdag 27 november 2014 - Aanvang 20.00u

Stadsgesprek transformatie Stadskantoor 1
Informatie en inschrijven
Datum:
donderdag 27 november 2014
Aanvang:
20.00u
Inloop:
19.30
Locatie:
Factorium, Koningsplein 11a Tilburg
Entree:
0,00

Stadsgesprek transformatie Stadskantoor 1

Het stadsgesprek wordt geleid door Gabriël Verheggen, oud-CAST programmamaker, thans directeur ABC in Haarlem.

Het stadsgesprek is terug te kijken via deze link naar OpenWebcast


Op 27 november organiseert CAST een stadsgesprek rondom de ontwikkeling van Stadskantoor 1. Nu het ontwerp door DEDRIE concreet vorm heeft gekregen, hebben veel partijen in de stad zoals de BNA, Platform Ruimtelijke Erfgoed (PRET), Platform Naoorlogs Erfgoed Tilburg (PNET), maar ook de erven van Kraaijvanger aan het College van B&W laten weten dat zij zich zorgen maken over de impact van het nieuwe gebouw op de binnenstad van Tilburg.

Vanwege de vele reacties op de transformatie van zo’n beeldbepalend, publiek gebouw, wil CAST graag de ruimte bieden met elkaar het gesprek aan te gaan. Met dit stadsgesprek wil CAST de achtergronden van de ontwerpopdracht, het nieuwe ontwerp en de keuzes die in het ontwerpproces gemaakt zijn begrijpen. Het gemeentebestuur stond voor de taak het ruim veertig jaar oude stadskantoor van Kraaijvanger te renoveren en te verduurzamen. Sober en doelmatigheid waren daarbij de uitgangspunten van de gemeenteraad. Betekent dit dat er in meer of mindere mate afscheid genomen moet worden van het huidige stadskantoor? Gaat er een baken in de stad verloren? Of krijgt Tilburg er juist een nieuw beeldbepalend gebouw voor terug?

De renovatie en verbouwing kunnen op veel verschillende manieren. Belangrijk hierin is wel dat er een gezond evenwicht is tussen programmatische, functionele (duurzame) en stedenbouwkundige eisen, en de cultuurhistorische waarde die dit huidige gebouw bezit. Maar hoe verenig je al deze belangen in een ontwerp?

Sprekers

Wethouder Erik de Ridder, Ger Rosier van DEDRIE, Ton van der Hagen (Inspiratiemanifest) en Hans Goverde van Kraaijvanger.
Foto: Rene de Wit

Terug naar overzicht
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.