Expositie MozaiekBrabant
CAST in actie

Expositie MozaiekBrabant

donderdag 06 november 2014

Expositie MozaiekBrabant
Informatie
Datum:
donderdag 06 november 2014
T/m:
zondag 30 november 2014
Locatie:
BKKC, Spoorlaan 21 i-k

MozaïekBrabant: expositie op rondreis

Van 6 november t/m 30 november kunt u de expositie MozaïekBrabant in het BKKC Tilburg bezoeken. Deze expositie maakt de komende maanden een rondreis langs vijf locaties in Noord‑Brabant. De expositie geeft op toegankelijke wijze een inkijkje in het ontwerpend onderzoek van LOLA Landscape Architects, Floris Alkemade Architects en Architecture Workroom Brussels (Projectatelier BrabantStad). Zij zochten naar nieuwe bouwstenen voor provinciaal beleid. Wat is nu eigenlijk de kracht van het Brabantse stedelijke landschap?

Op donderdag 20 november organiseert CAST een lezing- en discussieavond naar aanleiding van het onderzoek en deze tentoonstelling.

Wandtapijt

Middelpunt van de expositie vormt het imposante wandtapijt van twaalf bij drie meter met de kaart van Brabant. Het tapijt is de vertaling van de resultaten van het onderzoek, waarbij de koppeling tussen natuurgebieden, de steden en landbouwgebieden in Noord-Brabant en de zes nieuwe ontwikkelprincipes met elkaar zijn verweven. Daarnaast geeft een lessenaar van negen meter nadere uitleg over het onderzoek in tekst en beelden.

De expositie is gratis te bezoeken bij het BKKC vanaf 6 november.

ma t/m vrij 9.00 – 17.00 uur
za & zon van 13.00 – 17.00 uur


Wat is
IABR - Projectatelier BrabantStad: ontwerpend onderzoek?

De provincie Noord-Brabant heeft IABR - Projectatelier BrabantStad de opdracht gegeven voor een ontwerpend onderzoek naar bouwstenen voor een nieuw provinciaal ruimtelijk beleid. Brabant is een mozaïek van vele vormen van grondgebruik in hoge en lage dichtheden, met steden en dorpen, intensieve landbouw en veel kleine industrie, en met veel natuur en water. Hoe kunnen de steden gezamenlijk iets doen dat ze alleen niet kunnen? Waar liggen de kansen en wat zijn de barrières? Wat is nu eigenlijk de kracht van het Brabantse stedelijke landschap, wat zorgt er voor samenhang en wat (ver)bindt de verschillende ambities en spelers?

Uit het onderzoek blijkt dat de principes van het huidige beleid hun werking hebben verloren en het beleid zich te veel richt op losse aandachtsgebieden. Een nieuw beleid moet verbindingen maken tussen steden, landbouw en natuur en de gebruikers. Het verbindend element daarbij is WATER. Kunnen we het water intelligenter inzetten en hoe kunnen we water zo gebruiken dat het oplossingen biedt? Samenwerking is cruciaal en de overheid moet meer ruimte laten voor initiatieven vanuit de samenleving. Innovatief ondernemen gaat krachtiger worden en Brabant heeft de kennis en uitvoeringscapaciteit daarin mee te gaan.

Dit programma valt onder de volgende programmalijnen:

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.