Stad als beleving - mini filmfestival
CAST in actie

Stad als beleving - mini filmfestival

zondag 23 maart 2014

Stad als beleving - mini filmfestival
Informatie
Datum:
zondag 23 maart 2014
Locatie:
Cinecitta, Louis Bouwmeesterplein 1, 5038 TN Tilburg
Entree:
15,- (incl lunch)

CAST organiseert in samenwerking met Cinecitta en het Academic Forum van de Tilburg University een filmzondag. Op zondag 23 maart kunt u kijken naar drie bijzondere films die je op verschillende manieren laten zien hoe je een stad kan beleven.

Ticketverkoop via www.cinecitta.nl

Toegangsprijs films + lunch: € 15,- per persoon.
U kunt zich niet inschrijven via de CASTwebsite of email. Ticket zijn alleen verkrijgbaar via www.cinecitta.nl of aan de kassa van Cinecitta, elke avond vanaf 18.30uur. Graag voor vrijdag 21 maart in verband met lunchafspraken. Reserveren is niet mogelijk.
Tickets kopen: Koop hier uw tickets voor het mini-filmfestival De Stad als Beleving

Programma

10.30uur   Inleiding Jacob Voorthuis, architectuurfilosoof (TU/e)
11.00uur   Film: THE HUMAN SCALE, 2012, 77 min, nederlands ondertiteld
12.30uur   Vegetarische lunch
13.15uur   Inleiding Jan Ketelaars en Paul van den Wildenberg, regisseurs van de film STAD
13.30uur   Film: STAD, 1984, 45 min, nederlands
14.30uur   Koffie/thee pauze
14.45uur   Inleiding Henriette Sanders, architectuurhistoricus en programmamaker CAST
15.00uur   Film: BOGOTA CHANGE, 2009, 58 min, engels ondertiteld                          
16.00uur   Einde 

 

THE HUMAN SCALE

regie: Andreas Dalsgaard, Denemarken 2012, 77 min, nederlands ondertiteld

Wereldwijd trekken mensen massaal naar de steden, op zoek naar kansen, geld en een beter leven. Onze steden groeien uit tot megasteden en de impact van verstedelijking is enorm. Maar waar staat de mens in de toekomstige gigastad? Zijn onze steden wel gebouwd voor menselijke interactie en samenleven? Hoe kunnen we geluk meten in de stad? De Deense architect Jan Gehl heeft veertig jaar lang menselijk gedrag in steden bestudeerd. Op dit moment woont 50% van de wereldbevolking in een grote stad, volgens Jan Gehl zal dit aantal in 2050 opgelopen zijn tot 80%. Volgens hem kunnen we steden zó bouwen, dat ze mensen met elkaar verbinden.


STAD

regie: Jan Ketelaars en Paul van den Wildenberg, Nederland 1984, 45 min (met dank aan Regionaal Archief Tilburg)

De film STAD gaat over Tilburg. In het verleden stond de stad bekend als "wolstad" met zijn talrijke rokende fabrieksschoorstenen en hoog oprijzende kerktorens. In STAD wordt een dag en een nacht geluisterd naar het hart van de stad. Op zoek naar het karakter van een verwaarloosde omgeving prikkelt het de verbeelding. Stadsbeelden en geluiden van Tilburg, die tegelijkertijd karakteristiek zijn voor steden die dezelfde eigenschappen hebben. Associaties met dergelijke steden dringen zich als vanzelf op aan de toeschouwer. Vanuit het gezichtspunt van de onzichtbare reiziger wil STAD in een observerende stijl de sfeer en stemming van de "onzichtbare" stad voelbaar maken. Het gewone wordt ongewoon, waar gemakkelijk aan voorbij gelopen wordt, krijgt in STAD alle aandacht. De sobere zwart/wit beelden spreken voor zichzelf. Strakke, fotografische kaders en subtiel, suggestief geluid geven de stad Tilburg van de jaren 80 vorm

 

BOGOTA CHANGE

regie: Andreas Dalsgaard, Denemarken 2009, 58 min, engels ondertiteld

Een opwindend, snel gemonteerd portret van een stad die als een feniks uit de as is herrezen. De Colombiaanse hoofdstad Bogotá stond lange tijd te boek als een van de meest criminele, gevaarlijke en onleefbare steden ter wereld. De ommekeer kwam in 1995 toen Antalas Mockus met grote meerderheid tot burgemeester werd verkozen. Eerder had Mockus, rector van een universiteit, opzien gebaard door ten overstaan van een zaal vol schreeuwende, protesterende studenten zijn broek te laten zakken. Deze onaangekondigde ontbloting van zijn achterste leverde hem bijval en respect op. En toen hij eenmaal tot burgemeester werd gekozen, keek de stad ademloos toe hoe hij met onorthodoxe middelen cruciale mentaliteitsveranderingen realiseerde. Hij leerde de burgers samen te leven en verantwoordelijkheid te dragen. Daarmee baande hij de weg voor de volgende visionaire burgemeester, Enrique Peñalosa, die vanaf 1998 de stad fysiek zou transformeren. Er kwamen vele kilometers fietspad, lommerrijke parken, sportvelden, speelplaatsen, bibliotheken en het ambitieuze openbaar vervoerproject Transmillennium. Andreas Mol Dalsgaard combineert straatbeelden, interviews, archiefmateriaal en animaties in een dynamische reconstructie van een succesverhaal over twee mannen die, ongehinderd door partijpolitiek, erin slagen een kansloze achterstand om te zetten in een zekere voorsprong. De metamorfose van Bogotá geldt inmiddels als lichtend voorbeeld van humane stadsvernieuwing.

 

Foto: Bogotá, Andeas M. Dalsgaard

Dit programma valt onder de volgende programmalijnen:

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.