De groene stad Tilburg
CAST in actie

De groene stad Tilburg

donderdag 07 februari 2013 - Aanvang 19.15

Informatie
Datum:
donderdag 07 februari 2013
Aanvang:
19.15
Inloop:
18.45

TERUGBLIK

De Groene Stad Tilburg
Stadsgesprek over een duurzame transformatie van de stad

In Tilburg is veel aandacht voor een (toekomstige) groene stad. Een stad die werkt aan verduurzaming, energiesprong en transformatie. CAST werkte samen met Functioneel Groen, en stelde de vraag ‘Hoe kunnen we de stad gezond en leefbaar houden, zowel de gebouwen als de openbare ruimte?’

Naast het seminar voor professionals (georganiseerd door Functioneel Groen) bood CAST het brede publiek een avondvullend en informatief programma. De programmering gaf ruimte voor de breedte van het onderwerp “de Groene Stad”. Welke kansen zijn er voor de duurzame transformatie in Tilburg? Variërend van de openbare ruimte in het spoorzonegebied tot aan de alledaagse woonomgeving in de Tilburgse wijken. Het publiek werd gedurende de hele avond uitgenodigd om hierover gesprek te gaan, onderleiding van moderator Jacob Voorthuis.

Alle sprekers gaven antwoord op de vraag wat in zijn of haar ogen ‘een groene stad’ is. Anneke Vervoort, architect bij Van Hoogmoed Architecten, startte de avond en sprak over de transformatie van naoorlogse stadswijken. Ze lichtte voorbeelden toe van onbestemd groen in naoorlogse stempelstedenbouw, droeg kansen en oplossingen aan en sprak over het concept van de ENDIS portiekflat. ENDIS staat voor ‘ENergieneutraal en Duurzaam In Staal’ en is een energiezuinig transformatieconcept voor portiekflats waarmee Van Hoogmoed Architecten de innovatieprijs 'DE VOORSPRONG 2012' won. Bart van Berkel, docent bij Avans Hogeschool, benadrukte het belang van aandacht voor duurzame transformatie van de bestaande stad. Drie van zijn studenten presenteerde minor-werk, waarbij een studentenflat getransformeerd is tot energiezuinige ouderenwoningen.

Groene interventies
Na de pauze verschoof de aandacht van de bebouwde bouw naar de toepassing van groen in de openbare ruimte. Elma Schoenmaker (Functioneel Groen/BelW) blikte kort terug op het Vlaams-Nederlandse onderzoeksprogramma Functioneel Groen en het afsluitende seminar. Focus ligt in dit programma op de meetbare effecten van groen op de leefkwaliteit in steden. Gerjanne Brink, landschapsarchitect bij IMOSS, legde het verband tussen de duurzame transformatie opgave van de stad Tilburg en de toepassing van functioneel groen. Ze presenteerde een ‘groene gereedschapskist’ voor kleine ingrepen om langs het gehele spoor door Tilburg de belevingswaarde van de publieke ruimte te vergroten en de biodiversiteit te stimuleren. Ter afsluiting sprak Paul Achterberg, landschapsarchitect en directeur van bureau Quadrat in Rotterdam, over de traditie van stadstuinen in Tilburg. Dit typisch Tilburgse stadslandschap heeft unieke kwaliteiten, die je moet leren zien. Hij legde uit hoe deze stadstuinen voorbeeldstellend kunnen zijn voor de transformatie van de spoorzone. Veel waardering kreeg Paul Achterberg voor zijn typering “Tilburg, stad van tuinen”. Hij inspireerde enkele aanwezigen tot het nemen van initiatief, zij werken aan een reeks van groene toeristenroutes door Tilburg en hopen deze in 2013 te realiseren.

Terugkijken via online TV
De opnames zijn terug te zien op internet.
U kunt deze online bkijken via deze link

 

Foto's van De Groene Stad
Tijdens de avond heeft fotograaf Willie-Jan Staps foto's gemaakt.
U kunt deze online bekijken via deze link

 

Bron afbeelding: pdf document, functioneel groen in de spoorzone, Quadrat
(Kloostertuin Mater Misericordiae in Tilburg door Paul Achterberg, Quadrat, met dank aan de gemeente Tilburg)
Dit avondprogramma organiseerde CAST ism Functioneel Groen.

 

Dit programma valt onder de volgende programmalijn:

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.