Structuurvisie Linten in de Oude Stad
CAST in actie

Structuurvisie Linten in de Oude Stad

donderdag 30 augustus 2012

Informatie
Datum:
donderdag 30 augustus 2012

Bron beeld: Gemeente Tilburg

CAST in samenwerking met de Gemeente Tilburg

De Tilburgse linten vormen de basis voor het ontstaan van de stad. Straten als de Hasseltstraat, de Goirkestraat en de Korvelseweg verbinden de oude buurtschappen die nu samen Tilburg vormen. De Linten zijn tegenwoordig als het ware een kapstok voor de buurten die ze ontsluiten. Door ruimtelijke en economische ontwikkelingen zijn deze oude straten sterk aan verandering onderhevig. De bouw van grote appartementengebouwen wordt als negatief ervaren en ondernemers hebben moeite zich staande te houden.

De gemeente Tilburg werkt daarom aan een sturende en naar de toekomst toe flexibele Structuurvisie Linten. Deze visie is nu in concept gereed en eind  september start de inspraakperiode. Een beleidsinstrument dat ervoor moet zorgen dat de linten behouden blijven als herkenbare historische structuur met ruimte voor wonen en ondernemen.

Het idee voor deze visie ontstond in 2005 toen CAST en Stichting Straat een debat organiseerden over de toekomst van de Korvelseweg. Er volgden workshops met professionals, bewoners en ondernemers. De gemeente formuleerde een leidraad voor de Linten en toetste deze in samenwerking met bewoners en ondernemers aan de Korvelseweg en de Besterdring. Er werd gestart met Lintenmanagement en in samenwerking met onderwijsinstellingen werd verder gestudeerd op de stedenbouwkundige structuur. Gedurende deze experimentfase organiseerde CAST twee stadsdebatten. Lessen werden opgepakt en direct ook weer ingezet in de praktijk en in het proces van visievorming.

Nu de concept Structuurvisie gereed is wil de gemeente Tilburg deze graag voorleggen aan de stad. Het doel van de visie en aspecten ten aanzien van de historische structuur en erfgoed, detailhandel, stedenbouw, wonen, openbare ruimte, groen en verkeer komen afzonderlijk en in hun onderlinge samenhang aan de orde. Wij nodigen u van harte uit om hiervan kennis te nemen, om vragen te komen stellen en om uw reactie kenbaar te maken.


Filmpjes
Aan de hand van vijf korte filmpjes worden het doel van de structuurvisie; omgang met erfgoed en historische ensembles; lintenmanagement en detailhandel; stedenbouw en volkshuisvesting en openbare ruimte, groen en verkeer nader toegelicht. Deze filmpjes zijn vanaf 30 augustus te bekijken op www.tilburg.nl/linten en via www.castonline.nl. Aansluitend is er een zaalgesprek voor al uw vragen.

Programma

Deprez Gebouw, Lange Nieuwstraat 172-174, 5041 dj Tilburg
19.00 uur ontvangst
19.30 uur welkom door CAST en de gemeente Tilburg
19.45 uur rondwandeling langs toelichting op diverse aspecten Structuurvisie Linten
20.45 uur plenaire samenvatting en zaalgesprek
21.45 uur afsluitende borrel

Aanmelden

Deelname aan de debatavond is gratis.

Wilt u deelnemen aan het programma, meldt u zich dan aan via dit formulier:

>> Aanmelden Structuurvisie Linten in de Oude Stad <<


Meer informatie

Meer informatie over het Lintenbeleid en het Conceptstructuurvisie vindt u op de website van de gemeente Tilburg

> Gemeente Tilburg, Linten

Dit programma valt onder de volgende programmalijn:

Terug naar overzicht
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.