Activiteitenprogramma Koningsplein
CAST in actie

Activiteitenprogramma Koningsplein

donderdag 01 maart 2012

Informatie
Datum:
donderdag 01 maart 2012

Op donderdagavond 1 maart a.s. organiseert CAST een debatavond over de toekomst van het Koningsplein in Tilburg. Ook reikt wethouder Berend de Vries (D66, binnenstad) de prijs uit voor het meest aansprekende resultaat van de 24 uur durende 'Ontwerpmarathon Koningsplein'.> BEKIJK DE VIDEOREGISTRATIE

 
 

Tijdens deze avond is tevens een tentoonstelling van de resultaten te bezichtigen en presenteert CAST een publicatie met daarin de ontwerpresultaten en achtergronden. Onder meer leest u over de (architectuur)geschiedenis van het plein en worden de winnende plannen extra uitgelicht. De avond staat onder leiding van Bart Cosijn (UrbanDialogue)

LET OP! In verband met het vertrek van wethouder Jan Hamming is het programma voor deze avond ingekort. CAST wil graag de gasten in staat stellen ook een groet te brengen aan de wethouder die in het nabijgelegen popcentrum 013 zijn afscheidsfeest viert.


Programma

Bekijk ook het videoverslag van de Ontwerpmarathon via OpenWebcast en volg deze bijeenkomst live via deze link


Ontwerpmarathon

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 januari 2012 organiseerde CAST in samenwerking met het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (bkkc) en de Bibliotheek Tilburg Centrum een 24 uur durende ontwerpwedstrijd. Centraal staat het Tilburgse Koningsplein aan de zuidzijde van het stadscentrum waar vermaarde architecten als Van den Broek & Bakema en later Jo Coenen voor tekende.

Het plein biedt onder meer ruimte aan voor de stadsbibliotheek en wekelijkse markt en verbindt het Fontys Kunstcluster en de Piushaven met het stadscentrum. Het stadshart is volop in beweging nu ook de ontwikkeling van de Spoorzone en de Piushaven concreet vorm krijgen. Deze grote ontwikkelingen hebben consequenties voor de positie van het Koningsplein in ruimtelijke en programmatische zin. Hoe kan dit plein, dat nooit de levendige stadsruimte werd waarvoor het is ontworpen, in de toekomst van betekenis zijn voor het stadsleven in Tilburg? CAST vroeg ontwerpers in 24 uur een uitdagende visie te ontwikkelen op het plein en zijn context. ??

De ontwerpresultaten, (straat)interviews en reacties zijn terug te zien op de speciale website behorend bij het initiatief. Ook het publiek wordt van harte uitgenodigd om te reageren of vragen te stellen. Bezoek hiervoor de website of twitter mee! Vanzelfsprekend bent u van harte welkom bij de prijsuitreiking en debatavond om uw opvatting over het plein en de resultaten te geven.
 

totaalprogramma
Doel van de ontwerpmarathon is het ontwerpend onderzoeken van nieuwe perspectieven voor het Koningsplein. Belangrijker nog is het publieke debat over de betekenis van het plein voor de stad. Om dit debat te stimuleren heeft CAST in samenwerking met zijn partners een pallet aan activiteiten opgezet.

Bron: formassociates / maxwan
 
Kandidaat studenten van de Academie werken tijdens een ontwerpworkshop vier dagen lang aan dezelfde opgave als tijdens de Ontwerpmarathon is onderzocht. In aansluiting op workshops organiseren CAST en Academie een tweetal inspirerende gastlezingen. ‘Guest critics’ Igor Marko (Form Associates London) en Jason Hilgefort (Maxwan Architects + Urbanists) reageren op het Koningsplein en verhalen over hun ontwerppraktijk. Beide lezingen zijn Engels gesproken. 
Locatie | Bisschop Zwijsenstraat 5, 5038 VA Tilburg, dinsdag 24 & 31 januari 2012, 19.30 – 21.30 uur

Aanmelden
Alle programmaonderdelen zijn vrij toegankelijk in geval van aanmelding per e-mail via secretariaat@castonline.nl o.v.v. ‘lezing academie + datum’ en/of ‘debat Koningsplein’. Actuele informatie wordt geplaatst op deze webpagina.

 
     
     
   
     
     
     
     
     
     

 

?

Terug naar overzicht
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.