Architectuurgids Midden-Brabant
CAST in actie

Architectuurgids Midden-Brabant

donderdag 24 november 2011

Architectuurgids Midden-Brabant
Informatie
Datum:
donderdag 24 november 2011

Op vrijdag 25 november 2011 presenteerde CAST de Architectuurgids Midden-Brabant. In samenwerking met architectuurhistorici Hans Ibelings en Leon Sebregts, en met fotografie van René de Wit, maakte CAST een boek en website met bijzondere gebouwen in de gemeenten Tilburg, Loon op Zand, Waalwijk, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk.

Deze gids toont geen doorsnede van de architectuur van Midden-Brabant, maar geeft een beeld van wat het gebied van Waalwijk tot Hilvarenbeek in architectonisch opzicht onderscheidt van de rest van Nederland. Het karakter van de architectuur wordt in deze regio vanaf het midden van de negentiende eeuw bepaald door de prominentie van industrie en van de katholieke kerk. Met het verdwijnen van de industrie en de ontkerkelijking is daar de afgelopen vijftig jaar een nieuwe Midden-Brabantse karakteristiek bijgekomen: de herbestemming van in onbruik geraakt industrieel en katholiek erfgoed. Verder onderscheidt de regio zich door een ruime aanwezigheid van bijzondere woonhuisarchitectuur. Ten slotte zijn er in deze regio de en zijn er bouwwerken die zo exceptioneel zijn dat ze ongeacht of ze bij een thema passen een plaats verdienen in een gids. Met meer dan 140 projecten en inleidingen per gemeente over de belangrijkste architectonische en stedenbouwkundige ontwikkelingen vormt deze publicatie een overzichtelijke leidraad voor het ontdekken van de regio Midden-Brabant


Daarnaast presenteerde CAST de website www.architectuurgidsmiddenbrabant.nl, waarop de projecten te filteren zijn naar gemeente, thema en tijdsperiode. Marc Glaudemans van de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw presenteerde de Layar-applicatie, waartoe de Academie opdracht gaf ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan. Via deze applicatie kan iedereen ook onderweg de informatie uit de architectuurgids bekijken via zijn mobiele telefoon. Bekijk de video waarmee de layar-applicatie op vrijdag 25 november is gelanceerd.


Boek bestellen

De Architectuurgids Midden-Brabant te bestellen bij boekhandel Livius in Tilburg voor € 22,50 en ligt in de boekhandels.

 

Met dank aan
De totstandkoming van de Architectuurgids Midden-Brabant is mede mogelijk gemaakt door de vaste sponsoren en subsidiënten van CAST en in het bijzonder Midpoint Brabant (REAP) en het Stimuleringsfonds voor Architectuur. Voor de selectie van de projecten is CAST bijgestaan door een grote groep professionals die zorg droegen voor de inventarisatie en een adviescommissie die in samenwerking met de redactie de thematische opbouw bedacht en de uiteindelijke projectenselectie maakte.

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.