Reeshof - logboek 1
CAST in actie

Reeshof - logboek 1

donderdag 09 december 2010 - Aanvang 09-12-2010

Informatie
Datum:
donderdag 09 december 2010
Aanvang:
09-12-2010

Als onderdeel van het project Reeshof: plan en gebruik van CAST doetbureau Wijkwiskunde onderzoek naar het huidige gebruik en de beleving van de Reeshof in Tilburg. Lees hieronder het eerste deel van het logboek van hun onderzoek en geef uw reactie onderaan de pagina.

Fase 1 - De Wijkscan:  Wat is ‘de openbare ruimte’ van Reeshof?

Wijkwiskunde maakt een gerichte, observerende ‘wijkscan’ van interessante gebieden van de Reeshof. Een deel van de sociaal-fysieke locaties/voorzieningen van de openbare ruimte van de Reeshof worden in kaart gebracht. In het Wijkwiskundige systeem heten deze belangrijke sociaal-fysieke locaties: ankerpunten.

Ankerpunten zijn de identiteitsdragers van de wijk door de betekenis die mensen eraan toeschrijven. Vanuit het onderzoeken van de verschillende ankerpunten wordt de gelaagdheid van Reeshof in kaart gebracht. Voorbeelden van ankerpunten in de openbare ruimte zijn o.a. scholen, religieuze gebouwen, pleinen, monumenten, parken, straten, winkels, maar ook: graffitimuren, ‘hanglocaties’, opvallende tuintjes, toegeëigende publieke ruimten, ‘olifantenpaadjes’, looproutes etc.

Toegepaste methoden en technieken: 

Antropologisch veldwerk: observatie, participerende observaties, open interviews, fotografie.


Met de camper de wijk in

Interviews

Participatie

Observatie

Ankerpunt: Reeshofpark

In het park is altijd veel volk, veel voetballende kinderen, gezellig. (bewoner)


Ik loop elke dag even door het park voor de nodige beweging. Ik mis daar een plek waar ik even kan uitrusten en wat kan drinken.
(bewoonster Heyhoef)

De horeca in het park is al jaren een issue. Je hebt ondernemers nodig die risico durven te nemen. Blijkbaar zijn er in de horeca nog onvoldoende ondernemers die dit in een wijk als de Reeshof aandurven. Gelukkig is er nu een ontwikkelaar die wil starten. (gemeente)

Ze komen overal vandaan -zelfs uit België- om op deze skatebaan te kunnen skaten en bmx-en. Het is een geweldige baan. (jongeren)

De wijk hier is prima. Maar voor jongeren tussen de 12 en 20 is hier niets. Daar krijg je dat van [wijst naar een groepje jongeren buiten]. [T: Heeft u last van ze?] Nee, dat niet, maar er is hier niets voor ze, de skatebaan,maar verder niets. (bewoner)

Er is een ‘Schotsfest’ in het park waar landelijk mensen op af komen. In september een ballonnenparade. Er is soms een ijsbaan en openlucht film. (bewoner)

De huizen om het park, daar ligt een probleem. Zij zijn ooit verkocht onder het motto: rustig wonen aan het park’, maar daar ligt nu het skatepark en de vraag naar steeds meer openbare (muziek)evenementen wordt steeds groter. Dit levert geluidsoverlast op voor deze bewoners. (gemeente)

Overal in de Reeshof lijken hekken te staan, op de stoep om fietsers tegen te gaan, om de moerasjes in Leeuwerik, om de gehele Dongevallei, er staan hekjes om de bladeren, hekjes om de speeltuinen, hekjes om de hondenpoepplaats, om de (los)lopende honden. De openbare ruimte is ingedeeld in kaders. (observatie)

Ik snap niet dat ze het hondengebied zo klein hebben gemaakt. Daar maken veel mensen gebruik van en de rest wordt niet gebruikt. Alleen door wat rondhangende jongeren. (bewoner)

> Wat vindt u van het Reeshofpark?


Ankerpunt: Huurwoningen B-Buurt

In een aantal straten in de Gesworen Hoek/B-Buurt is het erg kaal door het ontbreken van voortuintjes. De woningbouwvereniging heeft alle voordeuren versierd met een bladerpatroon. (observatie)

Je ziet hier meteen wie er huurt en wie er koopt. De kopers hebben geen bladerpatroon op de voordeur. (wijkagent)

De straat [in de B-buurt] is een beetje aan het verloederen. Er was veel leegstand , woningen die niet verkocht werden. Nu lijken ze verhuurd te worden aan buitenlandse gezinnen. Ja, er is wel veel aan het veranderen. (bewoner B-Buurt)


Hier in het Huibevenpark is er een speciale uitlaatplek, dat is goed. Bij mij in de B-buurt hebben we veel honden, dan moet je de poep netjes opruimen. (hondenbezitter B-buurt)

De sociale problematiek die achter de voordeur speelt komt hier maar moeilijk boven water. Er is wel overlast en er zijn mensen die het moeilijk hebben, maar we hebben geen idee wie dat precies zijn. Zij komen in de statistieken niet direcht naar boven. Wel weten we dat het vaak huurders zijn, die ook minder geld te besteden hebben. Er is heel veel koop in het midden en dure segment, daar spelen weer problemen in een andere sfeer. (wijkagent)

 

Deze buurt is al 30 jaar oud, in een aantal straten is de afgelopen 2 jaar gerenoveerd. Terwijl in het westen van de Reeshof nog wordt gebouwd. (gemeente)

> Kent u nog mooie verhalen uit de B-Buurt, de eerste pioniers van de Reeshof?

Ankerpunt: De Dongevallei

Zo’n twintig jaar gelden kwam ik hier wonen. Van de bouwplannen wist wel, maar dat het zo ontzettend snel zou gaan… (Ben Doedee)

Wij op het rijtje hier hebben tractoren. Hiermee reden we de nieuwbouwbewoners door de modder naar hun nieuwe huizen, zodat hun zondagse kleren niet vuil werden. (Ben Doedee)


De Dongevallei is zo’n 40 hectare groot en loopt van het kanaal tot aan de Bredase weg. Er lopen rond de 17 schotse Hooglanders in het gebied. Zij grazen waardoor het gras en struikjes laag blijven en het gebied transparant. Zo is het bedacht dit gebied, de regel is dat je van de ene kant de andere kant kunt zien, de zichtlijnen behouden. (Ben Doedee)

 

Die beesten zijn wel deel van de natuur, niet alleen leuk om naar te kijken. Dat vergeten de bewoners weleens. Als ze ziek of doodgaan, nou… dan zul je het weten hoor! Dan wordt ik de hele dag gebeld door verontruste bewoners. Of ik niet moet gaan kijken, hulptroepen moet inschakelen? Ik ben er echt mee bezig hoor…(Ben Doedee)


De Schotse Hooglanders zijn van stichting Taurus. De jonge stiertjes passen niet in de kudde en worden opgehaald en geslacht. Het vlees kun online kopen, 8 kilo voor 100 Euro en dan heb je alles; van gehakt tot biefstuk. (Ben Doedee)

De Turkse Vleesschotel die restaurant Melisa serveert is erg lekker, een heerlijke ervaring aan de Dongevallei. (observatie)

 

In de andere delen van de stad zijn kinderboerderijen ontstaan door een bewonersinitiatief. In de Reeshof was er wel een wens bij bewoners voor een kinderboerderij maar nog geen initiatiefgroep van bewoners. De gemeenteraad heeft de wens uit de Reeshof beloond met het reserveren van geld voor de boerderij. De gemeente gaat het nu mogelijk maken, daarbij gaan we ook op zoek naar bewoners die het initiatief willen gaan dragen. De kinderboerderij zal pas gebouwd worden als die bewoners of organisaties er zijn. (gemeente)


Ze hadden veel plannen voor dit gebied, maar ze wisten totaal niet wat en hoe. Ze wilden bijvoorbeeld deze weg dwars over mijn erf leggen. Hoe zit het hier? wie woont daar? welke bestemming heeft het? Ze wisten het niet. (Ben Doedee)

Ik wilde mijn oude stal gebruiken voor horeca doeleinden maar dat mocht niet. (Ben Doedee)

In 2007 werden er Kempische schapen ingezet om de snelle groei van zwarte elzen tegen te gaan. De Schotse Hooglanders aten deze boompjes niet, dus was het idee dat de schapen dit zouden doen, dat is niet gelukt. Toen hebben we een actie met bewoners op touw gezet en zijn we met z’n allen het gebied in gegaan om deze zwarte elzen te snoeien en weg te halen. Wel waren sommige bewoners vooral met hun eigen achtertuin bezig, gingen meteen aan de slag om hun eigen uitzicht te verbeteren. (Ben Doedee)

Op een brug over de Dongevallei op het Oostburgpad is de volgende tekst te lezen:


IJdel gezocht in de drakengolf, het tij,
in liefde, eenzaamheid en dood,
de schaal chronisch te groot.

Maar kippenvel, een ogenblik, een tel,
bij een kuiken uit een kleiner ei,
de zweefduik van een vogel, hier in de vallei

(Een ‘plekgedicht’ van Nick J. Swarth en Sander Neijnens, onderdeel van een project van KORT, Kunstenplan Openbare Ruimte Tilburg.)

> Wat betekent de Dongevallei voor u?

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.