Reeshof: plan en gebruik - lezingavond
CAST in actie

Reeshof: plan en gebruik - lezingavond

woensdag 15 december 2010 - Aanvang 15-12-2010

Informatie
Datum:
woensdag 15 december 2010
Aanvang:
15-12-2010

Donderdag 16 december organiseerde CAST een lezingavond over de geplande en de geleefde stad. Gert Urhahn van Urhahn Urban Design besprak zijn visie voor een nieuwe stedenbouwkundige praktijk, zoals gepresenteerd in het recent verschenen boek De Spontane Stad. Daarnaast bespraken CAST en de onderzoekers van bureau Wijkwiskunde en de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg de doelstelling en voortgang van het project ‘Reeshof: plan en gebruik’.

Gert Urhahn vertelt over de Spontane Stad.


Urhahn Urban Design presenteerde vrijdag 26 november hun boek De Spontane Stad. Ze stellen dat het tijdperk van grootschalige stedenbouw voorbij is en geven met het boek de kick off voor een andere ontwerppraktijk. Het bureau pleit voor lokale vindingrijkheid, flexibiliteit en openheid, oftewel voor de Spontane Stad. Een stad die nooit af is, waar de gebruiker centraal staat en welke het resultaat is van vraag en aanbod. Gert Urhahn zette in een inspirerende lezing de visie van zijn bureau uiteen en ging in op de wijze waarop hij aandacht voor gebruik en beleving inzet in de stedenbouwkundige ontwerppraktijk.


De lezingavond is onderdeel van een onderzoeksproject naar de Reeshof waar CAST de komende maanden aan werkt. In samenwerking met antropologisch onderzoeksbureau Wijkwiskunde en stedenbouwkundigen van de AAS, onderzoekt CAST de dynamiek tussen de geplande stad en de geleefde stad. We maken een analyse van de Reeshof zoals hij door architecten en stedenbouwers is bedacht, en bekijken tegelijkertijd hoe de Reeshof nu door bewoners wordt gebruikt. (Lees hier het eerste deel van het logboek over het onderzoeksproject.)

Binnenkort vindt u hier een verslag van de lezingavond.
 


Gert Urhahn benoemt vier principes die nodig zijn om de Spontane Stad in de toekomst realiteit te maken: Zoom in, organiseer flexibiliteit, creëer collectieve waarden en werk gebruikergericht.

De aanwezigen en Gert Urhahn spreken over de Reeshof in relatie tot de ideeën over de Spontane Stad.

De onderzoekers van Wijkwiskunde vragen de aanwezigen naar hun meest en minst favoriete plekken in de Reeshof.

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.