Reeshof: plan en gebruik
CAST in actie

Reeshof: plan en gebruik

vrijdag 19 november 2010 - Aanvang 19-11-2010

Informatie
Datum:
vrijdag 19 november 2010
Aanvang:
19-11-2010

Begin 2011 werkte CAST aan een project over de Reeshof waarin we de dynamiek tussen de geplande stad en het huidige gebruik onderzochten. We maakten een analyse van de Reeshof zoals hij door architecten en stedenbouwers is bedacht, en bekeken tegelijkertijd hoe de Reeshof nu door bewoners wordt gebruikt.

 

De resultaten van het project 'Reeshof, plan en gebruik', een analyse van stedenbouw en huidig gebruik, zijn verzameld op www.castonline.nl/reeshof. Ook vindt u meer informatie via de weblinks aan de rechterzijde.

 

De Reeshof in 2000. Fotografie: Anja Dierx

  

De Tilburgse uitbreidingswijk de Reeshof toont een cyclus van het maken van een nieuwe stad. De eerste delen zijn inmiddels aan herstructurering toe, terwijl de laatste uitbreiding wordt gerealiseerd. Dertig jaar bouwen aan de grootste stadswijk van Tilburg leverde een grote diversiteit aan stedenbouwkundige plannen op. De planners hadden ongetwijfeld hun ideeën over het toekomstige gebruik, maar hoe is het stadsdeel daadwerkelijk ingevuld door de bewoners, ondernemers, passanten en andere gebruikersgroepen? Hoe gebruiken zij de openbare ruimte in hun wijk? 

We werkten voor dit project samen met bureau Wijkwiskunde. Zij deden een stadsantropologisch onderzoek naar het gebruik en de beleving van de wijk. De focus lag hierbij voornamelijk op de openbare ruimte. Daarnaast maakten twee stedenbouwkundigen in opleiding van de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg een analyse van de stedenbouwkundige plannen en brachten ze met hulp van Tilburgkenner Rob van Putten de totstandkoming van de wijk in beeld.

Kijk op www.castonline.nl/reeshof voor de resultaten van het project. Onder de tab 'info' vindt u een beschrijving van alle fasen van het project met bijbehorende links.

 

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.