CASTstadsdebat I: Veemarktkwartier
CAST in actie

CASTstadsdebat I: Veemarktkwartier

woensdag 11 oktober 2000 - Aanvang 11-10-2000

Informatie
Datum:
woensdag 11 oktober 2000
Aanvang:
11-10-2000

De Tilburgse binnenstad gaat op de schop. Voor het Veemarktkwartier, de Stationszone, het Pieter Vreedeplein en de Piushaven staan ambitieuze plannen op stapel die de aanblik en het functioneren van de binnenstad definitief zullen veranderen. Maar hoe luiden de ideeën en ambities eigenlijk die aan al deze plannen ten grondslag liggen? Welke partijen zijn bij de diverse ontwikkelingen betrokken? Hoe verhouden de verschillende plannen zich tot elkaar? Welke stad zal Tilburg in de toekomst worden? CAST organiseert een reeks openbare bijeenkomsten waarin deze vragen centraal staan: de CASTstadsdebatten I t/m V.

Onderwerp van het eerste debat is het Veemarktkwartier. Al enkele jaren wordt gewerkt aan de plannen voor deze wijk in het hart van Tilburg en de ambities zijn niet gering: in het Veemarktkwartier moet cultuur 'als motor voor de economie' gaan fungeren. Instellingen als de Tilburgse Kunststichting, 013 en Rockacademie zijn de culturele polen waar een weefsel van culturele bedrijvigheid omheen moet ontstaan. Hun vertegenwoordigers maken deel uit van de publiek-private projectgroep Veemarktkwartier waarin bovendien de gemeente en projectontwikkelaar Van der Weegen zitting hebben. Intussen lanceerde het duo Van Schijndel&Van Oers op eigen gelegenheid een ander plan voor een deel van het gebied. Zij presenteerden een 'mensvriendelijke, groene Heuvel, een organisch geheel vormend met het vergrote Interpolis-park'.

Er ontstaat een interessante situatie waarin private partijen zich begeven op wat van oudsher overheidsterrein is, namelijk de planning en inrichting van stedelijk gebied. Betrokkenheid bij de ontwikkeling van de eigen stad is toe te juichen maar is de inrichting van openbare ruimte niet bij uitstek een zaak van de gemeenschap is die dus ook door de vertegenwoordiging van die gemeenschap dient te worden uitgevoerd? Welke doelen stelt de publiek-private projectgroep Veemarktkwartier zich eigenlijk? In welke behoeften wordt met de herinrichting van het Veemarktkwartier voorzien? Welke partijen zijn bij de plannen betrokken en hoe worden de plannen gefinancierd?

Op maandag 4 september zullen de gemeente (wethouders) en ontwerper Bob van Reeth een inleiding verzorgen. Ook zal het plan Van Schijndel/Van Oers aan de orde komen. Het tweede deel van de avond zal worden gedebatteerd met het Tilburgse publiek en een forum van deskundigen.Tijd

: maandag 4 september, 20.00 uur


Plaats

: Theater de Vorst, Willem II straat 47-49 Tilburg


Naast de sprekers hebben zitting in het forum: Jan Doms (Tilburgse Kunststichting), Martin van Ginkel (013), Wim Timmermans (Van der Weegen Bouwbedrijf BV) en Aldo van Cleef (Ontwikkelingsbureau Rotterdam; Lloydkwartier, culturele wijk vergelijkbaar met het Veemarktkwartier). De discussie wordt geleid door Jeanine van Pinxteren, zakelijk leider van ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam).
Met dank aan: Stimuleringsfonds voor Architectuur

Terug naar overzicht
Agenda
  • 19 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.