CASTstadsdebat II: Pieter Vreedeplein
CAST in actie

CASTstadsdebat II: Pieter Vreedeplein

zondag 11 maart 2001 - Aanvang 11-03-2001

Informatie
Datum:
zondag 11 maart 2001
Aanvang:
11-03-2001

De Tilburgse binnenstad ondergaat een ingrijpende transformatie. Het Veemarktkwartier, de Stationszone, het Pieter Vreedeplein en de Piushaven zijn vier gebieden waarvoor ambitieuze plannen worden gemaakt die de aanblik van de stad definitief zullen veranderen. Wat zijn die ideeën en ambities? Welke gedaanteverwisseling zal Tilburg ondergaan en hoe verhouden de verschillende plannen zich tot elkaar? Welke ervaring heeft men elders in het land opgedaan met dit type grootscheepse herinrichting en wat kunnen we daarvan leren? CAST organiseert een reeks openbare bijeenkomsten waarin deze vragen centraal staan: de CASTstadsdebatten I t/m V

Het Pieter Vreedeplein is al lange tijd een doorn in het oog van menig burger en bestuurder. De morsige open ruimte doet ondanks zijn strategische ligging in het hart van de Tilburgse binnenstad tussen Heuvel, spoorzone, het toekomstige Veemarktkwartier en het monumentale buurtje rond de Tuinstraat, op dit moment vooral dienst als parkeerplaats, urinoir en fietsenstalling. Toen het gemeentebestuur medio jaren negentig begon na te denken over een uitbreiding van het winkelapparaat met grootschalige detailhandel, viel het oog dan ook meteen op het Pieter Vreedeplein. Projectontwikkelaar MAB en de gemeente Tilburg ontwikkelden voor het gebied een visie waarin het stedelijke winkel- en ‘leisure’ apparaat strategisch versterkt wordt. Het architectenbureau Jo Coenen & Co, dat ook al verantwoordelijk was voor het Tilburgse Centrum Plan Zuid en het Kunstcluster tekende een groen plein met uitzicht op de St. Josephkerk en een ‘galleria’ (winkelgalerij) als westwand.
CAST is nieuwsgierig naar de stand van zaken. Waarop baseert de Haagse ontwikkelaar MAB zijn visie wat betreft het Pieter Vreedeplein en omgeving, hoe zien de plannen van Coenen eruit en hoe komt de architectenkeuze voor de verschillende onderdelen van dit plan tot stand? Wie betalen deze grootschalige herontwikkeling en wat zouden de gevolgen kunnen zijn voor andere delen van de Tilburgse binnenstad? Graag nodigen wij u uit voor het CASTstadsdebat met Mariet Schoenmakers (MAB) en Tis Kolen (Kolpron) als sprekers en verder in het forum: de wethouders Aarts en Van Diessen, Jan Hendriks (voorzitter Stichting Stadskern) en Iris Thewissen (projectleider Pieter Vreedeplein bij Jo Coenen & Co). Het debat zal worden geleid door Jeanine van Pinxteren.

Tijd: maandag 12 maart; zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur
Plaats: Popcentrum 013 (grote zaal), Veemarktstraat 44, Tilburg


Met dank aan: Stimuleringsfonds voor Architectuur

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.