Lezingenreeks Territoria, Toerisme, Terrorisme
CAST in actie

Lezingenreeks Territoria, Toerisme, Terrorisme

woensdag 15 januari 2003 - Aanvang 15-01-2003

Informatie
Datum:
woensdag 15 januari 2003
Aanvang:
15-01-2003

In samenwerking met de Fontys Academie voor Architectuur en Stedebouw (FAAS) Tilburg en de Academie voor Bouwkunst (AVB) Maastricht organiseert het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) een reeks lezingen onder de noemer Teritoria, Toerisme, Terrorisme. Op 16 januari zal journaliste Tracy Metz een lezing geven over de architectuur van het vermaak onder de titel Pret! Op 17 januari geeft architect Rafi Segal een toelichting op zijn werk in Israel. Op 23 januari sluit architect Douglas Garofalo de reeks af met een lezing over zijn 'Chicago Works'. De lezingen vinden plaats in museum De Pont en de Academie voor Architectuur en Stedebouw.

Tussen actualiteit en architectuur bestaat een doorlopende wisselwerking. Enerzijds beïnvloeden elementen (trends, gebeurtenissen) uit de algemene actualiteit de ontwikkeling van de architectuur. Anderzijds beïnvloeden architecten en stedenbouwers de algemene actualiteit vanuit hun specifieke discipline. Over dit grensvlak organiseren de Fontys Academie voor Architectuur en Stedebouw Tilburg, de Academie voor Bouwkunst Maastricht en het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg een actualiteitenprogramma onder de titel Territoria, Toerisme, Terrorisme.

Territoria focust op de actualiteit via de invalshoek van het grondgebied: het omsloten en afgebakende, (on)begrensde gebied, de eigen plek, de voor het wonen/werken ingeruimde plaats, de 'ontruimde' ruimte, de veranderende ruimte, etc. Deze Invalshoek benadert de actualiteit vanuit de relatie en tijd.
Toerisme focust op de actualiteit via de invalshoek van de 'recreatie': het verlangen naar vrijheid, de verplaatsing van hier naar daar van massa's mensen omwille van hun ontspanning en 'pret', de drang naar het tijdelijke elders zijn, het verkennen van andere dan de eigen territoria - en deze mogelijks ook innemen.
Terrorisme focust op de actualiteit via de invalshoek van 'geweld': oorlog (tegen geweld), (on)veiligheid, agressie en machtsvertoon, economisch en sociaal schrikbewind. Ook in de architectuur bestaat 'geweld': het 'vernietigen' van de stad als een stedenbouwkundige strategie (urbicide); het systematisch vermoorden van de urbaniteit als politiek; de vestiging van woningen als daad van terreur. In januari zullen in Tilburg 3 deskundigen hun licht laten schijnen over een of meerdere van deze aspecten.

Tracy Metz, van oorsprong Amerikaanse, is journalist bij het NRC-Handelsblad, waar ze schrijft over architectuur, stedenbouw en landschap. In haar laatste boek 'Pret! leisure en landschap' beschrijft ze de gevolgen van de vrijetijdsindustrie voor de fysieke verschijning van Nederland. Op 16 januari zal Metz haar ideeën toelichten in een lezing in museum De Pont.

Op 17 januari vertelt Rafi Segal in de Academie voor Architectuur en Stedebouw Tilburg meer overz zijn werk. Segal heeft sinds 2000 samen met Eyal Weizmaen een architectuurpraktijk in Tel Aviv, waarmee zij pogen culturele en kritische projecten te integreren met architecturaal en stedelijk onderzoek. Segal en Weizman raakte onlangs in opspraak toen hun projectover het verband tussen Israëlische politiek en architectuur voor het International Architectural Congress in Berlijn op het laatste moment gecensureerd werd door de Israeli Association of Architects. Het opende de discussie over de rol en de verantwoordelijkheid van het beroep van architect in Israel.

Op 23 januari sluit architect Douglas Garofalo de lezingenreeks af in museum De Pont. Garofal leidt sinds 1992 een groot architectenbureau in Chicago. Het werk van zijn bureau kenmerkt zich door het overstijgen van geografische en disciplinaire grenzen, door bijvoorbeeld het verregaande gebruik van multi-media.

Voor alle lezingen is reserveren verplicht. Dit kan bij de Academie voor Architectuur en Stedebouw Tilburg op faxnummer 0877-873522.

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.