De Goirkestraat
CAST in actie

De Goirkestraat

woensdag 19 november 2003 - Aanvang 19-11-2003

Informatie
Datum:
woensdag 19 november 2003
Aanvang:
19-11-2003

Tot en met februari 2004 staan de Tilburgse Goirkestraat en omgeving in het teken van het project 'Goirkestraat, Architectuur als beleving'. Met architectuur als uitganspunt vestigt de Stichting Straat door allerlei activiteiten de aandacht op het heden, het verleden en de toekomst van dit unieke stukje Tilburg. Hoe is het begonnen? Wat is er in de loop der tijd veranderd? Wat is de invloed van de textielindustrie en de kerk geweest? Welke architecten bouwde er, en voor wie? Welke persoonlijke herinneringen zijn er te achterhalen, en hoe wordt de Goirkestraat beleefd? Welke plannen zijn er voor de nabije toekomst, en wat zou de betekenis van de Goirkestraat kunnen zijn over 10 of 20 jaar?

Deze en ander vragen komen aan bod tijden verschillende activiteiten die tot en met eind februari in en om de Goirkesstraat te beleven zijn. Beleving is een sleutelwoord bij alle activiteiten, bezoekers worden nadrukkelijk uitgenodigd zelf de Goirkestraat in alle facetten te ervaren. Zoals met het ‘Goirkestraat Memory’. Voor dit spel legden fotografen Harrie Janssens, Korrie Besems, Ernest Potters en Liedeke Kruk uiteenlopende plekken en situaties in de Goirkestraat vast. Het resultaat is een spel met 48 memory-kaartjes. De kaartjes kunnen gratis gespaard worden bij winkels in de Goirkestraat en omgeving. Om het spel te bewaren heeft het Nederlands Textielmuseum hoezen laten weven. De hoesjes zijn verkrijgbaar bij de balie van dit museum. Hier is ook het complete spel te koop (prijs: 5 euro).

Van 18 november tot en met 28 december komt de beleveniswaarde van de Goirkestraat aan bod door middel van een ontdekkingstocht. Het betreft hier een wandeltocht waarvoor schrijver Ed Schilders en componist Peter Hofland een geluidsroute op cd hebben vervaardigd. De tocht start in museum De Pont. Hier is bij de balie de geluidsroute en een draagbare cd-speler te huur. Tijdens de tocht, die circa een uur duurt, vertelt een virtuele gids over de bezienswaardigheden van de straat. De besproken onderwerpen zijn ontleend aan bouwkundige gegevens in het straatbeeld. Tevens wordt aangetoond hoe deze ‘harde’ gegevens onlosmakelijk verbonden zijn met het leven en werken in de Goirkestraat. Veel aandacht wordt daarbij uiteraard geschonken aan het wel en het wee van de textielindustrie omdat dit element de ontwikkeling van de straat en haar omgeving, ruim anderhalve eeuw, heeft bepaald.

Voor een kunstproject in de Goirkestraat benaderde Stichting Straat Guus Voermans, die op zijn beurt de kunstenaars weer Paul van Rijswijk, Michiel Brouwers en Cynthia Dekeyser benaderde. In de maand december gaat deze groep kunstenaars met tijdelijke ingrepen het aanzicht van de straat veranderen, onder de titel: ‘Goirkestraat uit de kunst’. De gepresenteerde kunstwerken worden op diverse (onverwachte) plekken in de Goirkestraat gerealiseerd. Het leven in de straat wordt ook op film vastgelegd, die vanaf januari te zien is in het CASTmobiel in de Goirkestraat.

Ook voor kinderen is er vanalles te beleven in en rond de Goirkestraat. Onder de titel De Straat maakten Liesbeth de Graaf en Ad Roefs i.s.m CAST een lesprogramma over de straat, een straat, of in dit geval de Goirkestraat. Deze straat is onderdeel van de stad en vormt er de verbinding mee. Het lesprogramma wil kinderen hiervan bewust maken: opnieuw leren kijken naar en zich verwonderen over hun dagelijkse omgeving. Dit gebeurt aan de hand van een zestal thema's: situatie en omgeving; typologie; maat, verhouding en perspectief; het ontwerpproces; materiaal en constructie; het bouwproces. Door vragen en opdrachten ontdekken kinderen hoe een straat tot stand komt, en wat je aan een straat kan aflezen.

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.