CAST Hoogbouw-avond
CAST in actie

CAST Hoogbouw-avond

woensdag 12 mei 2004 - Aanvang 12-05-2004

Informatie
Datum:
woensdag 12 mei 2004
Aanvang:
12-05-2004

presentaties, discussie en opening tentoonstelling


Waren het nog niet zo lang geleden kerktorens en schoorstenen die de sky-line van Tilburg bepaalden, nu zijn daar andere bouwwerken voor in de plaats gekomen. Zo heeft deze stad met Westpoint van ruim 140 meter – vermoedelijk voor enige tijd – de hoogste woontoren van Nederland binnen haar grenzen en bepalen de torens van het Interpoliskantoor en de Cenakel-woontorens van verre het beeld. Voor CAST is dit reden om op donderdagavond 13 mei in het Interpoliskantoor een presentatie- en discussie-avond te organiseren én een bijzondere reizende tentoonstelling te laten openen over het fascinerende fenomeen hoogbouw.

CAST Hoogbouw-avond: presentaties en discussie

Op donderdagavond 13 mei organiseert CAST in het Interpoliskantoor aan de Tilburgse Spoorlaan een ‘Hoogbouw-avond’ waarbij de vraag ‘Waarom hoogbouw?’ centraal staat. De architecten die verantwoordelijk zijn voor de drie hoogste gebouwen in Tilburg, te weten Jacq. de Brouwer (Bedaux de Brouwer Architecten, Goirle), Hijlko van der Woude (Bonnema architecten, Hardegarijp) en Margriet Eugelink (Van Aken Architektuur & Stedebouw, Eindhoven) zullen dan presentaties verzorgen en ingaan op achterliggende ontwerpgedachten. Vervolgens zal een panel van deskundigen reageren op vragen als: Wat is er toch zo fascinerend aan hoogbouw? Hoe hoog is hoog? Welke architectuurkwaliteit bezit hoogbouw? Wat zijn bepalende factoren bij realisatie? Hoe hoog kan je gaan in de bestaande Tilburgse binnenstad en hoe hoog in de periferie? Waar is hoogbouw wenselijk en waar niet?

 

Voor het discussiepanel zijn uitgenodigd: Ad van de Wouw (directeur Meeùs Makelaars Tilburg), Jan Klerks (secretaris Stichting Hoogbouw), Willem van Dijk (speciale projecten Ballast Nedam) en Jan Bruil (Amvest projectontwikkeling regio zuid).Opening tentoonstelling ‘hoogbouw door de eeuwen heen’

Om het fenomeen hoogbouw ook op een andere wijze inzichtelijk te maken stelt CAST van 14 mei tot en met 4 juni in de hal van het Interpoliskantoor de reizende expositie ‘Hoog, hoger, hoogst - hoogbouw door de eeuwen heen’ ten toon. Op deze expositie, die gemaaktt is door Harry Hoek, wordt duidelijk dat de fascinatie voor hoogbouw iets van alle tijden is. De tentoonstelling bestaat uit modellen van de meest markante hoge gebouwen en constructies in de wereld én in Nederland. Alle modellen zijn uitgevoerd op schaal 1:300. Op deze wijze wordt duidelijk hoe de gebouwen zich ten opzichte van elkaar verhouden. Naast bestaande gebouwen zijn ook nooit uitgevoerde ontwerpen opgenomen, zoals de Millennium Toren van Sir Norman Foster en het beroemde ontwerp van Frank Lloyd Wright voor een gebouw van één mijl hoog. Alle geëxposeerde bouwwerken zijn beschreven en met foto’s, cijfers en feiten toegelicht. De opening van de expositie vindt plaats op de CAST Hoogbouw-avond en wordt verricht door Hans Koense, directeur Vastgoed Interpolis N.V.De illustratie die bij dit bericht is afgebeeld is een deel van de houtsnede Toren van Babel van M.C. Escher uit 1928. (M.C. Escher's "Toren van Babel" © 2004 The M.C. Escher Company B.V. Baarn - Holland. Alle rechten voorbehouden)

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.