De Heuvel, grens tussen plein en stad
CAST in actie

De Heuvel, grens tussen plein en stad

woensdag 10 mei 2006 - Aanvang 10-05-2006

Informatie
Datum:
woensdag 10 mei 2006
Aanvang:
10-05-2006

Geen plek in het centrum van Tilburg maakt meer emoties los dan de Heuvel. Ieder die in Tilburg woont heeft er wel een mening over. Door eerdere herstructureringen van het centrum is het oorspronkelijke - dorpse karakter van het plein ingrijpend veranderd. De laatste wijziging dateert uit 1992, het betreft een ontwerp van architect Bert Dirrix. Zijn ontwerp voorziet o.a. in een ondergrondse fietsenkelder. Wat kon worden betiteld als een "dorpsplein" in de stad heeft plaatsgemaakt voor stedelijk plein dat een scala van logistieke functies tracht op te lossen. Tilburg heeft de inrichting van haar Heuvel niet omarmd en is op zijn zachtst gezegd verdeeld over deze stedelijke ruimte. De gemeente Tilburg wil tegemoet te komen aan deze onvrede met een ideeënprijsvraag onder haar burgers. De uitkomsten van deze ideeën vormen de aanleiding/basis voor een officiële prijsvraag. In mei en juni organiseert CAST lezingen, een expositie en een debat over dit veelbesproken plein.

Lezingen.
Michiel Cohen – architectenbureau cepezed
Jos van Eldonk – Soeters Van Eldonk Ponec architecten

In het kader van de ideeënprijsvraag ’De Heuvel: goed idee? Denk mee!! organiseert CAST lezingen door Michiel Cohen en Jos van Eldonk. Cohen en Van Eldonk hebben zeer uiteenlopende visies op architectuur en stedenbouw. CAST heeft hen gevraagd om vanuit hun eigen zienswijze in te zoomen op de Heuvel als plein voor de stad. Aansluitend aan de lezingen is er natuurlijk de mogelijkheid tot discussie en het stellen van vragen.

11 mei, 20.00 uur. Villa De Vier Jaargetijden, Noordstraat 36, Tilburg

Debat ideeënprijsvraag de Heuvel.

Tijdens deze avond zal de gemeente Tilburg i.s.m. Stadsmuseum Tilburg, Stichting Stadskern en CAST de ingebrachte ideeën voor de Heuvel in geanalyseerde vorm presenteren. Ook is er de mogelijkheid om op deze analyse en de ideeën afzonderlijk te reageren. Het doel van de avond is om alle ideeën voor de Heuvel zo goed mogelijk te vertalen voor de opdracht die de gemeente zal uitschrijven voor de professionele ontwerpbureaus.
15 juni 20.00 uur , Studiozaal Stadschouwburg, Schouwburgring, Tilburg

15 juni, 20.00 uur , Studiozaal Theaters Tilburg, Schouwburgring, Louis Bouwmeesterplein 1, Tilburg

Tentoonstelling

Om deelnemers aan de prijsvraag op weg te helpen is er op de Heuvel een tentoonstelling ingericht in een drietal containers. Hier is het verleden van het 'plein des aanstoots' in beeld gebracht, op grond van een aantal thema’s. Zo worden aspecten als ontmoetingsplaats, groenvoorzieningen en het verkeer in woord en beeld toegelicht. Op een speciaal vervaardigde DVD komen Tilburgers en hun plein tot leven. Om niet in het verleden te blijven steken is CAST op zoek gegaan naar voorbeelden van heringerichte pleinen elders. Hoe pakt men het aan in Rotterdam (Schouwburgplein), hoe werd een dorpsplein onder de rook van Den Haag hét Paradepaardje van Nootdorp en wat was de succesformule van St. Niklaas? Wat kunnen we van deze voorbeelden leren, wat moeten we wel doen en wat zeker niet?

20 april tm 18 mei 2006, Heuvel Tilburg

Webtentoonstelling

Niet alleen zijn de beelden van de Heuvel en drie andere pleinen in de containers op de Heuvel zelf te zien, ook online is deze expositie te bekijken. Van deze tentoonstelling is namelijk ook een speciale webtentoonstelling gemaakt.

>> Start de webtentoonstelling

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.