Tilburg, stad!
CAST in actie

Tilburg, stad!

zondag 15 maart 2009 - Aanvang 15-03-2009

Informatie
Datum:
zondag 15 maart 2009
Aanvang:
15-03-2009

Tweehonderd jaar geleden werd Tilburg tot stad verklaard. De vele culturele instellingen die deze stad rijk is, geven in 2009 op bijzondere wijze gestalte aan het jubileumjaar. Onder het motto '200 jaar Tilburg, laat ‘t zien!' tonen zij de stad in haar veelkleurigheid. Wat in 1809 immers de standaard was voor het ‘stad zijn’, is dat nu al lang niet meer. Hoe stedelijk is Tilburg anno 2009 en hoe wordt richting gegeven aan deze stedelijkheid?
 

Op donderdag 26 maart organiseren de Bibliotheek Midden-Brabant en CAST een discussie waarin het Tilburgse stadscentrum centraal staat. Een stadscentrum dat steeds meer een stedelijk karakter krijgt; dynamisch, contrastrijk, een thuis voor een bloeiende jongerencultuur en afwisselend publiek leven. Er wordt in en rond het centrum volop gebouwd om dit karaker te versterken. Meer woningen, meer publiek programma en investeringen in de infrastructuur zorgen er voor dat het centrum verstedelijkt. Deze stedelijkheid laat zich omschrijven als ruimtelijke dichtheid en een concentratie van menselijke activiteiten. De grenzen aan het bouwen in het buitengebied zijn in zicht en dat maakt een hogere dichtheid in de bestaande stad ook een noodzakelijke uitdaging. Een compacte stad vol contrast.


De vraag is hoe dit zich ruimtelijk vertaalt. Op welke plekken zal het publieke leven zich in de toekomst concentreren en waar blijft er letterlijk ruimte? Antwoord op deze vragen geeft inzicht in de ruimtelijke koers van de stad. Hoe stedelijk is Tilburg na 200 jaar?


Programma
Datum:    donderdag 26 maart 
Locatie:  Bibliotheek Tilburg Centrum, Koningsplein 10 in Tilburg.


18.30u  Optioneel: rondleiding door de vernieuwde bibliotheek
19.00u  Ontvangst
19.20u  Welkomswoord
19.30u  Opening architectuurjaar:  Burgemeester Ruud Vreeman - 'Het Verhaal van de Stad'
20.00u  Lezing Janneke Bierman – Henket en partners
20.15u  Paneldiscussie
20.45u  Pauze
21.00u  Lezing Marijn Schenk - NEXT architects*
21.15u  Paneldiscussie
22.00u  Einde programma

Bibliotheek Midden-Brabant en CAST nodigen u van harte uit om na afloop een drankje te gebruiken, om 23.00u sluiten we de avond af. 


Sprekers
Janneke Bierman
Directeur en partner van Henket en Partners Architecten. Centraal in het werk van het bureau staat de zoektocht naar balans tussen vernieuwing en het bestaande en tussen het detail en het geheel. Ondermeer in het werk voor de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch toont het bureau haar gevoel voor de synergie tussen gebouwd erfgoed en eigentijdse dynamiek. Janneke Bierman gaat ondermeer in op clustering van pubiek programma en de rol hiervan bij de ontwikkeling van binnensteden.

Marijn Schenk
Architect en directeur NEXT architects. NEXT is een veelzijdig ontwerpbureau dat zich ondermeer richt op architectuur, stedenbouw, interieurontwerp, productontwerp en ruimtelijk onderzoek. In Tilburg ontwerpt NEXT een ‘levend monument’ voor de buitenruimte in het Mommerskwartier. Marijn Schenk zal ondermeer ingaan op de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteiten van dichtheid waarvoor hij nauw samenwerkte met architect Rudy Uytenhaak. De resultaten van dit onderzoek resulteerde in de publicatie ‘Steden vol ruimte, kwaliteiten van dichtheid’.

Panel
Eja Praasterink - Afdelingshoofd stedenbouw voor de Gemeente Tilburg

Jan Doms - LEF stadsdynamica. Een innovatief bureau op het gebied van stedenbouw, ruimtelijke ordening en culturele planologie. Door middel van onderzoek, ontwerp, ontwikkeling en dynamische interventies beantwoorden zij vraagstukken voor diverse, uiteenlopende opdrachtgevers. (www.lefdynamics.nl)

Mattijs de Boer - Matthijs de Boer stedenbouw. Stedenbouwkundige en coördinator stedenbouw aan de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg. (www.mdbstedenbouw.nl)

Het gesprek staat onder leiding van Marc Glaudemans, directeur van de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw.

*De lezing van Marijn Schenk staat niet vermeld op de papieren uitnodiging.

Voor meer informatie over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met het secretariaat van CAST. Telefoon 013-5449222 of via e-mail

secretariaat@castonline.nl

.

Terug naar overzicht
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.