Dag van de Architectuur 2009
CAST in actie

Dag van de Architectuur 2009

donderdag 25 juni 2009 - Aanvang 25-06-2009

Informatie
Datum:
donderdag 25 juni 2009
Aanvang:
25-06-2009

n het laatste weekend van de maand juni vindt ook dit jaar weer de Dag van de Architectuur plaats. Deze door de Bond van Nederlandse Architecten georganiseerde publieksdag vormt inmiddels een vertrouwd onderdeel van de jaarlijkse architectuurkalender. Dit jaar werken de BNA kring Midden-Brabant en CAST samen aan een bijzonder programma dat in het teken staat van het landelijke thema Architectuur & Mobiliteit en bovendien aandacht heeft voor het jubileumjaar waarin Tilburg viert dat het tweehonderd jaar stadsrechten bezit. Vandaar dat het imposante interieur van de voormalige AaBe fabrieken op vrijdag 26 juni het decor vormt voor een gevarieerd programma. De BNA en CAST nodigen u van harte uit in dit prachtige stukje industrieel erfgoed, dat voor het laatst in zijn huidige ruïneuze staat te bezichtigen zal zijn.
 

Het imposante interieur van de voormalige AaBe fabrieken (foto: Monique Groenen, ontwerp uitnodiging: Jac de Kok)


Sprekers

Twee sprekers gaan in op de invloed van mobiliteit en infrastructuur op hun werk. Veelzijdig kunstenaar Jeroen Doorenweerd toont ondermeer hoe hij banale plekken als rotondes op verassende en ontwapenende wijze weet te transformeren tot bijzondere plekken. Recentelijk verscheen een monografie over zijn veelzijdige oeuvre. In het werk van NL architects nemen ‘de auto’ en alledaagse plekken in de infrastructuur, een bijzondere plaats in. Architect Pieter Bannenberg spreekt ondermeer over de manier waarop dit bureau een bijzondere verbindende plek maakte onder de snelweg A8, die het dorp Koog aan de Zaan in tweeën snijdt.
Tevens vindt op deze middag de uitreiking plaats van de ontwerpprijsvraag voor de locatie Wolstad aan de Piushaven die de BNA kring Midden-Brabant, Triborgh bouwontwikkeling v.o.f. en de gemeente Tilburg gezamenlijk organiseerden. Tijdens een afsluitende borrel kan men niet alleen het bijzondere gebouw en de plannen voor het hergebruik ervan goed bekijken, maar is er ook de gelegenheid om de prijsvraagtentoonstelling te bezichtigen.

(foto: Dennis Moet, met dank aan NL architects)

NL architects transformeerde de benedenwereld van de A8 in Koog aan de Zaan

(foto: Jeroen Musch, met dank aan NL architects)


Een bijzonder verassende ingreep van Jeroen Doorenweerd (met dank aan Jeroen Doorenweerd)


Fietstocht

Op zaterdag 27 juni vindt de inmiddels vertrouwde architectuur fietstocht weer plaats. De tocht voert deze keer vanuit de binnenstad, via bijzondere projecten naar Tilburg-Noord.
 

Programma vrijdag 26 juni

Locatie: Voormalige Aabe Fabrieken. Ingang aan de Fatimastraat.

16.00u Onvangst
16.30u Start van het programma met achtereenvolgens:
- Welkomswoord
- Inleiding stadsdichter Frank van Pamelen
- Lezing Jeroen Doorenweerd
- Lezing NL architects, Pieter Bannenberg
- Prijsuitreiking ontwerpprijsvraag Wolstad – Piushaven, Tilburg door wethouder Ton Horn
- Dichterlijke afsluiting door Frank van Pamelen
18.30u Borrel en mogelijkheid om de tentoonstelling van de prijsvraaginzendingen te bekijken.
20.00u Einde van het programma

Programma zaterdag 27 juni

De fietstocht vertrekt om 10.30 uur vanaf het NS plein in het centrum van Tilburg. De tocht gaat door de wijk Groeseind richting Tilburg-Noord en eindigt om 14.30 uur.

Voor het programma op vrijdag 26 juni, kunt u zich aanmelden door de antwoordkaart terug te sturen of een e-mail te sturen naar secretariaat@castonline.nl.

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.