Slotbijeenkomst De linten
CAST in actie

Slotbijeenkomst De linten

dinsdag 12 juni 2007 - Aanvang 12-06-2007

Informatie
Datum:
dinsdag 12 juni 2007
Aanvang:
12-06-2007

De linten legden als typologie de basis voor het ontstaan van de stad. Zij vormden de verbinding tussen verschillende onderdelen van Tilburg, een generieke stad. Linten als de Hasseltstraat, Koestraat, Goirkestraat en Korvelseweg hielden de oude stad bijeen en zijn tegenwoordig als het ware kapstok voor de wijken en industriegebieden die ze ontsluiten.

Het historische belang en de ontwikkeling en de entiteit van het lint staan op gespannen voet met de realiteit en met de ontwikkelingen van vandaag de dag. De linten lijken door de recent gerealiseerde bebouwing hun oorspronkelijke karakter te verliezen. Ook het veranderen van de verkeersstructuur en routing en nieuwe economische en sociaal maatschappelijke ontwikkelingen zetten het karakter danig onder druk

De gemeente Tilburg heeft zich voorgenomen om een beleidskader vast te stellen, waarin de kwaliteit van de linten vastgelegd en gestimuleerd wordt. Om dit te sturen is er een inventarisatie van maatregelen respectievelijk instrumenten gemaakt.

Architectuur

Aan de orde is de vraag of architectuur en stedenbouw een antwoord kunnen geven op deze stedelijke problematiek. CAST is op verzoek van de gemeente op deze vraag ingegaan en heeft in de periode november 2006 tot en met maart 2007 het project 'Workshop De Linten' georganiseerd. Bijzonder is dat in de vijf samengestelde groepen niet alleen studenten, architecten en stedenbouwkundigen zitting namen, maar ook projectontwikkelaars, ondernemers en bewoners.

Doelstellingen

Op 30 november 2006 is o.l.v. prof. Jan Westra een start gemaakt door Sjoerd Cusveller (stedenbouwkundige), Paul van Grinten (voorzitter Welstandscommissie), Johan Dunnewijk (directeur Wonen Breburg) en Louis Houët (stedenbouwkundige gemeente Tilburg). Zij formuleerden de doelstellingen voor de workshops en zijn daarbij ingegaan op de problemen die zij en de Tilburgers hierin onderkennen. In de workshops zijn ontwerpvoorstellen en scenario's ontwikkeld met als doel de strategische oplossingen te bieden die inzetbaar zijn op het niveau van de stad. Deze zijn in een boekwerk met CD-ROM gedocumenteerd.

Boekpresentatie

Tijdens de slotbijeenkomst overhandigt CASTcoördinator Vernon Daal tevens de publicatie 'De Linten' (redactie Gabriël Verheggen) aan wethouder ruimtelijke ordening Jan Hamming.

Programma

20:00 Welkomstwoord Vernon Daal, coördinator CAST

20:05 Introductie Workshop De Linten door moderator prof. ir. J. Westra

20:15 1ste gesprek Louis Houët, Frank Doomen en Monique Groenen

20:35 2de gesprek Sjoerd Cusveller, Jeroen Wouters en Toon Tjin-A-Sie

20:55 3de gesprek Paul van der Grinten en Leo van Beek

21:00 Nabeschouwing proces en eindproduct

21:15 Overhandiging aanbevelingen Vernon Daal aan wethouder RO, Jan Hamming

21:30 Borrel

Adres: Wijkcentrum De Poorten. Hasseltstraat 194

  

> Zie ook: Workshop Linten

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.