Tilburgse Toonbeelden van de Wederopbouw
CAST in actie

Tilburgse Toonbeelden van de Wederopbouw

dinsdag 25 januari 2005 - Aanvang 25-01-2005

Informatie
Datum:
dinsdag 25 januari 2005
Aanvang:
25-01-2005

De komende maanden reist de CASTtentoonstelling over de Tilburgse architectuur uit de wederopbouwperiode langs verscheidene Tilburgse zorg- en verpleegcentra van Stichting de Wever. De expositie stond reeds bij zorgcentrum De Kievitshorst, verpleeghuis De Hazelaar, zorgcentrum De Heikant en bij De Bijsterstede. Vervolgens reist hij door naar Den Herdgang, waar hij vanaf 3 maart te bezichtigen is. Laatste stop is zorgcenrtum Reyshoeve. Nu al blijkt de belangstelling van de bewoners van de centra voor deze tentoonstelling, waarin vele fotografische sfeerbeelden uit de periode 1940-1965 zijn opgenomen, bijzonder groot. Bij menige foto wordt uitgebreid stilgestaan. Persoonlijke herinneringen worden opgehaald en uitvoerig besproken...

Wederopbouw in Tilburg
Het gegeven dat Tilburg bijzondere voorbeelden en karakteristieke wederopbouwarchitectuur kent, maar ook het feit dat in deze stad al het een en ander is verdwenen of op de nominatie staat gesloopt te worden, was voor het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) aanleiding om de tentoonstelling ‘Tilburgse Toonbeelden van de Wederopbouw’ te maken. Aan de hand van tien thema’s wordt een fotografisch sfeerbeeld gegeven van de architectuur en stedenbouw in Tilburg tijdens de wederopbouwperiode (1945-1965). Zo komen de toenmalige nieuwe woonwijken als Jeruzalem, ’t Zand en de Reit aan bod, maar worden ook infrastructurele projecten als de bouw van het station, de ‘doorbraak’ voor de Schouwburgring of bijvoorbeeld - bij het thema recreatie - de volière in het Wilhelminapark gepresenteerd.

Eerder te zien
De expositie ‘Tilburgse Toonbeelden van de Wederopbouw’ heeft CAST in nauwe samenwerking met het Tilburgse Stadsmuseum samengesteld. Eerder was de expositie van 19 november tot en met 12 december 2004 te zien in de CASTmobiel. Deze verplaatsbare tentoonstellingsruimte stond in die periode opgesteld op de hoek Bisschop Zwijssenstraat en Schouwburgring met daarin een presentatie die was opgebouwd uit twee delen. Een deel bestond uit de door Nederland reizende tentoonstelling ‘Lelijk is geen argument’ over wederopbouwarchitectuur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ). Het tweede deel van de expositie betrof de toon- en voorbeelden van architectuur uit de wederopbouwperiode in deze stad.

Wederopbouwquiz in De Kievitshorst
Bij het samenstellen van het deel met de Tilburgse toonbeelden is van meet af aan rekening gehouden dat ook deze expositie zelfstandig zou moeten kunnen reizen. De presentatie, bestaande uit fotopanelen, bondige teksten en een promotiefilm uit 1955, is zó gemaakt dat deze eenvoudig opgesteld kan worden bij instellingen als zorg- en verpleegcentra (maar ook bijvoorbeeld bij buurtcentra). Een van de belangrijkste achterliggende gedachten hierbij is dat zodoende vele potentiële geïnteresseerden - maar die door omstandigheden niet meer in de gelegenheid zijn om exposities te bezoeken - op deze wijze toch bereikt kunnen worden. Dat dit idee bijzonder goed werkt, bleek uit de belangstelling en de enthousiaste reacties van de bewoners van Zorgcentrum De Kievitshorst, waar de expositie begin deze maand als eerste heeft gestaan. Zo werd hier aan een spontaan door de activiteitenbegeleiding van De Kievitshorst georganiseerde ‘Tilburgse Wederopbouwquiz’ door velen meegedaan.

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.