Architectuur voor onderwijs
CAST in actie

Architectuur voor onderwijs

woensdag 15 juli 2009 - Aanvang 15-07-2009

Informatie
Datum:
woensdag 15 juli 2009
Aanvang:
15-07-2009

In de zomer van 2009 organiseerde CAST de tentoonstelling ‘Architectuur voor onderwijs’ in vier bibliotheken in Tilburg. Van 16 juli tot en met 5 september 2009 was in de bibliotheken Hasselt, Wagnerplein, Heyhoef en ’t Sant een selectie te bekijken van recent gebouwde of in aanbouw zijnde basisschoolgebouwen.

Tilburg bouwt aan onderwijs. De laatste jaren zijn er opvallend veel scholen gerealiseerd. Voor verschillende andere zijn de bouwvoorbereidingen in volle gang. Een aantal van deze scholen vindt zijn nieuwe huisvesting in een multifunctionele accommodatie. Een gebouw waarin zich ook andere maatschappelijke en buurtgerelateerde functies bevinden. De CAST tentoonstelling geeft een dwarsdoorsnede van de architectuur van nieuwe schoolgebouwen in Tilburg.

Basisschool Koolhoven door Grosfeld van der Velde Architecten. Foto: René de Wit

Het ontwerpen van een school blijft een interessante opgave voor architecten. Ideeën over onderwijs veranderen voortdurend en daarmee ook de eisen die aan schoolgebouwen worden gesteld. Daarbij vormen kinderen een bijzondere groep gebruikers. Ontwerpen voor kinderen is anders dan ontwerpen voor ‘grotere’ gebruikers. Hoe gaan architecten van schoolgebouwen om met het bijzondere perspectief van kinderen en hoe creëren ze een prettige omgeving? De school is immers een plek waar we een groot deel van onze kindertijd doorbrengen.


In de tentoonstelling ziet u de aanpak van de Tilburgse architectenbureaus AS Architecten, de Architecten Werkgroep, Luijten Smeulders Architecten en Storimans Wijffels Architecten in hun ontwerpen voor scholen deze stad. Maar ook bureaus van buiten de stad zijn vertegenwoordigd met hun ontwerpen voor scholen in Tilburg, namelijk Grosfeld van der Velde Architecten, Ector Hoogstad Architecten, Spring Architecten, Atelier PRO en Rienks Architecten. De projecten geven gezamenlijk een breed beeld, waarbij de verschillende aanpak en uitwerking van de bureaus zichtbaar wordt.

Jan Ligthartschool Rendierhof door Storimans Wijffels Architecten. Foto: M. van Kerckhoven

 

Beeld linkerzijde: Mytylschool Tilburg door AS Architecten. Foto: P. Croes

Het printwerk voor deze tentoonstelling is verzorgd door PdO REPRO.

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.