Architectuurbazaar
CAST in actie

Architectuurbazaar

donderdag 24 juni 2010 - Aanvang 24-06-2010

Informatie
Datum:
donderdag 24 juni 2010
Aanvang:
24-06-2010

In de Tilburgse Spoorzone staat veel te gebeuren. De volgende jaren komen de gebouwen op de NS-werkplaats één voor één vrij. Het eerste gebouw in deze reeks is de voormalige wieldraaierij aan de westzijde van het terrein. Voor de Dag van de Architectuur 2010 transformeren de BNA kring Midden-Brabant en CAST deze indrukwekkende hal op vrijdag 25 juni tot een Architectuurbazaar. Het evenement staat in het teken van het thema ‘Tweede leven: Architectuur en Hergebruik’, met aandacht voor de ontwikkelingen in de Tilburgse Spoorzone waarbij hergebruik van cultureel erfgoed een actueel onderwerp is.


De Architectuurbazaar bestaat uit lezingen, studentenpresentaties, performances en workshops,maar ook tentoonstellingen, stands, een boekenmarkt en natuurlijk de nodige versnaperingen. In de lezingen komt het thema hergebruik aan bod vanuit het perspectief van het gebouw, stedelijke gebiedsontwikkelingen en het landelijk beleid. Als afsluiting van de dag wordt de architectuurprijs van de BNA kring Midden-Brabant uitgereikt.

Op zaterdag 26 juni is er een excursieprogramma, met een rondleiding over het nog in gebruik zijnde deel van het NedTrain-terrein en een stadswandeling langs bijzondere herbestemmingsprojecten in de wijk Theresia. De uitvalsbasis voor het excursieprogramma is de kapel van het Clarissenklooster aan de Lange Nieuwstraat in Tilburg.


Programma vrijdag 25 juni 2010

Locatie: Voormalige Wieldraaierij NS-werkplaats. Parkeermogelijkheid op terrein aanwezig, ingang aan de Fraterstraat te Tilburg.

09.00 - 12.00 uur

Workshops door en met leerlingen basisschool 'de Stappen' en ROC Bouwkunde 
09.00 - 15.00 uur Studentenpresentaties leerlingen ROC Cityplanning
   
15.00 - 19.00 uur Doorlopend programma met stands en tentoonstellingen 
   
15.30 uur Aftrap lezingenprogramma door dichter/presentator Frank van Pamelen

15.40 uur

Lezing over hergebruik en nationaal beleid:

Frank Strolenberg, voormalig directeur Belvedere, huidig projectleider Nationaal Programma Herbestemming

16.00 uur

Lezing over hergebruik en stedenbouw:

Peter Geerts, Buro5 Maastricht

17.00 uur

Lezing over hergebruik en architectuur:

André van Stigt, Architectenbureau J. van Stigt, architect van de herbestemming van het Deprez-gebouw in de Tilburgse spoorzone

17.30 uur Prijsuitreiking Architectuurprijs 2010 | BNA kring Midden-Brabant
  Aansluitend tot 20.00 uur een borrel en de mogelijkheid tot (beperkte) bezichting van het Deprez-gebouwProgramma zaterdag 26 juni 2010

Locatie: Kapel van het Clarissenklooster, Lange Nieuwstraat 192 te Tilburg.

10.00 uur Ontvangst in kapel
10.15 uur Welkomswoord door organisatie en Rob Vinke, directeur TBV Wonen met aansluitend mogelijkheid tot bezichtigen van het klooster onder begeleiding van TBV Wonen. Deze bezichtiging is geschikt voor een kleine groep geïnteresseerden en wordt later op de dag herhaald.
10.45 uur Rondwandeling over het Nedtrain terrein
o.l.v. Joep Frenken en Jan Horsman (gemeente Tilburg), Ben Massop (BBM Restauratiearchitectuur) en Peter Vermeijs (BST)
12.15 uur Pauze met eenvoudige lunch in de kapel van het Clarissenklooster met mogelijkheid tot bezichtigen van het klooster onder begeleiding van TBV Wonen.
12.45 uur Rondwandeling door de wijk Theresia met aandacht voor herbestemming.
o.l.v. Wim Franken (Stadsgidserij), Rien van der Heijden (auteur boek 'Theresia in de schijnwerpers'), Willem van Asten (Van Asten Doomen Architecten) en leden van de Belangengroep Spoorzone Theresia.

15.00 uur

Afsluiting rondwandeling en programma aan het Wilhelminapark.

In de Ruimte van Springer aan het Wilhelminapark 53 kunt u de tentoonstelling 'Dock' bewonderen en is tevens een bijzonder werk te zien dat studenten van de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw maakten voor het Tilburg van 2110. Jan Doms, veelzijdig ontwerper, tekende voor de tentoonstelling en de begeleiding van de studenten.

Ook kunt u op eigen gelegenheid een drankje nuttigen bij café Lambik of zo gewenst terugwandelen naar het startpunt van de wandeling. Deze korte afstand legt u het meest eenvoudig af via de Stedekestraat.
   

Aanmelden
U kunt uw komst melden door een e-mail te sturen naar secretariaat@castonline.nl o.v.v. ‘Architectuurbazaar 25 juni 2010’ of ‘Excursieprogramma 26 juni 2010’. Voor het excursieprogramma zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar. Inschrijven is noodzakelijk, in geval van overboeking zal CAST u berichten.

Partners

De Architectuurbazaar wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Tilburg en VolkerWessels. Andere betrokken partijen vindt u hiernaast bij partners.

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.