Linten in beweging
CAST in actie

Linten in beweging

woensdag 02 juni 2010 - Aanvang 02-06-2010

Informatie
Datum:
woensdag 02 juni 2010
Aanvang:
02-06-2010

De Tilburgse Linten vormen de basis voor het ontstaan van de stad. Straten als de Hasseltstraat, de Goirkestraat en de Korvelseweg verbinden de oude buurtschappen die nu samen Tilburg vormen. De Linten zijn tegenwoordig als het ware een kapstok voor de buurten die ze ontsluiten. Door ruimtelijke en economische ontwikkelingen zijn deze oude straten sterk aan verandering onderhevig. De bouw van grote appartementengebouwen wordt als negatief ervaren en ondernemers hebben moeite zich staande te houden. De gemeente Tilburg werkt mede daarom aan een sturende Structuurvisie Linten. Een beleidsinstrument dat ervoor moet zorgen dat de Linten behouden blijven als herkenbare historische structuur met ruimte voor wonen en ondernemen. Het idee voor deze visie ontstond in 2005 toen CAST en Stichting Straat een debat organiseerden over de toekomst van de Korvelseweg. Er volgden workshops met ontwerpers, ontwikkelaars, ambtenaren, bewoners en ondernemers. De gemeente formuleerde een leidraad voor de Linten waarover in 2009 een debat is gevoerd.


Foto: Peter van den Kerkhof, met dank aan de gemeente Tilburg

De gemeenteraad heeft de Korvelseweg en de Besterdring aangewezen als experiment om deze leidraad te toetsen. Er werd intensief gesproken met bewoners- en de ondernemersverenigingen. Inmiddels is er een Lintenmanager aangesteld. In het najaar wordt bekeken hoe deze functie definitief moet worden ingevuld. Ook testten studenten van de Avans Hogeschool en Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw onder begeleiding van Tilburgse architecten de stedenbouwkundige uitgangspunten uit de leidraad. De Fontys Hogeschool voor de Kunsten maakte het langste kunstwerk van Tilburg en een prijsvraag voor bewoners hielp de gewenste architectuur te benoemen.

Op 2 juni aanstaande organiseert CAST een debat waarmee de experimentele fase wordt afgesloten. Mede namens de gemeente Tilburg, bewoners- en ondernemersverenigingen en de betrokken opleidingen nodigen wij u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

programma woensdag 2 juni 2010

Locatie: Auditorium Factorium, Koningsplein 11A 5038 WG in Tilburg


19.00 uur ontvangst
19.30 uur paneldiscussie
20.45 uur pauze
21.15 uur publieksdiscussie
21.45 uur presentatie boekwerk Linten
22.00 uur afsluiting programma


We nodigen u van harte uit om na afloop van het programma na te praten onder het genot van een drankje.


Van medio mei tot en met medio juni zijn in de Korvelseweg en de Besterdring kleine tentoonstellingen te bezoeken van het werk dat verricht is in deze experimentele fase. Ook maakte de gemeente Tilburg een prentbriefkaartenreeks over de Tilburgse linten. Deze kaarten zijn verkrijgbaar op verschillende plekken aan de Linten.

Meer over de Linten en de programmering van CAST is te vinden op onze website www.castonline.nl.  Meer achtergrondinformatie is te lezen op de speciale webpagina van de gemeente Tilburg www.tilburg.nl/linten.Lees meer

> CAST debat 2009
> CAST workshops en debatten 2006 - 2007
> Manifestatie Korvelseweg 2005

Terug naar overzicht
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.