Excursie: Tilburg langs de rand
CAST in actie

Excursie: Tilburg langs de rand

vrijdag 04 november 2016 - Aanvang 14.15 uur

Excursie: Tilburg langs de rand
Informatie en inschrijven
Datum:
vrijdag 04 november 2016
Aanvang:
14.15 uur
Locatie:
Wordt later bekend gemaakt
Entree:
gratis toegang

Volgend jaar is het precies honderd jaar geleden dat Johan Rückert zijn stedenbouwkundige plan voor Tilburg presenteerde. Als eerbetoon gaat CAST onderzoek doen naar de Ringbaan van Rückert én naar de nieuwe buitenring van de stad.

Het verhaal van Tilburg beperkt zich nog steeds tot het stadscentrum en de linten, maar de ringen horen er ook bij. Want of de stad het nu leuk vindt of niet, de beide ringen bepalen het beeld van de autorijdende bezoekers en bewoners van deze stad. Daarom vroeg CAST journalist en essayist Tijs van den Boomen (gespecialiseerd in openbare ruimte) langs de randen (Ringbaan en buitenring) te rijden. Welke indruk maakt Tilburg op zijn bezoekers en inwoners? Van den Boomen schreef er een essay over. Maar dat niet alleen, we gaan de randen en ringen tijdens een busexcursie met Tijs van den Boomen en andere ‘gelegenheidssprekers’ bekijken en bespreken.

Gebrek aan aandacht

Tilburg is zo sterk gericht op een strategische visie, dat een ruimtelijke visie erbij in schiet, zeker voor de buitenring, schrijft Van den Boomen. Wilde ingenieur Rückert in 1917 met zijn Ringbaan de ‘sterrennevel’ van Tilburg nadrukkelijk tot een geheel smeden, die intentie lijkt bij de buitenring geheel te ontbreken. Ze heeft zelfs geen naam, planologen hebben het over het ‘tangentenstelsel’ van de stad. Dit gebrek aan aandacht staat in schril contrast met het belang dat de stad hecht aan de radiale oude lintstructuren.

De bustour start vanaf hotel De Druiventros, en vervolgens zie je –  laverend tussen Ringbaan en buitenring – in een rondrit van 58 kilometer de hele stad aan je voorbij trekken. Logistieke centra, het Draaiend Huis van Körmeling, de containerhaven, het kanaal, het lelijkste huis van Tilburg, Vinexwijken, fabrieken, autoshowrooms, fraaie villa’s, rotondekunst – niets blijft de kijker bespaard. Het begeleidend essay vormt voor CAST en de gemeente een aanzet om na te denken over de potentie die de ring biedt voor ruimtelijk beleid.


Terug naar overzicht Naar het verslag
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.