Ontdekkingstocht: Het Huis van de Toekomst
CAST in actie

Ontdekkingstocht: Het Huis van de Toekomst

vrijdag 11 april 2014 - Aanvang 8.30

Ontdekkingstocht: Het Huis van de Toekomst
Informatie en inschrijven
Datum:
vrijdag 11 april 2014
Aanvang:
8.30
Inloop:
8.15
Locatie:
Deprez, Lange Nieuwstraat 172-174, 5041 DJ Tilburg
Entree:
€ 15,- p.p. / € 10,- p.p. voor Vrienden van CAST

Bekijk hier de foto's van de dag!

In het kader van Huis van de Toekomst organiseert CAST op vrijdag 11 april een busexcursie langs innoverende projecten in de woningbouw door heel Nederland. Wat zijn nieuwe, vooruitstrevende projecten als het gaat om energiezuinig bouwen in de woningbouw? Maar ook: wat zijn nieuwe concepten in systematisch (seriematig) bouwen?

Aanmelden verplicht, € 15,- per persoon

Wegens een beperkt aantal plaatsen geldt ook dit keer: vol = vol. U kunt zich aanmelden via het formulier op deze website. Als het maximum aantal deelnemers bereikt is, sluit de inschrijving zich automatisch. De kosten voor deelname bedragen €15,- per persoon, inclusief een verzorgde lunch. We vragen u dit inschrijfgeld vooraf over te maken op onze bankrekening. De betaalinstructies ontvangt u per mail, nadat u zich heeft ingeschreven via de website.

Uw inschrijving is pas definitief wanneer de betaling is verwerkt. Wilt u uw aanmelding annuleren? Dan is het helaas niet mogelijk om uw inschrijfgeld terug te krijgen.

Vriendenprijs, € 10,- per persoon

Bent u Vriend van CAST? Dan mag u mee voor een vriendenprijsje van €10,- per persoon. Uiteraard is deze prijs ook inclusief lunch. Wilt u bij uw inschrijving vermelden dat u Vriend van CAST bent?
Wilt u Vriend worden? Dan is dit het goede moment. Vanaf €25,- per jaar kunt u CAST al ondersteunen. U ontvangt korting op bijzondere activiteiten en wordt uitgenodigd voor onze jaarlijke vriendenbijeenkomst. Klik hier voor meer informatie.

Programma

Op 11 april gaan we met een touringcar naar BlueCasco in Lelystad, het T&D kwartier in Deventer en naar de Paswoningen in Het Dorp in Arnhem van Archipelontwerpers. We lunchen in Lelystad. We verzamelen om 8.15u bij CAST en zijn om 19.15u weer terug in Tilburg.

Start: verzamelen om 8.15 uur bij CAST, Lange Nieuwstraat 172-174 te Tilburg. De bus vertrekt om 8.30 uur.
Einde programma: omstreeks 19.15 uur zijn we terug aan de Lange Nieuwstraat

Parkeren

Komt u met de auto naar het startpunt? Dan verzoeken wij u vriendelijk uw auto te parkeren op het daarvoor bestemde terrein tegenover het Clarissenklooster aan de Lange Nieuwstraat 191. Parkeren is hier gratis, en zo beperkt u de parkeeroverlast in de buurt. Parkeren op het terrein achter het Deprezgebouw is voor auto's helaas niet mogelijk. U kunt hier wel uw fiets stallen.

Meer informatie over het programma

Wat is BlueCasco?
Momenteel zijn er verschillende samenwerkingsverbanden tussen ketenpartners die bezig zijn met een verduurzamingsprogramma, denk aan De Stroomversnelling of Coöperatie Gebieden Energie Neutraal. Ook BlueCasco is zo'n initiatief, opgezet door CRH Structural Nl en verschillende bouwpartners. Zij ontwikkelden een energie-neutrale woning op basis van betonkernactivering. BlueCasco is een energie- en kostenbesparend prefab-casco concept voor woningbouw. Dit concept reduceert volgens de producenten de energielast van een woning met 76%.  We worden ontvangen door Ben Kruseman, gaan de fabriek bezoeken, krijgen een presentatie en rondleiding door de modelwoning.

Wat is het T&D kwartier in Deventer?
Het T&D kwartier staat voor Thomassen en Drijver, de wereldbekende fabrikant van conservenblikken sinds 1919. Op het voormalige terrein van deze blikjesfabriek in Deventer bouwen DAT architecten en Nijhuis Bouw (Rijssen) is een nieuwbouwwijk. De woningen zijn ontwikkeld volgens het Trento-concept van Nijhuis Bouw. Het Trento-concept is een manier van systematisch bouwen zonder dat je dat ziet aan de architectuur. DAT architecten werkt in verschillende landelijke projecten al met dit systeem. Veel architecten zijn huiverig voor systematische bouw, immers: welke rol is er nog voor de architect weggelegd? Jeanine van der Vliet van DAT architecten zal ingaan op deze vraag. De architect speelt wel degelijk een belangrijke rol in dit concept, betoogt zij.

Waarom naar Het Dorp (Archipelontwerpers)?
Misschien weet u het nog: bijna 50 jaar geleden werd een geldinzamelingsactie gehouden door Mies Bouwman voor het woongemeenschapswijk en zorginstelling voor gehandicapten. Het leverde twaalf miljoen gulden op. Momenteel wordt Het Dorp vernieuwd door Archipelontwerpers. Duurzaamheid is bij de vernieuwing een belangrijk uitgangspunt. De woningen worden samen met AnArchi en Termoblock  opgezet in ICF (Insulated Concrete Forms) en triple beglazing zodat de woningen een uitstekende geïsoleerde gevel hebben.

 

Bron beeld: Blue Casco

Dit programma valt onder de volgende programmalijn:

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.