Excursie Waalwijk en Loon op Zand
CAST in actie

Excursie Waalwijk en Loon op Zand

vrijdag 05 april 2013 - Aanvang 13.00

Excursie Waalwijk en Loon op Zand
Informatie
Datum:
vrijdag 05 april 2013
Aanvang:
13.00

 

Op veler verzoek en eigen initiatief organiseerde CAST excursies in Tilburg en de omliggende regio. Uitgangspunt is het belichten van bijzondere gebouwen en het vergroten van de algemene kennis over de ruimtelijke inrichting en ontwikkeling van Midden-Brabant.

Op vrijdag 5 april stond een enthousiast gezelschap van 33 deelnemers klaar voor de bus naar buurtgemeentes Waalwijk en Loon op Zand. Zowel Waalwijk als Loon op Zand kennen een geheel eigen structuur en geschiedenis. De gemeente Waalwijk is de tweede gemeente van Midden-Brabant. Na een warm welkomstwoord in de raadzaal door wethouder Ronald Bakker, startte stedenbouwkundige Peter Hermens met een korte introductie over de stad. Zijn presentatie begon bij oorspronkelijke slangenlandschap bestaande uit lange stroken loodrecht op de dijk, en voerde ons langs de grote ruimtelijke invloed van de leer- en schoennijverheid, het veelvuldig samenvoegen gemeentes en de gevolgen van de watersnoodramp naar de huidige stedenbouwkundige structuur van Waalwijk.

Na de presentatie was het tijd voor een wandeling langs bijzondere (en soms controversiële) architectuur en bijzondere plekken in de stad. Ook deelnemers die goed bekend waren met de gemeente kwamen tot hun verbazing op verrassende onbekende plekken die verscholen lagen achter beukenhagen en de drukte van het centrum.

Tijdens het tweede deel van de excursie was CAST te gast in het bijzondere atelier van Francine Broos Interieurarchitecten in Loon op Zand. Loon op Zand bestaat uit drie kernen (Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer), waar Loon op Zand de oudste van is. Rond 1100 ontstond bewoning op een kruispunt van handelswegen. Deze geschiedenis wordt overgebracht door wethouder Ruud van Eijkeren. Het atelier van Francine Broos ligt naast een wit zaadhuisje (een poortwachterwoning uit ± 1260). Deelnemers kregen de unieke kans om het bijzonder atelier gemaakt van moderne materialen als beton, staal en glas, van binnen te bezichtigen met een persoonlijke toelichting van Francine zelf.

>> U KUNT NU DE FOTO'S ONLINE TERUGZIEN EN DE ENQUETE INVULLEN <<

>> Klik hier voor de foto's

>> Klik hier voor de enquête


Met dank aan Francine Broos en de gemeente Waalwijk

 

Dit programma valt onder de volgende programmalijn:

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.