Glas en architectuur
CAST in actie

Glas en architectuur

woensdag 11 mei 2005 - Aanvang 11-05-2005

Informatie
Datum:
woensdag 11 mei 2005
Aanvang:
11-05-2005

Op initiatief van Glaspost en Stichting Kunstprojecten Tilburg heeft in de maand mei de manifestatie ‘Glas in Tilburg’ plaats. De gehele maand zal op meerdere locaties in Tilburg nationale en internationale glaskunst in al haar facetten getoond worden. Ook CAST levert een bijdrage aan deze manifestatie. Onder de titel ‘Glas en architectuur’ organiseert CAST in samenwerking met glasproducent Glaverbel een tweetal lezingavonden en een drietal excursies.

Glas is een heel populair bouwmateriaal en de toepassingen van glas in de hedendaagse architectuur zijn divers. De meest in het oog springende Nederlandse voorbeelden daarvan zijn wellicht het hoofdkantoor van de ING-groep aan de Amsterdamse Zuidas (Meyer en Van Schooten Architecten, Amsterdam) en het volledig in glas uitgevoerde woonhuis ‘Laminata’ te Leerdam (Kruunenberg Van der Erve Architecten, Amsterdam). Maar hoe is de populariteit van glas te verklaren? Wat is de geschiedenis van glas? En hoe worden vensterglas en al die andere ‘soorten’ glas eigenlijk gemaakt? Wat is technisch en constructief mogelijk? Kent Tilburg ook bijzondere glastoepassingen in gebouwen en waar?


In het kader van de manifestatie ‘Glas in Tilburg’ organiseert CAST een aantal activiteiten over ‘glas en architectuur’ waarbij deze en andere samenhangende vragen worden beantwoord.

Donderdagavond 12 mei: Lezing "To be or not to be – thats glass!" door architect Philip van Boxtel. Locatie: presentatieruimte Glaverbel Tilburg, Kraaivenstraat 22, Tilburg. Aanvang: 19.45 uur (ontvangst: 19.30 uur). Onderwerpen van Van Boxtels lezing zijn de geschiedenis van glas in de architectuur en bijzondere glastoepassingen in Tilburgse gebouwen. Deze lezing vormt de opmaat voor twee excursies door Tilburg die Van Boxtel leidt: een fietsexcursie op zondagmiddag 22 mei en een wandelexcursie op zaterdagochtend 28 mei (zie hieronder).

Donderdagavond 19 mei: Lezingen "Glas in hedendaagse architectuur" door Bertus van den Brink (manager promotiedienst architecturaal glas, Glaverbel Nederland) en Rob Nijsse (directeur ABT adviesbureau voor bouwtechniek, Velp). Locatie: presentatieruimte Glaverbel Tilburg, Kraaivenstraat 22, Tilburg. Aanvang: 19.45 uur (ontvangst: 19.30 uur). Op deze lezingenavond komen met name de technische en constructieve aspecten van glastoepassingen in en aan gebouwen aan de orde. Zowel Van den Brink als Nijsse zullen ingaan op de mogelijkheden en beperkingen van glas en de beïnvloeding hiervan op het bouwontwerp in hedendaagse architectuur.

Vrijdagmiddag 20 mei: Busexcursie naar ‘floatglass’-fabriek Glaverbel Nederland te Tiel. Vertrek: 12.15 uur; verwachtte terugkomst: 17.30 uur. Verzamel- en eindpunt: voorplein CASTkantoor, Tivolistraat 52 (hoek Dunantstraat) Tilburg. In de ‘floatglass’-fabriek van Glaverbel Nederland te Tiel wordt vlakglas geproduceerd dat in de bouw wordt toegepast. Op het programma staan een toelichting op de productie van dit en andere soorten glas en een rondleiding door een deel van de fabriek.

Zondagmiddag 22 mei: Fietsexcursie langs glastoepassingen in Tilburgse gebouwen o.l.v. architect Philip van Boxtel. Aanvang: 13.30 uur. Duur: ca. 2,5 uur. Vertrek- en eindpunt: voorplein CASTkantoor, Tivolistraat 52 (hoek Dunantstraat) Tilburg.

Zaterdagochtend 28 mei: Wandelexcursie langs glastoepassingen in Tilburgse gebouwen o.l.v. architect Philip van Boxtel. Aanvang: 10.30 uuur. Duur: ca. 2 uur. Vertrek- en eindpunt: voorplein CASTkantoor, Tivolistraat 52 (hoek Dunantstraat), Tilburg.

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.