Droom mee over een groenere binnenstad!
CAST in actie

Droom mee over een groenere binnenstad!

woensdag 28 maart 2018 - Aanvang 14.00 uur

Droom mee over een groenere binnenstad!
Informatie
Datum:
woensdag 28 maart 2018
Aanvang:
14.00 uur
Locatie:
Bank15, Spoorlaan 350, Tilburg

CAST organiseert op woensdag 28 maart een ontwerpsessie. We willen mét ontwerpers laten zien hoe groen de toekomst van de Tilburgse binnenstad er uit kán zien. De resultaten delen we met de stad.

Het onderwerp
Als het om ruimtelijke kwaliteit gaat, spelen vergroening en verduurzaming een essentiële rol. Groen draagt bij aan ruimtelijke kwaliteit en beleving, en heeft een positief effect op de waterhuishouding, luchtkwaliteit en temperatuur in de stad. Maar tegelijk staan stedelijke ontwikkeling en economische belangen vaak op gespannen voet met groen, dat nu eenmaal ruimte en geld kost. Bij de ontwerpende discipline ligt de uitdaging die tegenstrijdige belangen te verenigen in slimme en integrale oplossingen. Zo ook in de binnenstad. Natuurlijk heeft en krijgt groen een plek in de binnenstad, zeker gezien de politieke ambities op dat vlak. Maar het tempo in de binnenstedelijke ontwikkeling ligt hoog, en de processen en belangen zijn complex. De ambities voor een groenere binnenstad kunnen daarom volgens CAST nooit te hoog zijn.

De opdracht
Inspireer met utopische plannen en dromen tot meer groen in de Tilburgse binnenstad. Vergroenen is het uitgangspunt: groen omdat het moet, niet alleen waar het kan. Het mag gaan om specifieke plekken in de binnenstad, maar ook om ideeën die niet plaatsgebonden zijn, mits toepasbaar op de Tilburgse binnenstad.

Het programma
De ontwerpsessie vindt plaats op woensdag 28 maart bij Bank15, Spoorlaan 350. Het globale programma:
14.00 uur inspirerende openingslezing
15.00 uur start ontwerpsessie
18.30 uur avondeten
19.00 uur vervolg ontwerpsessie
21.00 uur presentatie van de ideeën
De lezing en eindpresentatie zijn openbaar toegankelijk. Deelname aan de ontwerpsessie is uiteraard gratis en het avondeten wordt voorzien.

Openingslezing
De inspiratielezing wordt verzorgd door Paul Kersten van OKRA. OKRA Landschapsarchitecten is gespecialiseerd in ruimtelijke planning, duurzame steden en publiek domein. Het bureau zoekt in ieder opgave naar de balans tussen toekomstige stedelijke druk, landschappelijke identiteit en leefbaarheid. OKRA realiseert projecten in binnen- en buitenland, en heeft daarbij bijzondere aandacht voor innovatie en de ‘gezonde stad’. Paul Kersten is architect en stedelijk ontwerper bij OKRA. Hij studeerde aan de TU in Eindhoven, en was als docent en onderzoeker aan de TU/e verbonden bij de unit Architectural Urban Design and Engineering. Hij zal een theoretisch en praktisch, maar vooral inspirerend perspectief geven op groen in de stad en in Tilburg.

Het resultaat
CAST maakt van de tijdens de sessie geproduceerde beelden en teksten een publicatie. Die publicatie verspreiden we digitaal en in druk in de stad. Daarbij brengen we de resultaten met name bij de nieuwe en terugkerende leden van de gemeenteraad onder de aandacht. Tijdens de verkiezingscampagnes is vergroenen bijna unaniem een doel van de partijen. Een publicatie met ideeën voor de uitvoering daarvan is daarom een mooi welkomstcadeau namens ontwerpend Tilburg.

Inschrijven
Deelnemen mag individueel of als groep. Aanmelden per mail, onder vermelding van de naam of namen van de deelnemer(s). U kunt ook alleen de openingslezing of eindpresentatie bijwonen, zie daarvoor deze pagina.

Terug naar overzicht Naar het verslag
Agenda
  • 21 aug 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Presentaties & debat over ons toekomstig logistiek landschap
  • 21 aug 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Expositie ontwerpidee├źn voor het logistiek landschap van de toekomst
  • 09 sep 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.