Workshopdag STADSidee
CAST in actie

Workshopdag STADSidee

zaterdag 07 september 2013

Workshopdag STADSidee
Informatie en inschrijven
Datum:
zaterdag 07 september 2013
Locatie:
Deprez, Lange Nieuwstraat 172-174, Tilburg
Entree:
entree gratis, aanmelden verplicht

Foto's

De foto's van deze activiteit kunt u hier bekijken.

Website STADSidee

Meer informatie over het STADSidee leest u op deze speciale website

Terugblik

STADSidee: Tips voor initiatiefnemers

Durf te delen! Dit was de belangrijkste les voor initiatiefnemers op de workshopdag van STADSidee. Op zaterdag 7 september kwamen achttien indieners van een idee naar het Deprezgebouw. Twaalf professionals stonden klaar om hen van advies en tips te voorzien. Regelmatig wisselden ook de petten en werden ideeën en ervaringen uitgewisseld.

CAST nodigde experts uit met een achtergrond in de architectuur, stedenbouw, landschapsontwerp, illustratie, projectontwikkeling, kunst- en cultuurprojecten, marketing en communicatie, vergunningen en financiering. Na een inleiding van Merle Rodenburg, programmamaker bij CAST, en extern projectleider Evelien Pieters, stelden de professionals zichzelf en hun expertise voor.

Daarna was het de beurt aan de initiatiefnemers om te vertellen over hun STADSidee. Het gesprek kwam meteen op gang en de eerste verbanden werden gelegd. Daarna was er ruim de tijd voor de initiatiefnemers en professionals om elkaar op te zoeken en verder te praten. Ideeën en visitekaartjes werden volop uitgewisseld en nieuwe contacten werden gelegd.

Na afloop gaven de experts nog enkele tips mee voor alle initiatiefnemers van een STADSidee. Daniëlle van Dosselaar, marketing- en communicatiedeskundige in de kunst- en cultuursector: “Denk niet alleen het realiseren van je idee, maar ook aan het beheer en onderhoud daarna. De continuïteit bepaalt het succes van je plan.” Luc Begas (bkkc) moedigt initiatiefnemers aan om snel aan de financiële kant van hun verhaal te denken: “Maak eens een lijstje met kosten die je verwacht. Dat hoeft zeker niet tot in de puntjes uitgewerkt, maar van daaruit kun je gemakkelijker met anderen verder denken.” Hij voegt toe dat mensen vooral niet bang moeten zijn om te bellen voor advies, bijvoorbeeld naar het bkkc of naar andere organisaties: “Vaak zijn mensen terughoudend om te bellen, ze zijn bang een raar figuur te slaan. Maar dat hoeft helemaal niet. Eens praten over een idee maakt vaak al snel veel duidelijk.” Ruud van Aerde (Van Aerde Borgert architecten) merkte op dat vaak de basisgedachte van het plan nog niet helemaal duidelijk is: “De beste ideeën zijn klein en simpel, zodat je ze snel kunt uitleggen aan anderen.”

En dat raakt aan de belangrijkste tip die we van meerdere kanten hoorden: durf te delen! Bram van de Sanden (Buro013): “Draagvlak is het allerbelangrijkst om een idee te realiseren en daar moet je hard voor werken. Veel mensen willen hun idee bij zich houden, maar daarmee raak je niet verder. Durf dus te delen!” Frederiek Dijkstra (bkkc) onderstreept dit: “Deel je plan, ook op plekken waar je denkt dat niemand iets kan toevoegen. Goede raad komt vaak uit onverwachte hoek.” Luc Begas raadde aan een snelle ‘omgevingsanalyse’ te maken: “Wat doe ik anders dan anderen en op welke manier? En met wie kan ik misschien samenwerken? Door samen te werken kun je meerwaarde en een breder draagvlak vinden.” Daniëlle van Dosselaar: “Laat de kern van je idee niet los, maar luister ook naar wat anderen kunnen toevoegen. Je idee wordt er zeker beter van.”

De komende weken werkt CAST in overleg met de initiatiefnemers aan het samenstellen van de STADSideeënbundel, online en in print. Op donderdag 7 november presenteren we deze aan de stad tijdens een afsluitende avond in het Deprezgebouw. Tijdens deze avond is er volop kans om in gesprek te komen met alle initiatiefnemers. Houdt de website van CAST in de gaten voor het volledige programma van de avond.

De experts die aanwezig waren:

- Anneke Vervoort, illustrator en architect [www.annekevervoort.nl]

- Ingmar Bisschop, stedenbouwer bij Nieuw Blauw [www.nieuwblauw.nl]

- Carry Rosenblatt, stedenbouwer bij Buro Plot [www.buroplot.eu]

- Daan Janssen, landschapsontwerper bij Studio Redd [www.studioredd.nl]

- Frank van der Wiel, architect bij Van der Wiel architectuur [www.vanderwiel-architectuur.nl]

- Bram van de Sanden, architect bij Buro013 [www.buro013.nl]

- Ruud van Aerde, architect bij Van Aerde Borgert architecten [www.aerdeborgert.nl]

- Rob Keijzer, projectontwikkelaar bij Honk [www.honk.nl]

- Frederiek Dijkstra, adviseur vormgeving/architectuur bij bkkc [www.bkkc.nl]

- Daniëlle van Dosselaar, marketing- en communicatiedeskundige bij bkkc [www.bkkc.nl]

- Luc Begas, adviseur financiën bij bkkc [www.bkkc.nl]

 

Een aantal interessante links om verder te lezen:

- Het BKKC organiseert onder meer cursussen en netwerkbijeenkomsten in de culturele sector. Het aanbod van dit najaar vind je in deze flyer. [http://issuu.com/bkkc/docs/bkkc-aanbod-najaar-2013]

- Crowdfunding is een manier van financiering waarin je jouw achterban vraagt je project te steunen door middel van een donatie. Iedere donateur krijgt een beloning in de vorm van tegenprestaties die jij zelf bedenkt. Er zijn meerdere crowdfundingsplatforms, een daarvan is voordekunst [http://www.voordekunst.nl/]. Het bkkc is de Brabantse partner. [http://www.bkkc.nl/bkkc/projecten/voordekunst]

- Zie je een probleem op straat of in de buurt, bijvoorbeeld zwerfvuil of gaten in de straat? Dan kun je dit direct doorgeven aan de gemeente Tilburg met je smartphone via www.buitenbeter.nl.

- Ook de website IdeevoorTilburg.nl [www.ideevoortilburg.nl] verzamelt ideeën voor de stad, alleen beperkt dit platform zich niet enkel tot ruimtelijke ideeën.

Dit programma valt onder de volgende programmalijn:

Terug naar overzicht
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.