Wonen en zorg voor ouderen in Tilburg | Workshop
CAST in actie

Wonen en zorg voor ouderen in Tilburg | Workshop

vrijdag 07 december 2012

Wonen en zorg voor ouderen in Tilburg | Workshop
Informatie
Datum:
vrijdag 07 december 2012

*Dit betreft een besloten workshop (middagprogramma), deelnemers ontvangen een persoonlijke uitnodiging. Het is niet mogelijk om u via de website aan te melden. Wel kunt u deelnemen aan het publieke avondprogramma*

Update:

De foto's die gemaakt zijn opde vrijdag 7 december staan nu online.

>> Klik hier voor de foto's van de workshop <<

Op vrijdag 7 december organiseert CAST, in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven en Inbo, een workshop onder de titel ‘Wonen en Zorg voor Ouderen in Tilburg’. De aanleiding is het landelijke vraagstuk over de toekomst van zorg en wonen, gekoppeld aan de vraag hoe het ruimtelijk tot uitdrukking komt in Tilburg. Tijdens de workshop worden professionals binnen het thema samengebracht om actiepunten te formuleren voor de toekomst.

 
Actueel: ouderenzorghuisvesting voor de toekomst
De ruimtelijke opgave ‘wonen en zorg voor ouderen’ is actueel, zowel binnen als buiten architectuur en stedenbouw, zowel landelijk als lokaal. Tilburg ligt in een regio met een gefragmenteerd netwerkkarakter. De verspreiding van zorg over de stad is niet alleen ruimtelijk en economisch een belangrijk thema, het beïnvloedt ook het functioneren van de stad en de samenleving.
De zorginstellingen in de regio voeren duurzame transformaties aan haar gebouwen uit of, werken aan nieuwe woonzorgconcepten. Bij dit proces zijn veel verschillende partijen betrokken. Onder andere woningbouwcorporaties, zorgverleners, beleggers, verzekeraars, zorgkantoren, ouderenbonden, architecten, stedenbouwkundigen, aannemers en de overheid. Al deze partijen zijn gezamenlijk nodig om te werken aan het ruimtelijke vraagstuk van de toekomst.
 
Inventarisatie ‘zorgen en wonen in Tilburg’
CAST is de samenwerking aangegaan met de Technische Universiteit Eindhoven en Inbo. Het resultaat is een onderzoek naar de intramurale- en extramurale ouderenzorghuisvesting in Tilburg. Studenten zijn met vragen op pad gegaan als: ‘Waar in Tilburg ligt de ouderenzorghuisvesting anno 2012?’, ‘Welk type zorggebouw is gelegen in welke wijk?’, ‘Hoe zien woonzorggebouwen er uit?’ maar ook ‘Hoe staat het met de voorzieningen op loopafstand?’ en ‘Is de openbare ruimte aangepast aan een mindervalide oudere?’. Deze resultaten zijn vastgelegd in een kaartbeeld voor de stad Tilburg, en dienen als start voor de workshop ‘Wonen en zorg voor Ouderen in Tilburg’.

Workshop zorgen en wonen voor ouderen in Tilburg
In de workshop komen professionals rondom het thema ouderenzorg samen, en worden door de TU/e de resultaten van het Tilburgse inventarisatieonderzoek gepresenteerd. Tijdens het workshopprogramma wordt door de deelnemers gewerkt aan ruimtelijke probleemstellingen, met als afronding en het formuleren van gezamenlijke actiepunten voor de toekomst van ouderenzorgarchitectuur in Tilburg.
 

Workshopbegeleiders
Masi Mohammadi ‘Onderzoeker en universitair docent TU/e, gepromoveerd op domotica-toepassingen voor ouderenwoningen’.
Mark van der Poll ‘Architect Inbo, gericht op gezondheidszorg, transformatie, stedenbouwkundig ontwerp en masterplanning’.
 
Aanmelden
De workshop is een besloten CASTactiviteit, wilt u deelnemen dan is aanmelden verplicht. Dit programma onderdeel heeft een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en gaat op uitnodiging. Vrij aanmelden via de website is niet mogelijk.

Optioneel avondprogramma - Lezing over ouderenzorgarchitectuur - Vrij toegankelijk
Na afloop van de (besloten) workshop, organiseert CAST een lezingavond over het thema ouderenzorg-architectuur. Deze avond zal tevens plaatsvinden in ‘Servicecentrum Het Laar’, en is vrij toegankelijk voor publiek. Aan deelnemers van de workshop, die ook het avondprogramma willen bezoeken, wordt kostenloze catering aangeboden op de locatie.

> Lees meer over de publieke lezingavond

Bron afbeelding: Digna, Rotterdam. Woningen en appartementen voor senioren. Fotograaf: Thea van den Heuvel. Ontwerp: Inbo.

Dit programma valt onder de volgende programmalijn:

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.