24 uur Ontwerpmarathon Koningsplein
CAST in actie

24 uur Ontwerpmarathon Koningsplein

vrijdag 20 januari 2012

Informatie
Datum:
vrijdag 20 januari 2012
Op vrijdag 20 en zaterdag 21 januari 2012 organiseert het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) in samenwerking met het bkkc en de Bibliotheek Tilburg Centrum een 24 uur durende ontwerpwedstrijd. Centraal staat het Tilburgse Koningsplein aan de zuidzijde van het stadscentrum waar vermaarde architecten als Van den Broek & Bakema en later Jo Coenen voor tekenden. Aan het plein is onder meer de centrale bibliotheek van Tilburg gevestigd en de wekelijkse stadsmarkt wordt er gehouden. Ook verbindt het plein het Fontys Kunstcluster en de Piushaven met het stadscentrum. 
 
Koningsplein
Het Tilburgse stadshart is volop in beweging nu de ontwikkeling van de Spoorzone en de Piushaven concreet vorm krijgen. Deze grote gebiedsontwikkelingen hebben consequenties voor de positie van het Koningsplein in ruimtelijke en programmatische zin. Hoe kan dit plein, dat nooit de levendige stadsruimte werd waarvoor het is ontworpen, in de toekomst van betekenis zijn voor het stadsleven in Tilburg?

CAST vraagt ontwerpers in 24 uur een uitdagende visie te ontwikkelen op het plein en zijn context. Voorafgaand aan het starten van de klok, wordt de precieze opdracht bekend gemaakt en zullen enkele lezingen voor de nodige inspiratie zorgen. Dan start de wedstrijd en werken de teams de klok rond om de volgende middag hun ontwerp aan een deskundige jury te presenteren. CAST beoogt met deze ontwerpwedstrijd niet alleen het publieke debat over de toekomstige betekenis van het Koningsplein  te entameren, ook is de ontwerpmarathon erop gericht om jonge ontwerpers en ervaren professionals samen te laten denken over de toekomst van de stad.

Programma
Het programma bestaat uit een tweetal publieke presentatiemomenten bij start en afsluiting en de ontwerpwedstrijd zelf. Presentaties vinden plaats bij de Bibliotheek Tilburg Centrum en zijn publiek toegankelijk. De ontwerpwedstrijd wordt gehouden bij het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (bkkc) en is toegankelijk, maar in beperkte mate. In de avonduren is het bkkc afgesloten.

Sprekers, inspirators, jury
De ontwerpteams worden in hun inspanningen bijgestaan door diverse professionals. Inleiders Leon Sebregts (architectuurhistoricus) en Louis Houet (voormalig hoofd stedenbouw gemeente Tilburg) lichten de noodzakelijke (architectuur)historische en stedenbouwkundige context toe en helpen de deelnemers op weg. Stadsgids Fons van den Hout licht vervolgens in een rondleiding toe hoe het Koningsplein is omgeven met verhalen. 

In de vroege avond en rond middernacht worden de teams bij een inspirator geroepen, professionals van binnen en buiten Tilburg die door CAST zijn uitgenodigd om met kritische vragen en suggesties de juiste keuzemomenten te helpen bespoedigen. 24 uur ontwerpen vraagt immers om een goede beslisdiscipline. Als inspirator zijn betrokken:
Aan het einde van de rit worden de deelnemers opgewacht door de deskundige jury bestaande uit wethouder Berend de Vries (D66, binnenstad), landschapsarchitecte Sylvia Karres, stedenbouwkundige Gert Urhahn en architect Joost Kühne. Zij beoordelen de ontwerpvoorstellen op hun contextuele gevoeligheid, hun inspirerende verbeeldingskracht en de algehele ontwerpkwaliteit.

*VANAF VRIJDAG 21/1 LIVE VIA WWW.ONTWERPMARATHON.NL* 

Deel 1: Inleidingen
locatie Bibliotheek Tilburg Centrum

12.30 uur ontvangst

13.00 uur inleidende presentaties Leon Sebregts (architectuurhistoricus) en Louis Houet (voormalig hoofd stedenbouw gemeente Tilburg). 

14.00 uur START KLOK! Ontwerpmarathon
 

Deel 2: Analyseren en ontwerpen, start en aanpakken!
locatie bkkc

14.00 uur start analysefase ontwerpers, live straatinterviews te volgen via Open webcast
14.30 uur rondleiding ontwerpers o.l.v. stadsgidserij, live straatinterviews via Open Webcast, "ideeën van de straat en het plein"

18.00 uur presentatiemoment, live via Open webcast interviews en live 'ontwerpsprint', schetsen binnen 240 seconden

23.00 uur presentatiemoment, live via Openwebcast interviews en live 'ontwerpsprint', schetsen binnen 240 seconden

01.00 uur nachtupdate, live via Open webcast bankinterview met 'inspirators'


Deel 3: Nacht en ochtendprogramma, doorpakken en wakker blijven!
locatie bkkc

01.30 uur live via vaste camera, volg de ontwerpers tijdens de nacht.
09.00 uur live ochtendinterviews
11.30 uur start visualisatiefase, live update vanaf de ontwerptafels
13.00 uur afronden visualisatie en opzet presentaties, stressinterviews via Open webcast
14.00 uur STOP KLOK!

Deel 4: Presentaties
Locatie: Bibliotheek Tilburg Centrum

14.30 uur ontvangst
15.00 uur start presentaties, precies 5 minuten per team!
16.30 uur afsluiting Ontwerpmarathon

 

Volg de Ontwerpmarathon live via de speciale website: www.ontwerpmarathon.nl.

Twitter mee via #CAST24hr en volg de tweets via www.ontwerpmarathon.nl

 

     
     
     
   
     
     
     
     
     
Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.