Particulier Opdrachtgeverschap
CAST in actie

Particulier Opdrachtgeverschap

woensdag 20 februari 2008 - Aanvang 20-02-2008

Informatie
Datum:
woensdag 20 februari 2008
Aanvang:
20-02-2008

Op 13 maart, 17 april en 22 mei 2008 organiseert CAST workshops waarin in samenwerking met ervaren architecten wordt ingegaan op de vragen die spelen rondom het zelf bouwen. Onder het motto: PoppenCAST, bespeel uw architect doorloopt CAST samen met de deelnemers het ontwerpproces van een woning. De workshops zijn op de bovengenoemde dagen van 19.00 tot 21.00 uur in de Burgerhal van het gemeentehuis (Stadhuisplein 130).
 
Aanleiding
Een eigen huis bouwen conform je eigen wensen. Het lijkt een ideaal dat slechts voor een kleine groep is weggelegd. Toch worden de mogelijkheden om zelf te bouwen steeds groter, ook in Tilburg en omliggende kernen. In de nabije toekomst zullen gemeente en ontwikkelaars steeds meer inwoners de kans bieden om zelf een woning te ontwikkelen, ofwel: om te bouwen in particulier opdrachtgeverschap (PO). Toekomstige woningbezitters bewegen zich bovendien in toenemende mate assertief op de woningmarkt, op zoek naar de woning als ‘maatpak’ passend bij de eigen leefstijl. Jonge starters verenigen zich om als collectief een betaalbare woning te ontwikkelen, met name ook in de kleinere kernen. Maar ook de ‘nieuwe ouderen’ en gezinnen ontdekken in toenemende mate de mogelijkheden die de markt hen te bieden heeft.


Particulier Opdrachtgeverschap
Er bestaan binnen Particulier Opdrachtgeverschap verschillende vormen om een eigen woning te ontwikkelen:
Individueel bouwen: het zelf met behulp van een architect ontwerpen en bouwen van een huis waarbij je jezelf hebt te houden aan diverse voorschriften zodat de verschillende huizen die binnen een gebied gebouwd worden wel een zekere samenhang hebben. Verschillende muziekinstrumenten die gezamenlijk voor mooie muziek zorgen; de dirigent of in dit geval een architect bewaakt deze samenhang.
Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) is gericht op voordelen die het collectief kan bieden. Men bundelt de krachten en deelt de risico’s. Participatie kost op die manier minder tijd en geld dan zelfstandig optrekken. En eventuele lacunes in kennis kunnen worden aangevuld. De samenwerking is soms idealistisch, vanuit bezieling of overtuiging, maar vaak vooral pragmatisch, gericht op gemak en gezamenlijk voordeel. Door samenwerking met professionele partijen neemt de realisatiezekerheid toe.
Catalogusbouw houdt in dat door bestaande bekende onderdelen in een huis in elkaar wordt ‘gepuzzeld’. Dit is een minder risicovolle maar ook wellicht minder creatieve variant. De bouwwereld heeft inmiddels een rijke traditie opgebouwd in de catalogusbouw en er bestaat een grote diversiteit aan verschijningsvormen. Een belangrijk voordeel van deze methode is het reduceren van de bouwtijd. 


Workshop
De workshops van CAST bereiden de deelnemers voor op bouwen in PO. Op een interactieve manier verkennen deelnemers en architecten het ontwerpproces. De drie workshops vormen een samenhangend geheel. Tijdens de eerste bijeenkomst zullen de verschillende vormen van PO uitgebreid aan bod komen en zullen de deelnemende architecten diverse ontwerpen presenteren. Nadat groepen gevormd zijn zullen deelnemers in het vervolgtraject samen met een van de architecten het ontwerpproces gaan verkennen. Op 17 april toont men elkaar de eerste verworven inzichten en op 22 mei zullen de resultaten gepresenteerd worden. 

Hoe vind ik een architect die bij mij past? Hoe communiceer ik de sfeer die ik zou willen bereiken in mijn woning? Wat voor ruimtes heb ik nodig en aan welke afmetingen moet ik dan denken? Deze en vele andere vragen zouden aan bod kunnen komen. CAST wil met dit initiatief de kennis over het zelf ontwikkelen vergroten en toekomstige zelfbouwers kennis laten maken met de professie van architecten. Op deze wijze kan gereedschap worden ontwikkeld voor toekomstige particuliere opdrachtgevers.

Terug naar overzicht
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.