FRISS
CAST in actie

FRISS

dinsdag 20 januari 2009 - Aanvang 20-01-2009

Informatie
Datum:
dinsdag 20 januari 2009
Aanvang:
20-01-2009

Op donderdag 11 september lanceerde CAST de website Scheuren in de Stad. Met dit initiatief toont CAST de stad die niet op de kaart staat, maar wel degelijk tot de alledaagse realiteit behoort. De stad in ongebruik, de stad in afwachting, de stad tussen sloop en nieuwbouw. CAST toont deze kant van de stad zonder sentiment, maar geeft ruimte aan observaties van betrokken inwoners van Tilburg en omgeving.

Er bestaat een Tilburg zoals het op de stadsplattegrond staat. Een stad die deels is ontstaan uit zijn specifieke historie en deels is bedacht zoals dat in Nederland gebruikelijk is: van stoeptegel tot structuurplan. Maar kaarten en tekeningen zijn op het moment dat ze getekend worden al achterhaald, de stad is immers altijd in beweging. In Tilburg is dit niet anders. Delen van de stad worden soms anders of zelfs (tijdelijk) helemaal niet gebruikt. Gebouwen staan leeg en kavels liggen braak. Soms is er ook een duidelijke ‘mismatch’ tussen gebruik en ontwerp; speeltuinen worden niet gebruikt en op royale middenbermen worden bloemen geplant terwijl men de hond dient uit te laten op een veel te krappe stoep. Maar deze ‘scheuren in de stad’ kunnen ook van grote waarde zijn. Kinderen vinden er avontuurlijke speelterreinen en er groeit en bloeit van alles. Het kunnen plekken zijn waar buurtbewoners samen een bijzondere bestemming aan geven. Zoals recentelijk gebeurde op het Rotterdamse Noordereiland waar bewoners genoeg hadden van een braakliggend stuk grond en er zelf een ‘illegaal’ park aan legden. Of zoals de ‘vergeten tuin’ die door buurtbewoners tot bloei werd gebracht aan de Eindhovense Palingstraat.

Workshop Fontys AAS

CAST en de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw werken samen om tot creatieve ideeën te komen voor de 'scheuren in de stad'. Startend op maandag 26 januari organiseert de Fontys AAS een vierdaagse workshop waarbij architectonische invullingen en stedenbouwkundige tactieken voor de 'scheuren in de stad' het uitgangspunt vormen. Zo'n tachtig aspirant studenten verkennen de binnenstad op zoek naar braak liggende terreinen of leeg staande panden. Vier dagen later presenteren zij hoe hier ontwerpend op te reageren. Ter inspiratie organiseert CAST een lezing. Op maandag 26 januari a.s. zal Anne Seghers tonen hoe zij reageerde op 'scheuren' in de stad Antwerpen. Een methodiek waarvoor zij in 2008 de tweede prijs kreeg bij de landelijke Archiprix.  Mechthild Stuhlmacher presenteerd werk van haar bureau. Korteknie Stuhlmacher weet door middel van doeltreffend materiaalgebruik en een herkenbare ontwerpmethodiek, vernieuwende architectonische oplossingen te vinden voor zowel alledaagse als tijdelijke opgaven. 

Op donderdag 29 januari sluit de Fontys AAS haar workshop af. CAST zal de meest inspirerende ontwerpen opnemen in een tentoonstelling welke later in 2009 te zien zal zijn. 

Lees meer over de workshop

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.