Lege Kerken, volle kerken
CAST in actie

Lege Kerken, volle kerken

woensdag 18 november 2015 - Aanvang 20.00u

Lege Kerken, volle kerken
Informatie en inschrijven
Datum:
woensdag 18 november 2015
Aanvang:
20.00u
Inloop:
19.30u
Locatie:
Het Klasse Theater, Carré 16, 5017 JE Tilburg

CAST besteedt in 2015 aandacht aan een groeiend vraagstuk voor stad en provincie: het transformeren en herbestemmen van religieuze gebouwen. Veel kerken staan leeg, en daar komen er meer bij: de komende jaren worden in het Bisdom Den Bosch ongeveer honderd kerken aan de eredienst onttrokken. De katholieke identiteit van Tilburg is veranderd, wat betekent dat voor de stad? En wat betekent dat voor de bijbehorende gebouwen? Wat komt er voor in de plaats?

Op 18 november willen we een vervolg geven aan onze bijeenkomst over leegstand van kerken in februari. Toen hebben wij ons gericht op inspiratielezingen rondom het vraagstuk van de leegstand van kerken: de katholieke identiteit van Tilburg is veranderd, wat betekent dat voor de stad en het religieus erfgoed? Onze tweede bijeenkomst borduurt verder op dit thema.

Een gemeenschappelijke visie op leegstaand religieus erfgoed

Er blijkt veel sympathie te zijn voor het behoud van religieus erfgoed, maar is dit wel reëel? Nu de kerkgang afkalft en steeds meer mensen seculier geworden zijn, zijn het gemeenschappelijk draagvlak en de financiële middelen voor de instandhouding van de kerkgang (en dus het voortbestaan van een kerk) veel minder geworden. Niettemin springen veel Tilburgers in de bres als een kerk afgebroken dreigt te worden. Zij vinden dat de gemeente met maatschappelijke financiële middelen de kerk in stand moet houden.

CAST wil de vraag stellen: kan je dit van de stad verlangen? En: wat zijn Tilburgers zelf bereid te doen om een kerk te behouden? Hoe komen we met de stad tot een gemeenschappelijke visie op leegstaand religieus erfgoed? CAST nodigt u uit mee te praten. Wethouder Mario Jacobs zal deze avond bijwonen. Gespreksleider is Jan Vellekoop.

Deze avond plaats vindt in het Klasse Theater, Carré 16 in Tilburg. Deze bijzondere theaterzaal is gerealiseerd in de voormalige kapel van het St. Elisabeth Ziekenhuis.

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.