Peter van Hoogmoed wint CAST-award
CAST in actie

Peter van Hoogmoed wint CAST-award

woensdag 16 januari 2019

Peter van Hoogmoed wint CAST-award

Tijdens de nieuwsjaarsbijeenkomst van CAST heeft Peter van Hoogmoed (PAN+ Architecten) de CAST-award gekregen uit handen van Jan Doms. 

Uit de toespraak van Jan Doms: 

"De keuze om de CAST-award aan Peter van Hoogmoed toe te kennen, is onder meer zijn verdienste voor de ontwikkeling van de stedelijke architectuur, die wezenlijk bijdraagt aan het functioneren van de stad Tilburg, met name in cultureel opzicht. Te denken valt daarbij onder andere aan zijn ontwerpen Theater De Vorst, FAXX (Kunstuitleen), V39, Hall of Fame en Cinecitta en misschien ook als zodanig op te vatten, het Ronald Mc Donaldhuis.

‘nul op de meter’
Maar er is ook een heel ander aspect van het werk van Peter van Hoogmoed dat in dit kader van belang is. Dat is zijn benadering van de architectuur met het perspectief van ‘nul op de meter’, waarbij ook de positie van de architect als team player (multidisciplinair team ENDIS) aan de orde gesteld wordt. Zo ontving PAN+ architecten in 2014 ontving de innovatieprijs voor het meerjarig project ENDIS Portiekflat-renovatie.

Voorts is er nog de architect als (internationaal) onderzoeker, waarbij Peter van Hoogmoed, samen met zijn collega Anneke Vervoort (Eindhoven) met PAN+ deelneemt aan de meerjarige Europese studie P2endure. Dat is een samenwerkingsverband van 15 Europese partijen. Centraal daarbij staan demonstratieprojecten door heel Europa waarbij door middel van plug&play-systemen en procesinnovaties, bestaand vastgoed herbestemd wordt.

Stadsvilla's Wilhelminapark
Veel Tilburgse architecten denken met mij met weemoed terug aan de tijd dat er in Tilburg nog ‘proeftuinen’ voor architectuur werden georganiseerd. Te noemen valt de serie stadsvilla’s in de Blaak en de serie stadsvilla’s aan het Wilhelminapark. In beide ensembles van stadsvilla’s zijn ontwerpen van Peter van Hoogmoed opgenomen. Die laten een ontwerper zien die meester is in het opzetten van doeltreffende en tegelijkertijd verbeeldende plattegronden, positionering en evenwichtig ontwerp van bouwvolumes, met een gevarieerde - conventioneel en innovatief - combinatie van materiaaltoepassingen.

In 1987 organiseerde ik in het kader van de serie Documenten in het pand Willem II straat 29 (destijds hoofdkantoor Tilburgse Kunststichting, gelegen naast Cinecitta) de eerste tentoonstelling over architectuurontwerpen van Peter van Hoogmoed. Uit de begeleidende brochure Document 08 (zie bijlage) citeer ik het volgende: “Document 08 presenteert een ontwerper (Peter van Hoogmoed) die voor zijn projecten inspiratie vond in de synthese tussen het leven, de kunst/cultuur en de architectuur; een uitgangspunt dat hij tijdens zijn studie in extenso aantrof bij Hadrianus, een humane bouwende keizer uit het klassieke Romeinse rijk …” 

Wat mij betreft is Peter van Hoogmoed zijn inspiratiebronnen trouw gebleven. Vandaar ook nu de toekenning van de CAST-award voor zijn oeuvre en de rol die hij als architect vervult. Een oeuvre dat hij in de loop der jaren heeft opgebouwd in samenwerking met gerespecteerde collega’s in de verschillende bureausettings. De namen van die collega’s ga ik niet noemen - want ik wil niemand vergeten - maar deze prijs is zeker ook in menig opzicht een waardering voor de collega’s waarmee Peter samenwerkt en heeft samengewerkt." 

Peter van Hoogmoed mag de komende drie jaar het bijzondere beeld van Guido Geelen bezitten. Guido Geelen ontwierp voor de CAST Award een beeld dat raakt aan het wezen van de architectuur en stedenbouw: het bieden van een beschutte plek in zijn meest elementaire vorm, met zicht op de buitenwereld. 

De CAST Award wordt elke drie jaar uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de architectuur en stedenbouw in Tilburg en omgeving. In 2015 kreeg Jan Doms de award van Jaqc. de Brouwer. 

 

Terug naar overzicht
Agenda
  • 13 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | maandag 13 juli | i.s.m. Omroep Tilburg
  • 21 aug 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Expositie ontwerpidee├źn voor het logistiek landschap van de toekomst
  • 26 aug 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.