Buurt aan zet bij keuze nieuwe torenspits Sacramentskerk
Agenda

Buurt aan zet bij keuze nieuwe torenspits Sacramentskerk

maandag 04 september 2017

Buurt aan zet bij keuze nieuwe torenspits Sacramentskerk

Na bijna 12 jaar leegstand valt het grootste deel van de Sacramentskerk ten prooi aan de sloophamer. De laatste maanden is het gelukt om voor de gebrandschilderde ramen van Jan Dijker de beelden in het priesterkoor van Charles Eijck een andere bestemming te vinden. Met uitzondering van de toren en de flankerende zijkapellen gaat de kerk vanaf 11 september tegen de grond, om plaats te maken voor woningen, ontworpen door Thomas Bedaux. Die zullen naar verwachting in het begin van 2019 opgeleverd gaan worden. De toren en de twee zijkapellen worden verbouwd tot appartementen.

Voor de toren wordt gezocht naar een nieuwe spits. Voor de zomer is een breed verspreide oproep verschenen, waarin werd gevraagd om een ontwerp voor een nieuwe bekroning. Daarop hebben meer dan 80 mensen gereageerd, waaronder veel architecten, kunstenaars, vormgevers en ook een aantal buurtbewoners. De inzendingen waren buitengewoon uiteenlopend: een hoorn met ijs, draaiende schotels, Jacobsladders maar vooral veel varianten op de koperen spits die er tot begin jaren ’90 stond. Alle ingediende ontwerpen zijn te zien op www.armhoefseakkers.nl.

Een jury van vijf personen heeft in de zomer de inzendingen beoordeeld, waarbij op diverse aspecten werd gelet. De kwaliteit en originaliteit maakte het buitengewoon lastig om – zoals de bedoeling was - tot een selectie van drie te komen. Aan drie inzenders is gevraagd om hun voorstel uit te werken tot een schetsontwerp: Pieke Bergmans, Jos ten Brink en Frank van Winden. Bergmans leverde een druppelvormig ontwerp in, dat ook doet denken aan een kaarsvlam. De ontwerpen van Ten Brink en Van Winden refereren aan de oorspronkelijke spits: in het eerste geval met glas bekleed, in het tweede een opengewerkte constructie. In beide gevallen wordt ook een vorm van verlichting voorgesteld.

De drie schetsontwerpen worden de komende maanden uitgewerkt, en zullen door de makers op 8 november vanaf 20.30 gepresenteerd worden in de Pelgrimhoeve. Die bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking tussen de buurtraad en de werkgroep Kerk en Klooster. Het is die avond aan de buurtbewoners om te bepalen welk van de drie ontwerpen uiteindelijk uitgevoerd zal gaan worden.

De manier waarop die avond de buurt de voorkeur gaat uitspreken wordt nog bepaald, maar vast staat dat de stemming tevens het startschot zal zijn voor de crowfdunding. Het wordt een van de manieren waarop de werkgroep Kerk en Klooster geld gaat inzamelen om het ontwerp daadwerkelijk te realiseren. Daar zal veel geld voor nodig zijn, reden waarom ook fondsen, overheden aangesproken zullen gaan worden. Hopelijk lukt het op deze manier de toren opnieuw tot een beeldbepalend element voor de stad te maken. Hoe de avond op 8 november precies wordt aangepakt leest u in de volgende editie van de buurtkrant.

Terug naar overzicht
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.