Verslag - Textiele architectuur in de LocHal
Agenda

Verslag - Textiele architectuur in de LocHal

maandag 06 februari 2017

Verslag - Textiele architectuur in de LocHal

Met de LocHal krijgt Tilburg er een flink stuk publieke ruimte bij, zowel binnen als buiten: het publieke interieur van de LocHal zelf en de openbare ruimte eromheen. Hoe kan de stad deze publieke ruimte gaan gebruiken? En hoe wordt die ruimte daartoe ingericht? Petra Blaisse en Matthijs de Boer gaven op 15 januari hun visie op de LocHal als nieuw publiek domein.

Publieke interieurs zijn plekken die voor iedereen toegankelijk zijn, terwijl ze niet tot de openbare ruimte behoren. Hoewel veel mensen online winkelen en via Facebook contacten onderhouden, willen mensen elkaar opzoeken en trekken ze toch de stad in, aldus De Boer. Er bestaat niet een sluitende definitie van een publiek interieur en het hoeven niet per sé openbare plekken te zijn. Vroeger vervulden de kerken de functie van een publiek interieur. Nog niet zo lang geleden fungeerde de V&D op een bepaalde manier als een publiek interieur, maar overdekte winkelstraten en stations zijn het ook. Matthijs de Boer laat zien dat met name een netwerk van publieke interieurs in de stad bijdraagt aan een prettig verblijfsklimaat. Hij toont een oude kaart van Nolli die de publieke interieurs letterlijk in kaart bracht. Laat Tilburg ook zo’n kaart maken, riep hij de stad op.

De bibliotheek als publieke ruimte
Heel belangrijke publieke interieurs zijn de bibliotheken. Ze maakten een ontwikkeling door. Vroeger was de bibliotheek een verzamelplaats van boeken voor een kleine lezende elite, gebouwen met een eerbiedwaardige stilte. Vervolgens ontstond in de negentiende eeuw de openbare bibliotheek, het brede publiek werd de bibliotheek binnengehaald, daarmee werd de bibliotheek een publiek interieur. Nu wordt de stad de bibliotheek binnengehaald: tegenwoordig gaat het om informatie-uitwisseling, communicatie en ontmoeting. Op welke wijze je de stad in de bibliotheek krijgt heeft vooral te maken met de relatie tussen binnen en buiten. De LocHal komt op De Boer over een ‘tamelijk ontoegankelijke mastodont’, daar mag nog wat aan gebeuren. De opdracht van de ontwerpers van de LocHal moeten ook naar buiten uitbreiden, want binnen en buiten vormen samen het stedelijk milieu. Op dat grensvlak is het een spannende opgave.

Petra Blaisse en de LocHal
'
Inside Outside': Petra Blaisse heeft haar bureau niet voor niets deze naam gegeven. In haar werk gaat het om het verbinden van binnen met buiten. Vroeger, in ouderwetse architectuur kwam het landschap naar binnen met wandkleden en tapijten, vertelt Blaisse. Textiel speelt van oudsher een rol als representatie van de natuur in het interieur. ‘We maken doeken, kleine tuinen, landschapsplannen, we spelen met verschillende lagen. Het vervagen van de grens tussen binnen en buiten blijft fascineren. Je kan vervagen en scheidingen ontwikkelen met planten en verschillende technieken. Een mooi spel voor architecten en bezoekers.’

Gordijnen en choreografie
‘Wij maken gordijnen’, staat op de website van Inside Outside te lezen. Blaisse vertelt je hoe met gordijnen een choreografie kan creeeren. Met gordijnen in een ruimte kan je dingen veranderen: je hebt een samenspel met mensen en een soort dans. De gordijnrails fungeert als een soort pad, het is een vehicel om bewegingen te ontlokken, het laat zien waar je naar toe kan.

Buiten letterlijk naar binnen halen
Met haar bureau Inside Outside verwierf ze opdrachten over de hele wereld: Porto, Qatar, Berlijn en Seattle. Voor Seattle werkte ze mee aan een nieuwe bibliotheek, waarvan het proces lijkt op dat van de LocHal. Een van de belangrijkste vraag in Seattle, die ook voor de LocHal geldt: hoe nodig je de mensen van buiten uit naar binnen te komen? Het landschap speelt hierin een heel belangrijke rol, vindt Blaisse. De verbinding tussen binnen en buiten nam ze letterlijk: het groen van buiten werd binnen letterlijk voortgezet in de vorm van grote tapijten waarop foto’s van planten op gedrukt waren.

Landschap van trappen
De ontwerpers van de LocHal willen de oude loods zoveel mogelijk in zijn waarde laten: belangrijk is de industriële sfeer, de hoogte en de breedte van het gebouw. Ook hier is de ambitie om buiten een landschap te maken dat buiten begint en de bezoekers naar binnen begeleid. Er komt een landschap van trappen. In de bibliotheek heb je ook aparte, afgesloten ruimtes nodig, de zogenaamde Stijlkamers waarin verschillende programma’s plaatsvinden zoals een kookcursus of timmerwerkplaats.

Rails als basis
De inbreng van Petra Blaisse in de transformatie van de LocHal is textiele architectuur in het interieur. Het concept van het interieur is gebaseerd op de geschiedenis van het gebouw: het spoorse verleden, en in het bijzonder de rails waarop de trein beweegt. Deze beweging op rails wil Petra Blaisse tot uitdrukking brengen door grote plantenbakken op rails te maken die van buiten naar binnen kunnen rijden. Of meubels op rails die van plaats kunnen veranderen. En natuurlijk gordijnen aan rails, die al dan niet aangedreven door een motortje, kamers en ruimtes kunnen creëren zoals de stijlkamers.

Stijlkamers
Vooralsnog denkt ze aan aan ‘kleurloze’ gordijnen, en die hoeven helemaal niet saai te zijn, waarschuwt ze. Je kan er heel lyrische effecten mee bereiken. Het worden gigantische, hoge doeken en ze zullen een behoorlijke impact hebben op akoestiek, op lichtinval, sfeer, zonwering, ruimteverdeling en intimiteit. En daarbij is een gordijn ook een bruikbaar oppervlak. Je kan er van alles mee doen: op projecteren, ze bedrukken en er informatie op kwijt.
Het gebruik van deze gigantische gordijnen voor de stijlkamers wordt momenteel onderzocht door Inside Outside. Hoe gaan deze gordijnen open of dicht, kortom: hoe openen en sluiten deze stijlkamers? Vouwen ze opzij, omhoog of omlaag? Ook studeren op het aanbrengen van zichtlijnen: waar maak je ronde of rechthoekige ramen in de textielen? Deze manier van werken past bij de studieuze, aandachtige en zorgvuldige werkwijze van Blaisse.

Terug naar overzicht Naar de activiteit
Agenda
  • 19 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.